Dan Ioan Popp, preşedintele societăţii imobiliare Impact, a precizat, la Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România că atragerea fondurilor structurale pentru dezvoltarea turismului, a zonelor de distracţii, a unor complexe hoteliere depinde de relaţia in-vestitor - urbanist - autoritate locală, transmite Rompres.
Alexandru Bălan, vicepre-şedintele Ordinului Arhitecţilor din România, a apreciat, cu prilejul evenimentului desfăşurat la Mangalia, că "toţi investitorii ar trebui să respecte Planul de Urbanism General, Planul de Urbanism Zonal şi Planul de Urbanism de Detaliu. Domnia sa a precizat: "Acestea nu corespund întotdeauna din punct de vedere urbanistic, ci mai degrabă răspund cerinţelor investitorilor. Astăzi, de fapt, urbanismul este o luptă perpetuă pentru a câştiga spaţiul urban, cel care astăzi e modelat de investitor. Din păcate, nu există întotdeauna o conlucrare perfectă în administraţia locală, nu există o negociere urbană între administraţie şi investitor, un dialog deschis între ur-banist-investitor şi autoritaea locală".
Investiţiile sunt cu atât mai necesare, cu cât Municipiul Constanţa are o faleză spre nord, neconstruită, care trebuie consolidată pentru că alunecă între şapte şi nouă mm pe an. De asemenea, se poate realiza o dezvoltare şi din Constanţa, spre nord până la gurile Dunării, în zonele mai sălbatice şi mult mai prielnice turismului.
Dan Ioan Popp este de părere că investitorii se află prinşi între cererile clienţilor şi expectanţele pe termen lung ale autorităţii locale. "Din punct de vedere al dezvoltatorului imobiliar, cred că principala problemă cu care acesta se confruntă este legată de problema timpului: în cât timp se poate finaliza un demers investiţional, pentru că dacă durează mai mult, cu atât pierderile sunt mai însemnate pentru clienţi, pentru investitori şi pentru autoritatea locală.
Participanţii prezenţi la manifestare au apreciat că există premisele unei astfel de dezvoltări în zona litoralului românesc. Dacă există investitori se pot realiza astfel de dezvoltari.
Primarul Municipiului Mangalia, Zanfir Iorguş, membru în Comitetul director al Asociaţiei Municipiilor din România, a precizat că de fiecare dată când administraţia locală doreşte să gândească o strategie de dezvoltare va trebui să ţină cont neapărat şi de investitori. "Parteneriatul public privat este una dintre soluţiile de viitor, iar dezvoltarea investiţiilor în acest sens măreşte baza de impozitare şi implicit nivelul veniturilor la bugetul local", a subliniar domnia sa.
Administraţia locală este preocupată în principal de găsirea celei mai bune soluţii pentru o strategie de dezvoltare pe componentă turistică, fie că e vorba de turism balnear, de agrement, de turism sportiv, cultural sau turism de afaceri. Mangalia beneficiază deja de proiecte finanţate pe programul Phare 2004 - 2006: un program de reabilitare a portului turistic a marinei Mangalia, o investiţie în valoare de cinci milioane de euro ce se va finaliza în 2007, un proiect de reabilitare a zonei de infrastructură între staţiunea Saturn şi Venus, de 2,5 milioane de euro, în special pe zona turismului balnear.
O altă strategie ar fi atragerea turiştilor în staţiunile de pe litoralul românesc şi în alte perioade decît vara, în acest sens primarul Municipiului Mangalia recunoscând că există probleme pe partea de agrement, de distracţie, de acoperire a timpului liber în mod cât mai plăcut pentru vizitatori.