DAN PAUL, ASOCIAŢIA BROKERILOR: "Am promovat din divizia C în divizia B a pieţelor de capital"

A consemnat ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 septembrie 2019

Dan Paul

Dan Paul

"Acum 20 de ani, spuneam că suntem piaţă emergentă, fără a înţelege ce înseamnă de fapt acest lucru"

"Guvernul trebuie să conştientizeze că o piaţă financiară mai dezvoltată este benefică chiar statului"

"ASF are o structură mult prea încărcată faţă de nevoile reale, cu mulţi oameni care nu au nicio legătură cu piaţa de capital"

"Brokerii trebuie să atragă emitenţi şi investitori la bursă, dar sunt constrânşi de diverse reguli, impuse sau nu de Uniunea Europeană"

Creşterea volumelor de tranzacţionare este primul lucru pe care-l aşteaptă intermediarii ca urmare a promovării pieţei noastre de capital în rândul celor emergente, ne-a spus Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, care a avut amabilitatea să acorde un interviu Ziarului BURSA.

Domnia sa a subliniat că sporirea rulajelor presupune şi existenţa mai multor companii care să îşi finanţeze afacerile prin bursă. În plus, Guvernul trebuie să recunoască rolul de finanţator al pieţei de capital, ca parte integrantă dintr-o piaţa financiară mai dezvoltată. "Capitalul merge spre zone propice investiţiilor, iar dacă în ţara noastră există reguli care împiedică progresul pieţei, atât capitalul românesc cât şi cel străin va ocoli bursa", ne-a declarat Dan Paul.

Reporter: Ce reprezintă accederea pieţei noastre de capital la statutul de emergentă din perspectiva dumneavoastră?

Dan Paul: Pasul făcut reprezintă recunoaşterea eforturilor pe care le-a realizat România pentru îndeplinirea unor criterii în vederea trecerii într-o categorie superioară a pieţelor de capital. Este ca şi cum la fotbal am fi promovat din divizia C în divizia B, pentru că în divizia A sunt pieţele dezvoltate.

Intrăm într-o altă zonă unde activează fonduri ce investesc în pieţele emergente. Sunt fonduri care până acum ne ocoleau din cauza propriului statut, care le interzicea să investească în pieţe de frontieră. Important este că am intrat pe radarul unor investitori mai sofisticaţi, cu mai mulţi bani, iar România va fi o piaţă privită cu mai mult interes.

Totuşi, trebuie spus că sunt două agenţii de evaluare, FTSE Russell şi MSCI, iar noi nu am fost clasificaţi ca piaţă emergentă de ambele, ci doar de FTSE.

Oricum, este un progres important şi dacă ne uităm în urmă cu 20 de ani, în presa de atunci, toată lumea spunea că suntem piaţă emergentă, dar de fapt nu se înţelegea ce înseamnă de fapt acest lucru.

Iar noi ca brokeri, aşteptăm de la acestă promovare, în primul rând creşterea volumelor de tranzacţionare. Asta presupune inclusiv mai multe companii care să îşi finanţeze afacerile prin bursă, iar Guvernul să recunoscă rolul pieţei de capital, ca parte dintr-o piaţa financiară mai dezvoltată.

Reporter: Se tot vorbeşte de avantajele intrării pieţei noastre în eşalonul celor emergente. Totuşi, există vreun dezavantaj pentru brokeri?

Dan Paul: Nu văd niciun dezavantaj. Principalul obstacol a fost Directiva MiFID II, care din punctul meu de vedere, aşa cum am mai spus, este o greşeală. Mulţi brokeri au depăşit acest obstacol şi au aplicat prevederile MiFID II, dar au fost şi brokeri care şi-au închis porţile din cauza regulilor acestei directive. De altfel, există şi o discuţie privind unele modificări ce ar putea fi aduse directivei MiFiD II.

Reporter: Ce ar trebui să facă statul de acum înainte pentru dezvoltarea pieţei de capital?

Dan Paul: Guvernul trebuie să conştientizeze că o piaţă financiară mai dezvoltată, din care face parte şi piaţa de capital, este benefică chiar statului.

Practic, poate să îşi finanţeze companiile prin mecanismele pieţei. Apoi, se poate împrumuta de la populaţie prin lansarea titlurilor de stat numai prin bursă. Există ţări care fac asta, ceea ce ajută lichiditatea burselor respective. Acestea sunt doar câteva exemple.

Un alt lucru pe care şi noi încercăm să--l facem de mulţi ani este de a crea o cultură a investiţiilor în România. Nu mă refer la educaţie financiară, pentru că populaţia nu trebuie să aibă cunoştinţe specializate despre bursă. Lumea trebuie să înţeleagă fenomenul în mare, să ştie că banii plasaţi într-o acţiune pot aduce un dividend, că există un randament al investiţei, etc., astfel încât să înceapă să se uite la bursă şi să conştientizeze că este un loc serios în care să-şi plaseze banii.

Iar pentru asta trebuie vizibilitate, încredere, ceea ce se realizează doar prin exemple de succes.

Aici ar putea ajuta şi oamenii de afaceri, prin listarea la bursă a unor companii care au avut succes. Sigur că asta ţine de nevoia fiecăruia de finanţare, de cum înţelege dezvoltarea afacerii. Finanţarea prin piaţa de capital este o alternativă bună, complementară cu finanţarea bancară.

Bursa înseamnă printre altele şi transparenţă dar, din păcate, unii oameni de afaceri de la noi, fie nu înţeleg, fie nu vor din diferite motive, să fie transparenţi.

Toate astea ţin de cultura investitorului şi antreprenorului român.

Reporter: Ce ar trebui să facă Autoritatea de Supraveghere Financiară pentru dezvoltarea pieţei de capital?

Dan Paul: Reglementatorul are mult de lucru la propriile reguli. Cred că de multe ori nu îşi dă seama că printr-o suprareglementare, ce excede reglementarea europeană, frânează dezvoltarea pieţei. Autoritatea chiar trebuie să lucreze în acest sens, nu doar să declare că este pro-business, pro-piaţă. Capitalul merge spre zone propice investiţiilor, iar dacă la noi sunt reguli care împiedică progresul pieţei, atât capitalul românesc cât şi cel străin va ocoli bursa.

ASF-ul trebuie să îşi schimbe atitudinea faţă de dezvoltarea pieţei de capital, pentru că în prezent nu este preocupat de asta.

Acolo este o structură mult prea încărcată faţă de nevoile reale ale pieţei, cu mulţi oameni care nu au nicio legătură cu piaţa de capital. Sunt şi oameni lăudabili, care chiar ajută piaţa, dar sunt şi alţii care sunt numiţi acolo pe diverse criterii de prietenie, relaţii, etc., care se preocupă în principal de propriile salarii. Adică am moştenit şi transferat iniţialele de la Partidul Comunist Român în Pile, Cunoştinţe şi Relaţii. Iar statul trebuie să ne ajute să scăpăm de această povară.

Reporter: Ce ar trebui să facă brokerii pentru dezvoltarea pieţei de capital?

Dan Paul: Brokerii trebuie să atragă emitenţi şi investitori la bursă. Dar, sunt foarte constrânşi de diverse reguli, impuse sau nu de Uniunea Europeană. De pildă, ei nu pot face publicitate sau nu pot vinde produse aşa cum face o companie de asigurări. Au o serie de restricţii.

În România mai există şi problema brokerilor falşi. Noi tot am trimis către ASF atenţionări despre mai multe entităţi care se ocupă cu diferite lucruri, precum Forex. Aşa-zişi brokeri care sunt mutaţi în România prin paşaportare, adică au o licenţă în Cipru să zicem, dar aici nu sunt controlaţi, supravegheaţi, cu toate că unii sunt înregistraţi la ASF. Ei dau telefoane, spun că sunt brokeri şi ademenesc oamenii prin promisiuni de înmulţire a banilor, dar de fapt îi păcălesc. Din păcate, meseria de broker este murdărită de astfel de exemple.

Este vorba şi despre concurenţă neloială, ilegală aş putea spune, pentru că un broker corect nu are voie să sune pentru a promova bursa, investiţiile prin piaţa de capital. În schimb, alţii operează ca un call-center şi păcălesc oamenii, într-un mediu sălbatic, ce ar trebui oprit. Iar acesta este rolul ASF-ului, care se face că nu vede ce se întâmplă. Aşa s-a ajuns în situaţia în care cuvântul broker este perceput de multe ori ca având conotaţii nu tocmai pozitive.

Nu, meseria de broker este o meserie cinstită, ce presupune ca o persoană să aibă grijă de banii alteia. Înseamnă responsabilite, supraveghere şi reglementare.

Când lucrurile vor fi în ordine, cred că bursa va decola şi îşi va îndeplini rolurile pentru care există, în primul rând cel de a finanţa economia.

Reporter: Vă mulţumesc!

NOTĂ:

Săptămâna trecută, agenţia de evaluare londoneză FTSE Russell a anunţat că piaţa noastră, inclusă în categoria celor de frontieră, îndeplineşte criteriul de lichiditate pentru a deveni piaţă emergentă secundară, promovare ce va avea loc efectiv în septembrie 2020.

Romgaz, Banca Transilvania şi BRD - Groupe Societe Generale sunt companiile de la Bursa de Valori Bucureşti eligible pentru a intra în indicele FTSE Global All Cap, se arată în anunţul agenţiei de rating.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Domnule Paul, puteți sâ dați cateva nume de habarnisti "numiți pe criterii de prietenie, relații"? Sau măcar unul. Sa rupem pisica, zic.

    1. Radeputina, iti dau eu.

      Si pisica las-o-n pace si pune mina pe lista ASF si telefoneaza la fiecare angajat si intreaba ceea ce te doare pe tine. Asa e mult mai simplu si gasesti si raspunsul singur, mai repede. 

      Cel mai mare broker in viata, tranzacțiile lui au asigurat promovarea bvb

      De ce sa fac eu asta, daca dl Paul stie exact? Si nu pe mine ma doare, pe dl Paul. Voiam măcar un nume. Unul. Sa fie vorba despre........? Nu știu. Întreb.

      E vorba de toti si nu despre ....

      Despre .... este varianta optimista. 

      ...

      Ca sa dam Cezarului ce e al Cezarului, voi dezvalui un mic secret: Dan Paul este cel care a venit cu ideea ratingului FTSE si cu legaturile cu Londra, cu vreo cinci ani in urma.

      Neavind nici o strategie de dezvoltare pentru BVB (pentru ca nu-l duce capul), Sobolewski a confiscat ideea si a facut din ea port-drapel. Ca sa-si aduca contributia in mod original, Anghel (care e mobilat chiar mai slab ca Sobolewski) s-a gasit sa spuna ca FTSE e un rahat si ca nu acolo trebuie sa obtinem rating-ul, ci la MSCI (unde nimeni nu stia pe nimeni). 

      Personal, nu am creditat ideea cu cine stie ce valoare, deoarece obtinerea unui calificativ, fie FTSE, fie MSCI, nu reprezinta crestere organica a pietei, ci o superficialitate care mizeaza pe efectul psihologic si habitudinile fondurilor straine de investitii.

      Acum, ca am fost categorisiti drept piata emergenta (de la anul), cred ca se cere salutat succesul, in limitele dimensiunilor sale - dar, care oricum este extraordinar, pentru ca este, probabil, primul succes incontestabil in acest sfert de secol de existenta a BVB. 

      Comentariul Dvs. exprima corect dimensiunea semnificativă, dar în niciun caz spectaculoasă a acestei reclasificări de către ftse. Nuanța mea este că nu e un pas extraordinar, având în vedere că problema organică a unei lichidități limitate ni se datorează lipsei de fonduri mari de pe bursă, ci incapacității pietei noastre de a dezvolta până acum suficiente businessuri mari și variate care sa fie oferte atrăgătoare pe bursă. Asta cu mana întinsă către stat pt noi ipo-uri e secundară pt Pb reală a bursei, sectorul privat având pondere determinanta in economia reală tb sa fie motorul corect al bursei.

    hai mai dane, ne lasi?? Ca ne-am plictisit de povestile tale, spuse pe acelasi ton, cu acelasi refren, de ani de zile. Hai, mai lasa-i si pe altii, ca ne-am lamurit deja care e treaba cu tine.

    1. AM TRECUT , DE LA DIVIZIA D , LA DIVIZIA C , TOVARASE PAUL !!! CA SANT , 2 TIPURI , DE PIETE EMERGENTE !!! STII SI DUMNEATA , MAI BINE CA NOI , LUCRUL ASTA , DAR , BINE FACI , CA LE INFLORESTI !!! NOI , SANTEM , CATEGORIA , ''''''' AIA MAI NASOALA ''''''' , CEA DE INCEPATORI !!! SI , CU LICHIDITATEA , O SA MAI VEDEM !!!

    Indeplinirea criteriului de lichiditate a venit pe principiul "unde dai si unde crapa" in urma jocului cu "uite ordonanta, nu e ordonanta" al guvernului Bancila . Sa-i dam Veoricai cei al iei " a promovat involuntar BVB la categoria mult visata si acum au aparut si vanatorii de placinte calde.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb