Actualizare 15:57 CSM îl va intervieva pe 4 mai pe Daniel Constantin Horodniceanu
Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat, vineri, calendarul de desfăşurare a activităţilor prevăzute în procedura de avizare a propunerii lui Daniel Constantin Horodniceanu pentru funcţia de şef al DIICOT, urmând ca acesta să susţină interviul pe data de 4 mai.
CSM precizează, într-un comunicat transmis azi, că a înregistrat propunerea ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a lui Daniel Constantin Horodniceanu, şef DIICOT - Serviciul Teritorial Iaşi, în vederea emiterii avizului de către Consiliu.
Potrivit CSM, activităţile prevăzute în procedura de avizare se vor desfăşura conform următorului calendar: 10 - 30 aprilie - punerea în dezbatere publică a proiectului de management şi efectuarea verificărilor asupra candidatului; 30 aprilie - 4 mai - analizarea rezultatelor demersului anterior; 4 mai - intervievarea candidatului; 5 mai - transmiterea avizului către Ministerul Justiţiei.
(Elena Deacu)
---
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, l-a propus, în funcţia de procuror şef al DIICOT, pe Daniel Constantin Horodniceanu, care este, în prezent, şeful DIICOT Iaşi, recomandarea fiind trimisă, ieri, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Daniel Constantin Horodniceanu are vechime de 16 ani în funcţia de procuror, din care 6 ani în funcţii de conducere. În prezent, este procuror-şef al Serviciului Teritorial Iaşi - Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
Sub conducerea lui Daniel Constantin Horodniceanu, au avut loc multe arestări şi percheziţii care au dus la destructurarea unor reţele de contrabandă de tutun de la graniţa României cu Republica Moldova.
În toţi anii de activitate la Ministerul Public, în evaluările periodice, acesta a obţinut calificativul de "foarte bine".
Potrivit informaţiilor din mass-media, Daniel Horodniceanu a făcut prima sesizare la Ministerul Transporturilor asupra ilegalităţii garanţiei lui Gruia Stoica în afacerea CFR. De asemenea, în anul 2009, a fost coordonatorul unui dosar care a dus la destructurarea unei reţele de contrabandă cu usturoi. În ultimii ani, la DIICOT Iaşi a mai fost instrumentat un dosar complex, cu personaje celebre din politică, mediul de afaceri şi cel medical sau chiar din Poliţie, acuzate de relaţii sexuale cu minore cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani.
Şase procurori au candidat pentru această funcţie - adjunctul procurorului şef al DIICOT, Giorgiana Hosu, cea care asigură interimatul postului de şef al DIICOT, Nicolae Lupulescu, procuror militar şef adjunct secţie în cadrul Secţiei de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari, din Direcţia Naţională Anticorupţie, Adrian Glugă, procuror şef al DIICOT Craiova, Ioana-Bogdana Albani, procuror şef în cadrul Serviciului de prevenire şi combatere a criminalităţii informatice, de la Structura centrală a DIICOT, Cătălin Laurenţiu Borcoman, şeful DIICOT Braşov şi Daniel-Constantin Horodniceanu, procurorul şef al DIICOT Iaşi - aceştia fiind audiaţi în 18 martie la Ministerul Justiţiei.
Funcţia de procuror-şef al DIICOT a rămas vacantă după ce Alina Bica a fost arestată în dosarul de corupţie privind retrocedarea ilegală a unui teren supraevaluat cu peste 60 de milioane de euro.