Daniel Ionescu: "Manipulare grosolană a pieţei de capital în cazul Rompetrol Rafinare"

Ziarul BURSA #Companii / 20 august 2014

03.11.2005

Tranzacţiile cu acţiunile "Rompetrol Rafinare" începute în aprilie sînt suspectate că au prilejuit evaziune fiscală, deturnare de fonduri şi spălare de bani, manipularea pieţei, nerespectarea unor reguli de tranzacţionare, înşelăciunea celorlalţi acţionari, tranzacţii cu sine şi administrare frauduloasă. Acuzaţiile aparţin lui Daniel Ionescu, fost comisar în Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (1998-2000), fost secretar în Comisia pentru Buget, Finanţe, Bănci din Camera Deputaţilor (2000-2004), în prezent deputat independent de Vrancea. Fostul comisar îşi bazează acuzaţiile pe probe.

Domnia sa ne-a relatat faptele care s-au petrecut în perioada 7-15 aprilie anul trecut. Mai exact este vorba de firul evenimentelor petrecute în această perioadă şi pentru care este cercetat în prezent preşedintele "Rompetrol" Rafinare, Dinu Patriciu.

Daniel Ionescu ne-a declarat că documentele de care dispune indică faptul că pe data de 7 aprilie 2004, la intrarea pe piaţă a "Rompetrol Rafinare" Constanţa, în sesiunea de deschidere s-au vîndut din proprietatea "Rompetrol" SA (fosta Rafinăria Vega), 1,1 miliarde de acţiuni la preţul de 116 lei/acţiune către un off-shore "Saltville" din Cipru, care nici măcar nu îşi alimentase contul de numerar ca să poată participa la tranzacţii. Preţul la deschiderea sesiunii de tranzacţionare a fost 116 lei/acţiune, oferit direct de Vega care trebuia să fie interesată de un preţ cît mai mare, apreciază domnul Ionescu. În aceeaşi zi, Vega a vîndut 100 milioane de acţiuni tot la 116 lei/acţiune către clienţi greci de-ai "Alpha Finance". "Aceştia au vîndut repede, la preţuri mai mari şi au cîştigat multe miliarde", afirmă fostul comisar CNVM. Conform declaraţiei scrise a domnului Ionescu, în cîteva minute, "Saltville" a vîndut la preţuri între 250 şi 300 lei/acţiune către Camelia Rodica Voiculescu (fiica lui Dan Voiculescu, şef de partid şi om de afaceri) 480 milioane acţiuni la preţul de 250 lei/acţiune, 70 milioane acţiuni la 300 lei/acţiune către Attila Verestoy şi 7 milioane acţiuni tot la cursul de 300 lei/acţiune ziaristului Sorin Roşca-Stănescu.

Peste opt zile, respectiv pe 15 aprilie, "Saltville" mai vinde 252 milioane acţiuni, însă de această dată la preţul de 690 lei/acţiune înapoi către Vega SA şi 59 milioane acţiuni la acelaşi preţ către "Rompetrol Downstream", societate controlată tot de Dinu Patriciu, declară Daniel Ionescu.

"Ca şi Vega, «Rompetrol Downstream» a vîndut în perioada 8-14 aprilie acţiuni RRC mai ieftin, la 458-670 lei/acţiune şi a cumpărat mai scump, respectiv la 690 RON/acţiune, pe 15 aprilie. Tot pe 15 aprilie, chiar RRC vinde 10 milioane de acţiuni proprii către Călin Popescu Tăriceanu, colegul de partid al lui Dinu Patriciu la preţul de 500 lei/acţiune", afirmă deputatul de Vrancea. Domnia sa este de părere că aceste acţiuni au un statut juridic dubios, "acţiuni la dispoziţia societăţii", rezultate dintr-o mărire de capital incorectă, care ar putea face şi ea obiectul unei cercetări penale.

Din 11 aprilie, persoanele fizice au început să vîndă la 650-700 lei/acţiune, obţinînd cîştig din diferenţă, faţă de 250-300 lei cît au cumpărat.

Daniel Ionescu ne-a declarat: "Bursa de Valori a sesizat neregulile, fără curaj şi neprofesional, abia după două săptămîni, prin comisarul Ionel Oprea care, după un timp, inexplicabil, a uitat de această problemă. Conform regulilor trebuia ca Bursa să se sesizeze ferm şi imediat, pentru că supraveghetorii de piaţă din cadrul Bursei şi CNVM au acces la informaţii privind părţile implicate într-o tranzacţie".

Argumentele prin care deputatul de Vrancea, Daniel Ionescu, îl acuză pe preşedintele Rompetrol de manipulare de piaţă sînt multiple. În primul rînd, domnul Ionescu susţine că societăţile care au vîndut la preţuri mai mici, respectiv Vega SA, Rompetrol Downstream şi Rompetrol Rafinare Constanţa, precum şi Saltville, care a fost folosită ca vehicul, sînt controlate de Dinu Patriciu. Potrivit raportului întocmit de domnul Ionescu, toate societăţile de mai sus au fost prejudiciate prin vînzarea la un preţ de deschidere de nouă ori mai mic decît valoarea nominală - 116 lei faţă de 1.000 lei/acţiune valoarea nominală. Saltville a fost reprezentat în aceste operaţiuni de Colin Hart, personaj care a fost implicat cu Dinu Patriciu şi în România - Moldova Direct Fond, şi în societatea olandeză Goodison, continuă deputatul de Vrancea.

"Operaţiunea de spălare de bani este evidentă şi vorbesc despre ea din ce în ce mai mulţi, dar toţi se tem că va fi muşamalizată. Se bănuieşte că banii sînt promişi de Patriciu ca să îşi plătească serviciile făcute de Guvern prin subscrierea la o emisiune de obligaţiuni fără alt precedent în România şi care acoperă datoriile RRC către stat în condiţii incorecte", ne-a declarat Daniel Ionescu. Felul în care Saltville a cumpărat fără bani şi a vîndut acţiunile către anumite persoane şi felul în care Vega şi Rompetrol Downstream au vîndut prin tranzacţii "deal", cu dedicaţie către clienţii "Alpha Finance" şi "TVM", arată clar manipularea, concluzionează Daniel Ionescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb