DANIEL STANCIU, MONSANTO:  "Producţia culturii de porumb din România este în urma celorlalte ţări din Europa"

LARISA BĂNICĂ
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 31 august 2016

"Producţia culturii de porumb din România este în urma celorlalte ţări din Europa"

Agricultura de precizie oferă posibilitatea eficientizării semănatului, prin crearea unei hărţi a problemelor pe parcelă şi prevenirea acestora. Viteza de semănat şi densitatea sunt doar doi dintre factorii cei mai importanţi, de care depinde recolta. Agricultura de precizie presupune utilizarea unor soft-uri integrate în bordurile utilajelor agricole, care pot fi coordonate printr-un sis-tem GPS avansat.

Agricultura de precizie a fost subiectul principal al evenimentului organizat recent de compania Monsanto România, în cadrul vizitelor la "Centrul de Excelenţă DEKALB". Cu această ocazie, workshop-urile au avut ca scop prezentarea unor soluţii pentru creşterea productivităţii la cultura de porumb. Evenimentul s-a desfăşurat pe parcursul a patru zile şi a reunit peste 450 fermieri din Bulgaria şi 200 din ţara noastră.

Compania Monsanto România produce seminţe modificate genetic - fructe, legume, porumb, soia, bumbac, ceea ce a atras critici din partea organizaţiilor cu activităţi în domeniul protecţiei mediului.

Daniel Stanciu, director de marketing şi strategii pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova la Monsanto, a declarat: "Ne bucurăm să vedem că există deschidere în ceea ce priveşte creşterea profitabilităţii prin soluţiile pe care le punem la dispoziţie. Încă suntem la început în ceea ce priveşte adoptarea instrumentelor necesarea aplicării agriculturii de precizie, însă ştim că acesta este viitorul".

Fermierii au vizitat o platformă de porumb, unde au fost prezentate soluţii pentru eficientizarea procesului agricol. Dintre hibrizii de porumb, s-au remarcat hibrizii HD, pentru capacitatea acestora de a se adapta la arşiţă şi secetă, dovedite în urma testărilor realizate în zone aride ale lumii. Domnul Stanciu a mai precizat că producţia medie pe hectar la porumb din ţara noastră este mai scăzută faţă de celălalte ţări din Europa, argumentând: "Producţia medie la hectar, pe România, la cultura de porumb, este în urma celorlalte ţări din Europa. Anul trecut, Bulgaria a avut o producţie de şapte tone la hectar. Producţia medie variază de la an la an în funcţie de condiţiile de cultură şi aparent suntem în urmă. Cauzele ar fi că avem şi fermieri mici, care cultivă mai mult pentru consum propriu decât pentru performanţă agricolă, terenurile sunt încă fărâmiţate, tehnologia şi hibrizii ultilizaţi nu sunt de ultimă generaţie".

Grâul, cea mai importantă cultură din Bulgaria

Nikolay Cerkezov, reprezentant comercial pe Bulgaria al Monsanto, a oferit câteva detalii despre agricultura din Bulgaria: "Din punct de vedere agricol, Bulgaria are 3,4 milioane de hectare suprafaţă arabilă. Ca şi importanţă a culturilor, cea mai mare suprafaţă este reprezentată de grâu - 1, 2 milioane de hectare. Pe locul doi este floarea-soarelui cu 850 de mii de hectare, iar apoi porumbul cu 450 mii de hectare. În clasament mai este şi orzul cu 200 de mii de ha şi rapiţa cu 160 de mii ha". Domnia sa a menţionat că producţia medie la grâu se situează la 4,5 tone pe hectar, la porumb media este de 5,5 tone la ha, pentru floarea-soarelui 2,2 tone/ha, iar pentru rapiţă 2,6 tone/ha.

Din punct de vedere al numărului de fermieri, domnul Cerkezov a spus că sunt 5000, care lucrează peste 90% din suprafaţa arabilă a Bulgariei. Totodată, nivelul subvenţiilor este similar cu cel din România, undeva la 135 de euro pe hectar.

Alexander Dimitrov, fermier bulgar: "Nu prea avem profit din cauza costurilor ridicate"

Alexander Dimitrov, proprietarul fermei Bioland din Bulgaria şi tot-odată gazda evenimentului, cultivă cereale pe o suprafaţă de 700 de hectare. Potrivit domniei sale, în 2015 a înregistrat o cifră de afaceri de 500 de mii de euro: "Nu prea avem profit din cauza cheltuielilor ridicate pe care le avem cu materiile prime agricole, dar şi a costului de irgaţii. În acest sens, cea mai profitabilă cultură pentru mine este porumbul, cutivat pe o suprafaţă de 150 de hectare".

Fermierul bulgar îşi doreşte ca din cele 700 de hectare pe care le deţine, măcar 600 să fie irigate prin picurare. În prezent are 150 de ha irigate prin picurare, iar anul viitor intenţionează să dubleze suprafaţa.

Monsanto are peste 20.000 de angajaţi şi cooperează cu fermieri, cercetători, organizaţii non-profit şi universităţi, înscriindu-se activ în lupta împotriva uneia dintre cele mai mari provocări ale lumii contemporane.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. inseamna ca nu folosim atatea OMG si fertilizatori, deci mancam mai sanatos ... sper

    Bulgarul a declarat public ca incaseaza subventia de 140 euro/ha, in aprilie anul urmator, toata adata.

    Si arenda este de 400 euro/ha. 

    Arenda in Romania este sub subventie, adica sub banii nostrii, si este de fapt ANTI-PROPRIETATE

    Bursa ar trebui s ainsiste mai mult pe problemele de Proprietate si s adea articolele integral, nu trunchiate de arendasii romani , ultra-bogati, si fata de care arendasii aia straini din 1907 erau prea buni. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb