DANIEL TEODORESCU, REPREZENTANT CONSUMATORI: "Este clar că băncile nu se pot umaniza"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 martie 2016

"Este clar că băncile nu se pot umaniza"

Absenţa reprezentanţilor băncilor de la dezbaterea cu consumatorii pe marginea Legii dării în plată arată că unităţile bancare de la noi nu se pot umaniza, a declarat Daniel Teodorescu, reprezentantul consumatorilor cu credite bancare.

Domnia sa a precizat: "Băncile ne transmit un alt semnal că nu sunt interesate de noi, consumatorii, în momentul când refuză o invitaţie a Parlamentului de a discuta faţă în faţă cu consumatorii. Faptul că băncile nu au transmis niciun reprezentant la dezbateri este un semnal clar că băncile nu se pot umaniza. Subliniez şi o altă lipsă foarte importantă, acel SAL (Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor), care este format din oficiali ai BNR şi altă asociaţie despre care nimeni nu ştie nimic şi care ar fi trebuit să fie prezent la dezbaterile de astăzi (n.r. ieri) în condiţiile în care reprezintă consumatorii".

Potrivit sursei citate, lipsa de la dezbateri a bancherilor este "o confirmare oficială că ei nu fac altceva decât să mintă" şi că băncile nu sunt deschise să găsească soluţii la problemele consumatorilor.

"Comisioanele şi dobânzile sunt abuzive pentru toţii clienţii indiferent de moneda în care au contractat creditele", a mai spus Daniel Teodorescu.

Totodată, reprezentantul consumatorilor a lansat o serie de 20 de întrebări către bănci şi BNR, care au lipsit de la dezbateri, între care menţionăm: "a) Banca dumneavoastră are clauze abuzive în contractele încheiate cu consumatorii? Dacă da, de ce le eliminaţi doar atunci când pierdeţi în justiţie? b) Spuneţi că dobânzile cel puţin duble faţă de media europeană ţin de riscul de ţară. Atunci cum explicaţi profitul dublu al băncilor faţă de media UE într-o ţară cu un asemenea risc? c) Poate BNR să ofere o situaţie a procentului de credite acordate începând din 2010 până în prezent de către bănci, cu excepţia programului Prima casă? Câte dintre aceste credite sunt ipotecare? Aici vom vedea dacă băncile îşi asumă riscuri sau merg pe varianta simplă şi subvenţionată de stat - programul Prima casă - unde băncile nu au niciun risc".

Potrivit sursei citate, împrumutaţii în franci elveţieni sunt în continuare supuşi abuzurilor sistemului bancar, nefiind protejaţi, fie prin absenţa legislaţiei necesare, fie prin neaplicarea sau aplicarea defectuoasă a acesteia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb