DARIUS VÂLCOV, ÎN ATENŢIA PROCURORILOR DIICOT Desecretizarea protocolului, din 2016, dintre SRI şi Parchetul General, ilegală

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 24 mai 2019

Scandalul protocoalelor secrete încheiate în anul 2009 şi 2016 între Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a aprins cu trei zile înaintea alegerilor europarlamentare, în urma unor informaţii apărute, pe surse, în presă.

Conform acestor surse citate de site-ul g4media.ro, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), efectuează cercetări penale in personam (cu privire la persoane), pentru infracţiunea de divulgare a secretului care periclitează securitatea naţională (articolul 407 din Codul penal, alineatul 3). Cercetările sunt efectuate faţă de Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă şi apropiat al liderului PSD, Liviu Dragnea. Sursele citate susţin că instrumentarea dosarului in personam a fost începută în 27 februarie 2019, iar de atunci şi până acum, Darius Vâlcov a fost citat de două ori de procurorii DIICOT, în lunile martie şi aprilie, dar acesta a refuzat să dea declaraţii, pe baza dreptului la tăcere.

Potrivit alineatului 3 al articolului 407 din Codul penal, "divulgarea, fără drept, a unor documente sau date care constituie informaţii secrete de stat, de către cel care ia cunoştinţă de acestea în afara îndatoririlor de serviciu, se pedepseşte cu închisoa-re de la un an la 5 ani".

Dosarul instrumentat de DIICOT a fost deschis ca urmare a unei sesizări a SRI din data de 28 august 2018. Pe 23 august, Darius Vâlcov a publicat pe pagina sa de Facebook protocolul încheiat între Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi Serviciul Român de Informaţii (SRI) la data de 8 decembrie 2016. Documentul era însă unul clasificat, drept pentru care SRI a făcut plângere penală.

Adina Florea, principalul suspect în dosarul desecretizării ilegale a protocolului din 2016

Procurorii încearcă să afle cine i-a dat lui Vâlcov copia după protocolul respectiv, care a fost declarat parţial neconstituţional de către Curtea Constituţională a României. Numai că amicul lui Liviu Dragnea refuză să dea declaraţii în prezenta cauză astfel că suspiciunile planează în continuare asupra procurorului Adina Florea, magistratul propus pentru şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie de către fostul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader. În prezent, Adina Florea este adjunct al Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, funcţie din care i-a ins-trumentat mai multe dosare Laurei Codruţa Kovesi, acte menite să îi şubrezească acesteia din urmă imaginea în încercarea sa de a fi numită procuror-şef al Parchetului European.

De aceea, în august 2018, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au deschis un dosar penal pentru a afla dacă Adina Florea este persoana care i-a dat copia după protocolul din 2016 lui Darius Vâlcov.

Conform informaţiilor obţinute de procurori, protocolul ar fi fost sustras din camera documentelor clasificate de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa. Adina Florea a fost până în toamna anului trecut adjunctul procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa şi şefa structurii de securitate a acestui parchet, adică direct responsabilă cu documentele clasificate.

Procurorii au descoperit că, Nicoleta Ichim, o grefieră de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a făcut o copie a protocolului secret, în luna mai 2018. La audieri, Nicoleta Ichim a declarat că Adina Florea i-a cerut să facă o copie xerox după protocolul SRI-Parchet din 8 decembrie 2016, protocol semnat de Eduard Hellvig, directorul SRI, şi procurorul general Augustin Lazăr. Supusă detectorului de minciuni, grefiera Nicoleta Ichim a trecut testul, ceea ce înseamnă că a spus adevărul cu privire la faptul că documentul a fost solicitat de Adina Florea şi că actul i-a fost înmânat acesteia.

DIICOT a trimis dosarul la SIIJ, care l-a "îngropat"

Ţinând cont că Nicoleta Ichim şi-a recunos-cut fapta şi a cooperat cu anchetatorii, conform procedurii penale, Parchetul General a dispus renunţarea la urmărirea penală a grefierei, decizie confirmată, în luna octombrie 2018, de instanţă.

În momentul în care Parchetul General a dispus renunţarea la urmărirea penală faţă de Nicoleta Ichim, instituţia a declinat dosarul către DIICOT care a început efectuarea de cercetări in personam cu privire la faptele prevăzute de art. 407 din Codul penal.

Motivul declinării a fost faptul că ar fi o infracţiune de divulgare (care presupune intenţie), nu neglijenţă în păstrarea informaţiilor secrete de stat. Diferenţa între cele două infracţiuni ţine de mărimea pedepsei. Divulgarea informaţiilor secrete de stat "de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă fapta pune în pericol securitatea naţională" (articolul 407 din Codul penal, alineatul 1) se pedepseşte cu închisoare de la 7 la 15 ani, în vreme ce neglijenţa în păstrarea informaţiilor secrete de stat - cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Dosarul de la DIICOT privind-o pe Adina Florea a fost predat nou înfiinţatei Secţii de investigare a Infracţiunilor din Justiţie, deoarece conform modificărilor legislative adoptate de coaliţia PSD-ALDE, competenţa de a-i ancheta pe magistraţi aparţine acestei secţii din cadrul Parchetului General.

Referitor la acest dosar, conducerea Secţiei de investigare a magistraţilor, din care face parte şi procurorul Adina Florea, refuză să comunice stadiul în care se află speţa, din cauza faptului că urmărirea penală nu este publică.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. dar protocoalele si hotararile judecatoresti prin care niste oameni au fost condamnati si intemnitati in baza "ordinelor" date de statul paralel (sri + parchet general) - unii au si murit! - sunt legale?! hai, mars!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb