Ofertele publice iniţiale (IPO) au încetinit la nivel global în trimestrul al treilea din 2021, faţă de ritmul frenetic din trimestrul anterior, dar numărul listărilor din primele nouă luni ale anului a fost cel mai mare de după bula dot-com din 2000, potrivit datelor Refinitiv, preluate de Reuters.
IPO -urile din perioada iulie-septembrie 2021 au atras un total de aproximativ 94,6 miliarde de dolari, în scădere cu 26,3% faţă de al doilea trimestru din anul curent, deoarece activitatea de listare s-a domolit în perioada verii, dar şi ca urmare a controlului SUA asupra listărilor chineze, pe fondul represiunii de la Beijing asupra companiei DiDi Global Inc. la doar câteva zile după IPO-ul din New York.
Mai mult de 2.000 de IPO-uri au strâns 421 de miliarde de dolari la nivel global, de la începutul anului, un nivel record, arată sursa, menţionând că suma este de peste două ori mai mare decât veniturile obţinute prin listare în aceeaşi perioadă a anului trecut. Acest număr include IPO-urile lansate de 486 de companii de tip SPAC, care au devenit publice în primele nouă luni ale anului, strângând un total de 127,7 miliarde de dolari. Un SPAC (special purpose acquisition company) este o societate care nu are operaţiuni comerciale, fiind creată doar pentru atragerea de capital prin IPO. SPAC-ul foloseşte banii din listare pentru cumpărarea altei companii.
"După nivelurile record de listări ale companiilor SPAC în primul trimestru din 2021, piaţa de profil a făcut o pauză necesară", spune David Ludwig, şeful diviziei de pieţe de capital din cadrul băncii de investiţii Goldman Sachs Group Inc., adăugând: "Observăm că pieţele încep să se normalizeze şi să se deschidă pentru emitenţii potriviţi". În opinia sa, activitatea de listare din trimestrul al patrulea ar putea creşte.
Printre IPO-urile din trimestrul al treilea s-au numărat cel al aplicaţiei Robinhood Markets Inc., de 2,1 miliarde de dolari, în New York, şi al companiei sud-coreene de software Krafton Inc, care a strâns peste 3,7 miliarde de dolari la Bursa din Seul.
Cea mai mare ofertă publică din acest an este cea de 5,4 miliarde de dolari a companiei chineze de video online Kuaishou Technology Co., susţinută de gigantul tehnologic chinez Tencent.
În iulie, preşedintele Comisiei pentru valori mobiliare şi burse din SUA (SEC), Gary Gensler, a cerut o "pauză" în IPO-urile companiilor chineze pe pieţele americane, respectiv mai multă transparenţă cu privire la structurile offshore ale acestor societăţi şi la riscul de reglementare cu care se confruntă în China. În consecinţă, listările chinezeşti din Statele Unite s-au oprit. În primele şapte luni ale anului 2020, listările companiilor din China atinseseră un record de 12,8 miliarde de dolari.
Listările companiilor din tehnologie au rămas preferatele investitorilor, chiar dacă evaluările acestora au fost examinate mai atent. Dar, printre debutanţii de pe pieţele de valori s-au numărat şi companii din alte sectoare. În Europa, casa de discuri Universal a avut un debut foarte aşteptat pe Bursa din Amsterdam, fiind cea mai valoroasă companie listată pe continent în acest an.
Compania auto Volvo Cars este, de asemenea, aşteptată să lanseze un IPO, iar Daimler - să îşi listeze divizia de camioane.
• EY: Îşi revin pieţele din Europa, Orientul Mijlociu, India şi Africa
O analiză EY, publicată ieri, arată că, în trimestrul al treilea din 2021, numărul IPO-urilor din lume a crescut cu 18% faţă de recordul anterior pentru perioada iulie-septembrie, stabilit în 2007, respectiv cu 11% faţă de trimestrul al treilea din 2020. Conform EY, în trimestrul al treilea au avut loc 547 de IPO-uri tradiţionale, care au generat circa 100 de miliarde de dolari, iar de la începutul anului - 1.635, care au atras 330,7 miliarde de dolari, în creştere cu 87%, respectiv 99% faţă de anul anterior.
Conform EY, un factor cheie al activităţii din trimestrul al treilea a fost revenirea pieţelor IPO din Europa, Orientul Mijlociu, India şi Africa (EMEIA), în special a burselor din Europa, India şi Israel.
Potrivit sursei, în America au avut loc 409 IPO-uri tradiţionale în primele nouă luni din anul curent, care au atras 133,6 miliarde de dolari, în regiunea Asia-Pacific (unde sunt semne de încetinire) - 750 de IPO-uri, care au atras 123,4 miliarde de dolari, iar în EMEIA - 476, care au strâns 73,7 miliarde de dolari. În cazul Americii, numărul IPO-urilor a crescut cu 118% în ritm anual, iar cel al sumelor atrase - cu 113%, potrivit EY. În Asia-Pacific, creşterea a fost de 35%, respectiv 44%, iar în EMEIA - de 263%, respectiv 313%.
Potrivit EY, tehnologia, îngrijirea sănătăţii şi domeniile industriale au fost preferate de investitori anul acesta. În perioada iulie - septembrie 2021, pentru al cincilea trimestru consecutiv, tehnologia a generat cel mai mare număr de tranzacţii IPO (419), care au atras 116,4 miliarde de dolari, notează sursa. Urmează sănătatea, cu 287 de IPO-uri care au strâns 49,2 miliarde de dolari, iar în industrie au fost 204 IPO-uri care au atras 35,3 miliarde de dolari.
Paul Go, liderul global al diviziei de IPO-uri din cadrul EY, spune: "Pieţele globale de IPO au continuat să aibă performanţe bune în trimestrul al treilea din 2021, depăşind întregul an 2020, atât în privinţa numărului tranzacţiilor, cât şi al încasărilor. Unii factori cheie din această perioadă includ revenirea pieţelor din EMEIA, precum şi candidaţii la listare, care se mişcă rapid înainte «să se închidă fereastra». Pe măsură ce ne îndreptăm spre ultimul trimestru, iar incertitudinile şi volatilitatea pieţei continuă să se intensifice, este important să fim bine pregătiţi, să luăm în considerare alternativele la tradiţionalul IPO şi să fim realişti în ceea ce priveşte evaluarea pentru a asigura succesul".
• The National News: Virgin Atlantic îşi amână listarea
Virgin Atlantic, compania aeriană transatlantică fondată de miliardarul Richard Branson, îşi amână planul de listare, intenţionând să se concentreze pe operaţiunile sale din SUA, după ce, săptămâna trecută, preşedintele Joe Biden a ridicat interdicţiile pentru călătoriile din Europa, anunţă thenationalnews.com.
Amintim că, în luna august, unele surse citate de Sky News declarau că băncile Barclays Plc şi Citigroup Inc. au fost alese de compania aeriană ca să se ocupe de listare, dar informaţia nu a fost confirmată de companie. Potrivit Sky News, consultanţii Virgin Atlantic chiar au luat legătura cu unii investitori cu privire la o posibilă listare, iar grupurile financiare au răspuns pozitiv la această idee.
Însă, analiştii declarau că operatorul de transport aerian are nevoie de o redresare simţitoare a zborurilor ca să-şi poată asigura sprijinul investitorilor pentru eventuala sa listare la Bursa din Londra (London Stock Exchange - LSE). Asta, în condiţiile în care Virgin Atlantic a fost îngenuncheată de pandemie, fiind chiar mai grav afectată decât rivala British Airways din cauza concentrării sale asupra rutelor Marea Britanie - SUA, care au fost închise.
Virgin Atlantic a supravieţuit pandemiei datorită fondurilor de salvare în sumă de 1,5 miliarde de lire sterline (2,08 miliarde de dolari) de care a beneficiat de la investitorii privaţi între septembrie 2020 şi martie 2021. În plus, compania a eliminat aproximativ jumătate din personalul său, ca să-şi reducă cheltuielile. Pandemia a pus compania pe o pierdere înainte de taxe de 659 de milioane de lire sterline în 2020, după ce, în cei trei ani anteriori restricţiilor Covid-19, aceasta înregistrase tot rezultate negative. Compania a catalogat anul 2020 drept "cel mai dificil" din existenţa sa, în care numărul de pasageri pe care i-a transportat a scăzut cu 80%.
În 2019, pierderile companiei aeriene au totalizat 22 de milioane de lire. Veniturile totale ale operatorului de transport au scăzut la 868 de milioane de lire anul trecut, de la 2,9 miliarde de lire în 2019.
În prezent, miliardarul Richard Branson, în vârstă de 71 de ani, care a efectuat o călătorie în spaţiu luna trecută, deţine 51% din Virgin Atlantic, iar compania aeriană americană Delta Air Lines Inc. - restul de 49%. Virgin Atlantic, societate creată în 1984, nu a vândut niciodată acţiuni către public.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.10.2021, 16:30)
Au acumulta CASHUL si asteapta CORECTIILE PIETEI!!!!
Ca sa cumpere IEFTIN!!!
Din iarna se schimba foaia si naratiunea!
semnat comenturi "cretine"