DATORITĂ ANULĂRII SCRIPTICE A DATORIILOR, "Oltchim" a avut un rezultat net de 2,3 miliarde de lei, pe hârtie

C.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 15 februarie 2016

"Oltchim" a avut un rezultat net de 2,3 miliarde de lei, pe hârtie

Ponderea exportului în cifra de afaceri a crescut la 75%, în 2015

"Oltchim" Râmnicu Vâlcea a înregistrat, anul trecut, un rezultat net preliminat pe total activitate (care include veniturile/cheltuielile aferente măsurilor de implementare a Planului de Reorganizare, precum şi cheltuieli care nu sunt aferente activităţii curente) de +2.308 milioane lei, determinat de anularea scriptică a datoriilor.

Potrivit unui comunicat al companiei, din această sumă, +2.371 milioane lei reprezintă rezultatul brut scriptic determinat de anularea datoriilor, în principal a creanţelor chirografare, urmare a confirmării Planului de reorganizare de către judecătorul sindic. În conformitate cu prevederile din Legea Insolvenţei şi Codul Fiscal, anularea de datorii reprezintă venit scriptic al perioadei, care influenţează rezultatul înregistrat.

Tot din rezultatul net, -32 milioane lei a fost impozit pe profitul obţinut ca urmare a înregistrării de venituri din anularea de datorii, +5 milioane lei venituri din vânzări certificate C02, iar -36 milioane lei a rezultat din activitatea curentă a societăţii.

Anul trecut, Oltchim a avut o cifră de afaceri preliminată de 742,3 milioane de lei, faţă de 627,5 milioane de lei, în 2014 (+18%), şi 497,9 milioane de lei în 2013 (+49%).

Majorarea cifrei de afaceri a fost determinată, potrivit comunicatului de presă, de creşterea cantitativă a vânzărilor la principalele produse fabricate. Astfel, la polioli - polieteri, produsul finit cu o pondere de 66% în cifra de afaceri, vânzările cantitative au crescut cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar vânzările de produse clorosodice, a doua grupă de produse ca pondere, au înregistrat o creştere cu 3%.

Valoarea exportului şi a vânzărilor pe piaţa intracomunitară realizate de Oltchim, anul trecut, a fost de 125,1 milioane euro, în creştere cu 25%, respectiv cu 25,1 milioane euro faţă de anul 2014 şi cu 80%, respectiv cu 55,7 milioane euro faţă de anul 2013.

Ponderea exportului în cifra de afaceri a crescut de la 62% în 2013, la 71% în 2014, înregistrând 75% în anul 2015.

Exportul este realizat, în principal, în trei zone geografice: Uniunea Europeană (76%), restul Europei (9%) şi Orientul Mijlociu (inclusivTurcia) 13%.

Rezultatul total brut din activitatea curentă a societăţii, în 2015, a fost de -36,3 milioane lei, reprezentând o pierdere mai mică cu 154 milioane lei comparativ cu cea din anul 2014 şi cu 283,7 milioane lei mai mică faţă pierderea anului 2013.

Din rezultatul din activitatea curentă, 13,5 milioane de lei reprezintă profitul total obţinut din activitatea instalaţiilor în funcţiune, iar -49,8 milioane lei este pierderea determinată de cheltuielile de conservare a instalaţiilor nefuncţionale de pe Platformele de la Bradu şi de la Râmnicu Vâlcea, plus cheltuielile cu plăţile compensatorii aferente disponibilizării de personal finalizate în luna decembrie 2015, precum şi alte costuri financiar-bancare calculate până la aprobarea Planului de reorganizare.

lndicatorul EBITDA al Oltchim a fost, anul trecut, de +42,8 milioane lei, semnificând o îmbunătăţire a profitabilităţii, comparativ cu perioada 2013-2014, când a înregistrat valori negative.

Anul trecut, Oltchim a efectuat lucrari de investiţii şi reparatii capitale, numai din surse proprii, în sumă de 16,9 milioane lei.Vineri, acţiunile "Oltchim" au crescut cu aproape 15%.

Omul de afaceri Ştefan Vuza este interesat de preluarea Oltchim, prin firma Chimcomplex Borzeşti. Potrivit unui raport transmis BVB, acţionarii "Chimcomplex" Borzeşti (CHOB), companie controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza, au fost convocaţi, pe 14 martie, să decidă participarea la privatizarea combinatului chimic Oltchim, individual sau în asociere cu potenţiali investitori. De asemenea, acţionarii vor vota şi o propunere pentru atragerea de către Chimcomplex a unor împrumuturi de până la 95 de milioane de euro, fondurile astfel obţinute urmând să fie utilizate pentru completarea sumei necesare achiziţiei "activelor Oltchim sau şi/sau a părţilor sociale ale Oltchim SPV", se arată în convocatorul citat.

Chimcomplex a intenţionat şi în trecut să preia Oltchim, depunând o ofertă în 2012, care, însă, nu a fost selectată câştigătoare a licitaţiei, procedura eşuând ulterior. În luna iulie 2015, conducerea Chimcomplex şi-a reafirmat intenţia de a achiziţiona Oltchim, urmând ca ulterior cele două combinate să fie integrate în Compania Română de Chimie.

La finalul lunii trecute, reprezentanţii "Oltchim" au declarat că trei companii - două din ţara noastră şi una din China - sunt interesate de preluarea combinatului. "Compania chineză Junlun nu şi-a pierdut interesul pentru achiziţionarea companiei Oltchim, dar are nevoie de un partener care, credem noi, încă nu a luat o decizie finală, partea chineză preferând să nu se facă publice prea multe aspecte înainte de a se întâmpla ceva concret pe această temă", a precizat, atunci, Niculae Bălan, reprezentantul BDO Business Restructuring, unul dintre administratorii judiciari ai combinatului petrochimic.

Gheorghe Piperea, reprezentantul Rominsolv (celălalt administrator judiciar), a adăugat că, pe lângă chinezi, mai există alte două firme româneşti interesate de preluarea combinatului, completând că în afară de aceşti investitori, care au trimis scrisori de intenţie, nu s-a mai arătat nimeni interesat să preia Oltchim.

Compania de stat Oltchim Râmnicu Vâlcea SA se află în insolvenţă, planul său de reorganizare fiind aprobat de Tribunalul Vâlcea în data de 22 aprilie 2015. Principalii trei creditori ai companiei sunt Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), Electrica şi BCR, aceştia aprobând vânzarea Oltchim la un preţ minim de 307 milioane de euro. Planul de reorganizare prevede trei variante de valorificare a patromoniului combinatului, una dintre acestea vizând vânzarea Oltchim SPV, care ar urma să fie înfiinţat prin preluarea activelor viabile ale combinatului, fără datorii, iar alta conversia creanţelor creditorilor garantaţi şi bugetari în acţiuni, parţial sau integral. Cea de-a treia variantă se referă la darea în plată a bunurilor imobile terenuri şi clădiri către creditorii bugetari.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. un f bun articol

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb