DATORITĂ IMPORTURILOR MARI DE GNL Preţul gazelor scade sub 100 de euro, în Europa

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 decembrie 2022

Preţul gazelor scade sub 100 de euro, în Europa

Preţurile de referinţă ale gazelor naturale în Europa au scăzut ieri cu 9%, sub 100 de euro pentru un Megawatt-oră, fiind în a patra zi de declin, deoarece importurile aproape record de gaze naturale lichefiate (GNL) şi stocurile mai mari decât în mod obişnuit au atenuat temerile privind aprovizionarea, transmite Bloomberg.

La hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, în jurul orei 10:06 a.m., cotaţiile futures ale gazelor cu livrare în luna următoare au scăzut cu 7,3%, la 97,96 euro pentru un Megawatt-oră, apoi au coborât la 96,16 euro pentru un Megawatt-oră, cel mai redus nivel din 27 octombrie. În jurul orei 14.20, cotaţia era de 98,07 euro/Megawatt-oră.

În cea mai mare parte a continentului temperaturile rămân moderate, iar livrările de gaze naturale lichefiate sunt la un nivel ridicat, ceea ce a dus la scăderea preţurilor, notează Agerpres.

"În condiţiile în care nu mai sunt temperaturi extrem de scăzute - se preconizează în zilele următoare vreme blândă şi vânt - precum şi în urma reducerii cererii industriale în perioada sărbătorilor de iarnă, preţurile sunt în scădere", a apreciat Tom Marzec-Manser, de la ICIS Londra.

În ianuarie sunt aşteptate temperaturi moderate în Europa, susţin analiştii de la Energi Danmark A/S.

Capacităţile de stocare a gazelor din Europa sunt pline în proporţie de 83%, peste nivelul din ultimii cinci ani, iar livrările din Rusia via Ucraina ar urma să se menţină stabile.

În rândul analiştilor există temeri că plafonarea preţului gazelor naturale, planificată de UE pentru anul viitor, ar putea descuraja furnizorii dacă gazele devin mult mai scumpe în alte regiuni, mai ales în Asia. Până acum nu s-a observat un impact asupra livrărilor de GNL spre Europa, dar "vom monitoriza cu atenţie dacă va continua tendinţa descrescătoare a preţurilor gazelor naturale în Europa", conform EnergyScan, platforma de analize a Engie SA.

Comisia Europeană a indicat că noul instrument privind preţul nu va fi declanşat dacă preţurile sunt la un nivel similar ridicat pe alte pieţe. "Mecanismul este suficient de flexibil pentru ca piaţa europeană să rămână atractivă pentru traderi", a afirmat ministrul ceh al Industriei, Jozef Sikela, pentru Bloomberg.

Gazprom: "Livrările de gaze ruseşti continuă prin intermediul conductelor paralele"

O divizie a grupului rus Gazprom a anunţat recent că livrările de gaze spre clienţi continuă prin conductele paralele, după o explozie la o secţiune a gazoductului Urengoi-Pomarî-Ujgorod, transmite Reuters.

Trei persoane şi-au pierdut viaţa în explozia produsă în centrul Rusiei la un gazoduct care transportă gaz din Arctica spre Europa via Ucraina. Ministerul regional pentru Situaţii de Urgenţă din Ciuvaşia a precizat că explozia s-a produs în timpul lucrărilor de mentenanţă planificate, în apropiere de satul Kalinino, la circa 150 km vest de Kazan.

"Transportul de gaze către consumatori este asigurat la capacitate maximă prin conductele paralele", a informat divizia locală a grupului Gazprom PJSC.

Operatorul de sistem din Ucraina a confirmat că volumele de tranzit au rămas nemodificate.

Gazoductul Urengoi-Pomarî-Ujgorod, construit în anii 1980, intră în Ucraina prin staţia de măsurare Sudja, în prezent principala rută prin care gazul din Rusia ajunge în Europa.

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna februarie a crescut cu 2,1% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 81,68 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în februarie a urcat cu 2,3%, la 77,97 dolari barilul la ora locală 09.26.

Compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, KazMunayGas (KMG), analizează o posibilă livrare de petrol în Germania în luna ianuarie, în regim de probă, a declarat ieri directorul general al KMG, Magzum Mirzagaliyev, transmite Reuters.

"În conformitate cu instrucţiunile preşedintelui statului, KazMunayGas analizează opţiunea efectuării unei livrări de petrol, în regim de probă, în Germania, la începutul lunii ianuarie 2023", a spus Mirzagaliyev, citat într-un comunicat publicat pe pagina de Internet a companiei, potrivit Agerpres.

Marţi, Germania a respins speculaţiile potrivit cărora intenţionează să cumpere ţiţei rusesc la începutul anului următor, anunţând că în schimb va importa petrol din Kazahstan.

.................................................

Cotaţia futures a aurului cu livrare în februarie a urcat cu 0,1%, la 1.826,60 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 09.25, cea spot a coborât cu 0,1%, la 1.816,65 dolari/uncie.

În seifurile băncilor din Londra, Zurich şi New York, aurul rusesc în valoare de miliarde de dolari şi-a schimbat proprietarul în ultimele luni, ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia, transmite Reuters.

Datele furnizate de 11 fonduri occidentale de investiţii arată că, în perioada iulie - noiembrie, aceste fonduri au eliminat din conturile lor aur rusesc cu o valoare de 2,2 miliarde de dolari. În general, acumularea de aur a fondurilor de investiţii s-a redus în ultimele luni, în condiţiile în care majorarea dobânzilor a declanşat un fenomen de reorientare a investiţiilor dinspre lingourile de aur. Însă, datele analizate de Reuters arată că aurul rusesc este eliminat într-un ritm mai rapid decât aurul provenit din alte ţări, notează Agerpres.

Două surse de la fondurile tranzacţionate la bursă (Exchange Traded Funds sau ETF) cu sute de tone de aur au spus că ar dori să renunţe la metalul preţios provenit din Rusia. Una din aceste surse i-a cerut băncii care este plătită să stocheze aurul fondului să aloce cât mai puţin posibil metal rusesc.

Fondurile de investiţii nu sunt obligate să îşi vândă aurul produs în Rusia înainte de data de 7 martie, deoarece acesta nu este vizat de sancţiunile occidentale impuse Moscovei, exceptând cazul în care este vorba de aur deţinut de o persoană sau companie rusească vizată de sancţiuni. Însă sancţiunile le interzic fondurilor să deţină aur produs recent în Rusia, unul din cei mai mari producători mondiali de lingouri de aur, cu o cantitate de aproximativ 330 de tone pe an şi cu o valoare de 19 miliarde de dolari la preţurile actuale.

.................................................

Preţul grâului cu livrare în luna martie a crescut cu 1% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 7,58 dolari/buşel la ora 09.31, cotaţia porumbului cu livrare în martie - cu 0,3%, la 6,53 dolari/buşel.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Industria mare consumatoare de energie

    se muta in USA si alte tari cu energie ieftina, 

    dezindustrializarea Europeana in desfasurare

    1. La tine nu e bine nici cand creste pretul, nici cand scade, tot timpul esti gigi contra...

      foarte bine ca a scazut pretul, sanctiunile functioneaza!

      Europa se descurca si singura, e fata mare, nu mai are nevoie de pestele rusnac. 

      il ponteaza la postare, omul e la serviciu

      Comentarii relevante,plin de argumente

      economice si date concrete,

      bravo domnilor  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb