Cele trei programe de relaxare cantitativă lansate de Federal Reserve, derulate din 2008 până în 2015, au avut ca rezultat creşterea bilanţului celei mai importante bănci centrale din lume de la circa 900 de miliarde de dolari până dincolo de 4,5 trilioane.
În ciuda condiţiilor radical diferite în ceea ce priveşte starea economiei americane din 2009, respectiv 2019, bilanţul băncii centrale americane a înregistrat recent cea mai mare creştere lunară din ultimii 10 ani (vezi graficul 1), atât ca urmare a noului program de achiziţii a obligaţiunilor guvernamentale, cât şi a "permanentizării" operaţiunilor repo.
După 20 de luni consecutive de contracţie, din ianuarie 2018 până în august 2019, bilanţul Fed-ului a crescut cu circa 98 de miliarde în septembrie, iar apoi cu 162 de miliarde în octombrie 2019, pentru a-şi tempera avansul până la 33 de miliarde în noiembrie.
Portofoliul de obligaţiuni guvernamentale din bilanţul Federal Reserve a scăzut cu 145 de miliarde de dolari de la începutul acestui an până la sfârşitul lunii august, până la 2,095 trilioane de dolari, iar în ultimele trei luni a crescut cu circa 165 de miliarde, până la 2,26 trilioane.
La nivelul operaţiunilor repo s-a înregistrat o dinamică mult mai spectaculoasă. Deşi acestea sunt operaţiuni temporare, de obicei overnight, prelungirea lor are ca efect creşterea cvasi-permanentă a rezervelor deţinute de băncile comerciale la banca centrală.
Datele de la Federal Reserve Bank of New York arată că soldul operaţiunilor repo s-a menţinut peste nivelul de 200 de miliarde de dolari de la sfârşitul lunii octombrie 2019 (vezi graficul 2).
Ultimele date, din 4 decembrie 2019, arată un sold de 208 miliarde, după un maxim de 215 miliarde în prima parte a lunii trecute.
La formarea sa au contribuit operaţiuni repo la 42 de zile cu o valoare de 50 de miliarde, la 14 zile cu o valoare de 88 de miliarde şi overnight cu o valoare de 70 de miliarde de dolari.
În ultima zi de tranzacţionare a săptămânii trecute, Fed-ul a injectat pe piaţă 72,8 miliarde de dolari printr-o operaţiune cu maturitatea la 3 zile, iar bilanţul instituţiei a urcat până la 4,07 trilioane de dolari. De asemenea, banca centrală americană a cumpărat prin tipărire şi obligaţiuni guvernamentale cu o valoare de 7,5 miliarde, în condiţiile în care băncile au oferit titluri cu o valoare de 23,17 miliarde, conform datelor de la FRBNY.
Evoluţia extraordinară a bilanţului Federal Reserve, mai ales dacă luăm în considerare datele bune privind inflaţia, şomajul sau creşterea economică, ridică tot mai multe semne de întrebare în rândul investitorilor şi analiştilor.
Unul dintre aceştia, Sven Henrich, a mers mai departe şi a intrat pe teritoriul teoriei conspiraţiei. "Corelaţia strânsă dintre creşterea indicilor bursieri şi injecţiile de lichiditate ale băncii centrale, deşi nu implică o relaţie de cauzalitate, pare să indice o alianţă între Fed şi Donald Trump pentru a-i asigura realegerea", a scris recent Henrich într-o analiză de pe site-ul său.
Alte opinii susţin că măsurile adoptate de Fed au ca scop oprirea procesului de sincronizare a încetinirii şi trecerii în zona de contracţie a principalelor economii la nivel global.
Pe de altă parte, analişti precum Martin Armstrong susţin că "Fed-ul doar încearcă să prevină creşterea dobânzilor pe termen scurt".
Armstrong mai subliniază că "programul de relaxare cantitativă nu a fost repornit pentru stimularea economiei" şi avertizează că "criza de lichiditate poate deveni extrem de gravă".
Pe fondul "crizei" de explicaţii oficiale privind deficitul de lichiditate de pe piaţă, Martin Armstrong declară că "acesta este cel mai bine păs-trat secret de-a lungul întregii mele cariere", în condiţiile în care "nimeni nu vorbeşte public pentru a nu declanşa panica".
În sprijinul acestei afirmaţii, analistul american susţine că se discută în spatele uşilor închise despre interzicerea participării băncilor europene la operaţiunile repo de la sfârşitul anului.
De ce sfârşitul anului? Deoarece atunci băncile îşi reduc, de obicei, operaţiunile de pe piaţa repo, după cum arată Armstrong, astfel încât să reducă valoarea bilanţului utilizat în calcularea indicatorilor privind cerinţele de capital.
Analistul american susţine că atunci va veni momentul adevărului. Dar dacă nu mai este posibil aşa ceva, pentru că nu mai există nimeni care să facă faţă adevărului?
1. Realitatea
(mesaj trimis de Doru în data de 09.12.2019, 08:18)
Priviți doar un exercițiu de logica pentru a vă da seama de dimensiunea înșelătoriei Fed-ului.
Rezervele internaționale ale BNR se situează in jurul a 33,8 miliarde de dolari, sumă obținută cu greu si in mod real, din munca românilor din țară si din diaspora in aproape 30 de ani.Acestia sunt bani reali si quantum-ul lor arată ce greu se obțin banii din plus -valoare.
Pe de altă parte,din articolul de mai sus se poate observa avantajul statutului FED de a tipări moneda de rezervă a lumii, care tipărește dolari in cantități inimaginabile altă dată ( 70 miliarde la 3 zile, vezi rezerva BNR la 30 ani),cantități permise de noile tehnologii de printare electronică. In urmă cu ceva ani această cantitate nu putea fi printata pentru ca nu ajungea pădurea Amazoniana ,banii de hârtie fiind fizici .Astazi se pot emite trilioane care încarcă conturile si cardurile si culmea tot există lipsă de lichididate. Va puteti închipui la ce dimensiune au ajuns datoriile?Își poate da seama cineva de valoarea reală a activelor deținute în contextul minciunii generalizate la nivel global? Cei care vor detronarea dolarului ca monedă de rezervă (China, Rusia, UE,etc) nu trebuie decât să zdruncine încrederea că America poate plati vreodată aceste imense datorii si dolarul se va nărui.Astazi toată lumea coteaza activele deținute după un etalon fals,de accea se menține tăcerea si se ascunde adevărul. Acest adevăr se poate constitui intr-o adevărată criză a laleleor,cand un bulb valora o casă si astăzi o banană cu scoci lipită pe un carton 120000 usd.
Deschideți ochii la lumea in care trăim si veți vedea ca împăratul e gol si hainele lui de milioane dispar într-o secundă a căderii sistemului banilor electronici.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.12.2019, 08:54)
Cine sa isi asume declansarea furtunii anuntand oficial adevarul cand acesta poate fi observat oricum?
Stim cum stam (nu trebuie neaparat sa o declaram oficial pentru ca asta nu rezolva situatia ci o poate complica daca nu avem si solutia) iar intrebarea este "Ce facem?". Ne mutam treptat catre alt etalon, mai solid si mai echitabil. Sa fie aurul? Atunci ar fi bine ca BNR-ul sa mai schimbe o parte din dolarii aia in aur (ca nu poate fi tiparit (inmultit) asa de usor).
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.12.2019, 09:28)
Da!!!!!
Nu se aude? Lumea intreaga va plati scump pentru aceasta surzenie..
Politrucii care conduc lumea sunt fericiti si satisfacuti imppreuna cu Marea finanta,care de asemenea este incantata ca se umfla cifrele si ctrede ca e mai bogata.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Jiji în data de 09.12.2019, 12:42)
Toti care au dorit sa se lepede de dolar au platit cu viata, sunt sugrumati de sanctiuni sau in conflict cu SUA: Sadam, Ghadaffi, Iran, Rusia etc. Nimeni nu ca avea ouale sa se ridice impotriva SUA. In 2008 armata SUA (Army, Air Force, Navy, Marine Corps) avea 761 de baze militare in afara granitelor. Bazele astea nu exista doar de dragul de a cheltui bani.
2. :) va pupa Mosu' ...
(mesaj trimis de Vali în data de 09.12.2019, 09:32)
"De ce se învârte tiparniţa Federal Reserve cu cea mai mare viteză din ultimii zece ani?''
De criza pe piata repo din SUA, de aia :)
FED panseaza din mers disparitia increderii intre marile banci (din UE preponderent, dar cu conexiuni si in SUA).
Dar nu va reusi ... ho,ho,ho ! :)) Baietii tatei! Vine Mos Craciun acusica cu o interzicere a accesului bancilor europene pe piata SUA a bondurilor! ;)
Hai, va pupa tati, nu va mai zice prea multe decat daca declarati solemn ca ati fost cuminti anul asta! :)))
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Anonim în data de 09.12.2019, 11:05)
Da Vali,se pare ca in UE dezastrul e si mai mare.Asa e un socialism.
Oare cat mai tine sandramaua?
2.2. info (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Vali în data de 09.12.2019, 19:08)
cel mai devreme crapa in 2021, cel mai tarziu in 2029.
Perioada 2029-2032 e maturata de crize geopolitice si economice.
Dar Romania va fi mai mare mai apoi.
2.3. Cea mai mare criza (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de Florin în data de 10.12.2019, 16:30)
Va veni cea mai mare criza din viata noastră. Dolarul e terminat. Cum se încheia era e întrebarea... Pariul meu e razboi