DE CE ŢI-E FRICĂ NU SCAPI Transportatorii au protestat împotriva scumpirii RCA, în faţa Guvernului

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări #Transporturi / 15 septembrie 2016

Transportatorii au protestat împotriva scumpirii RCA, în faţa Guvernului

Transportatorii: "Guvernul vrea să îngheţe tarifele RCA la camioane la 18.500 lei, însă patronatele din transporturile rutiere solicită un tarif de 4.907 lei

Preţurile RCA, îngheţate pentru şase luni

------

Actualizare 20:21 Mişu Negriţoiu: "Trebuie să lucrăm într-un termen mai scurt ca să putem livra tarifele de referinţă pentru RCA"

Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), promite finalizarea tarifelor de referinţă pentru RCA într-un interval mai scurt decât cel de 30 de zile prevăzut în ordonanţa de urgenţă dată ieri de Guvern pentru rezolvarea problemelor de pe piaţa asigurărilor.

"Noi ne apucăm imediat de lucru, ne strângem datele necesare şi va trebui să lucrăm într-un termen chiar mai scurt decât este prevăzut în ordonanţă ca să putem să livrăm cât putem de repede tarifele de referinţă şi în speţă tarifele maximale pe categorii şi clase de vehicule asigurate. Deocamdată, mai mult nu pot să vă spun, dar desigur că o să avem în continuare consultări cu dânşii (cu reprezentanţii transportatorilor, n. r.) inclusiv pentru tarifele finale, dar va trebui să facem consultări şi cu celelalte instituţii ale statului. Consiliul Concurenţei, potrivit procedurii, este implicat în proces, iar în final actul normativ va fi adoptat prin HG, iar Ministerul Finanţelor Publice va trebui implicat", a afirmat, în această după-amiază, Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, potrivit unor surse din media.

La finalul discuţiilor cu reprezentanţii transportatorilor, Negriţoiu a declarat că s-a discutat despre stabilirea formulei de calcul a tarifelor de referinţă pentru poliţele RCA şi despre termenul de referinţă.

Preşedintele ASF a adăugat: "Acestea trebuie să cuprindă câteva elemente tehnice, cum sunt: frecvenţa de daune, încărcarea pentru cheltuieli administrative, achiziţii, taxe şi încărcarea pentru aplicarea sistemului pentru bonus-malus. Am făcut şi o simulare care să ne ducă spre o ţintă, ca exemplu o ţintă la un autoutilitar pentru 16 tone clasa bonus-malus B0 la 7.500 lei. Sunt elemente de detaliu care nu sunt conţinute, dar acesta este cadrul general".

(I.S.)

---------

Actualizare 20:10 Patronatele din transporturi: "Avem convingerea că în următoarele zile vom obţine un tarif corect la asigurarea RCA"

Reprezentanţii patronatelor din transporturile rutiere, UNTRR, FORT, APULUM, APTE 2002 au precizat că au convingerea că în următoarele zile vor obţine un tarif corect la asigurarea RCA, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

"Avem convingerea că în următoarele zile vom obţine un tarif corect la asigurarea RCA pentru transportatorii rutieri, bazat pe frecvenţa şi dauna medie, ţinând cont şi de daunele întâmplate şi neavizate precum şi de trendul acestora, conform datelor statistice publicate la nivel de piaţă, cheltuielile administrative, de achiziţie, taxe etc., de maxim 25% şi de aplicarea efectivă a sistemului bonus/malus, principiu care să fie respectat şi după aceste 6 luni în care tariful este plafonat, şi nu în ultimul rând o valoare mai mică de pragul de 7.500 lei/an", se precizează în comunicatul citat.

(G.F.)

------------

Actualizare 17:30 Protestul transportatorilor s-a încheiat

Transportatorii au început să părăsească Piaţa Victoriei din Capitală, în urma publicării de către ASF a comunicatului privind stabilirea tarifului ţintă pentru poliţele RCA la maxim 7.500 de lei/an.

Augustin Hagiu, preşedintele FORT, a declarat: "Am câştigat bătălia!(...) Se pare că nu vom mai avea parte de jaf, ci de tarife corespunzătoare".

(S.A.)

----------

Actualizare 16:59 ASF: Tariful ţintă pentru autoutilitarele de peste 16 tone va fi de 7.500 lei/an

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a stabilit astăzi, în urma discuţiilor cu reprezentanţii transportatorilor, că elementele care vor fi luate în considerare în calculul tarifelor de referinţă pentru poliţele RCA vor fi, în principal, frecvenţa şi dauna medie conform datelor statistice publicate la nivel de piaţă (raportul Milliman), actualizate la 30 iunie 2016.

ASF precizează, într-un comunicat remis redacţiei: "Ca urmare a discuţiilor avute astăzi la sediul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) cu reprezentanţi ai patronatelor din domeniul transporturilor s-a stabilit că elementele care vor fi luate în considerare în calculul tarifelor de referinţă pentru poliţele RCA, conform OUG emise de Guvern, sunt următoarele:

- frecvenţa şi dauna medie, ţinând cont şi de daunele întâmplate şi neavizate precum şi de trendul acestora, conform datelor statistice publicate la nivel de piaţă (raportul Milliman), actualizate la 30 iunie 2016;

- încărcarea pentru cheltuieli administrative, achiziţie, taxe etc., de maxim 25%;

- încărcarea pentru aplicarea sistemului bonus/malus.

Autoritatea estimează, spre exemplu, un tarif ţintă de aproximativ 7.500 lei/an pentru autoutilitare de peste 16 tone, clasa bonus-malus B0. Acest tarif ţintă nu include încărcări pentru profit şi marja comercială.

ASF precizează că în grupurile de lucru vor fi cooptaţi şi reprezentanţi ai asociaţiilor patronale din transporturi.

La întâlnire au participat reprezentanţi ai UNTRR, APTE 2002, FORT, Apulum şi ASF.

(S.A.)

----------

Actualizare 15:00

Transportatorii nu vor părăsi Piaţa Victoriei, a anunţat preşedintele FORT, Augustin Hagiu. Acesta a precizat că transportatorii aşteaptă răspunsul ASF la solicitările lor. Protestatarii vor mai rămâne aproximativ două ore în faţa Guvernului şi aşteaptă un comunicat din partea ASF.

(S.A.)

Actualizare 13:23

Aproximativ 200 de transportatori se află la acest moment în Piaţa Victoriei. Reprezentanţii COTAR au anunţat că nu vor mai participa la protest, motivând că toate revendicările lor au fost acceptate de Guvern.

Circulaţia în zona Pieţei Victoria se desfăşoară în condiţii normale la orele prânzului.

(S.A.)

----------

Actualizare 13:05

Protestatarii scandează "Jos mafia, jos Negriţoiu" şi continuă să claxoneze. De asemenea, reprezentanţii transportatorilor afişază bannere pe care scrie: "Negriţoiu vinovat pentru tot ce s-a întâmplat", "RCA= Falimentul transportatorilor români", "ASF= Mafia. Jos Negriţoiu".

Protestatarii au adus un sicriu şi o cruce pe care au afişat mesajul " Nu vrem RCA de 100.000 lei!!!".

(S.A.)

-------

Actualizare 12:52

Aproximativ 500 de tiruri şi taximetre se află la acest moment în faţa Palatului Victoria. Transportatorii sunt extrem de nemulţumiţi de explozia tarifelor la poliţele RCA. Aceştia claxonează continuu. Protestatarii solicită demiterea peşedintelui ASF, Mişu Negriţoiu, considerat principalul vinovat pentru situaţia pieţei asigurărilor.

(S.A.)

--------

Actualizare 11:53 Poziţia oficială a Guvernului privind protestul transportatorilor

Stabilirea preţurilor asigurarilor RCA, aşa cum au solicitat transportatorii într-o petiţie, nu intră în atribuţiile Guvernului, ci ale Autorităţii de Supraveghere Financiară, care are cadrul legal să intervină, informează Executivul, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

"Guvernul nu se poate substitui instituţiilor care trebuie să-şi asume responsabilitatea rezolvării disensiunilor dintre asiguratori şi transportatori. Problema RCA trenează de multă vreme, din cauza incapacităţii instituţiilor responsabile de a gestiona această situaţie", se arată în sursa citată.

(C.V.)

--------

Actualizare 08:55

Peste 150 de camioane şi mai bine de 200 de taxi-uri s-au adunat deja în faţa Guvernului. Aceştia vor continua să vină în Piaţa Victoriei, acolo unde se anunţă proteste între orele 9:00 şi 15:00, transmite Digi24.

Începând cu ora 5:00, circulaţia va fi restricţionată pe Şoseaua Kiseleff, de la Piaţa Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei şi de la Piaţa Arcul de Triumf până la Piaţa Presei, permiţându-se permanent circulaţia pe Strada Arhitect Ion Mincu.

De asemenea, circulaţia va fi resistematizată, începând cu ora 5:00, prin asigurarea traficului pe două benzi pe sens în faţa clădirii Guvernului, între Bulevardul Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv Bulevardul Lascăr Catargiu.

Traficul rutier se va desfăşura pe Calea Victoriei, Bulevardul Ion Mihalache, Strada Buzeşti şi Bulevardul Lascăr Catargiu.

Între orele 15:00 şi 17:00, participanţii şi autovehiculele vor părăsi zona, menţionează poliţiştii, care mai spun că restricţiile se vor aplica pâna la ora 17:00.

"Mijloacele de transport vor fi parcate sub îndrumarea efectivelor Brigăzii Rutiere, în funcţie de ocuparea spaţiului în Piaţa Victoriei, pe Şoseaua Kiseleff, între Piaţa Victoriei şi Piaţa Presei Libere (zona centrală)", precizează poliţiştii, conform sursei citate.

(M.I.)

-------

Actualizare 07:53 Guvernul plafonează tarifele RCA pe o perioadă de 6 luni, la un nivel ce va fi stabilit de ASF

Guvernul a aprobat ieri, prin ordonanţă de urgenţă, cadrul normativ care să ducă la rezolvarea problemelor semnalate pe piaţa asigurărilor RCA, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei.

Actul normativ permite stabilirea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), pe o perioadă de şase luni, a unui tarif RCA de referinţă aplicat atât persoanelor fizice, cât şi juridice.

"Această Ordonanţă a fost dată având în vedere împrejurările excepţionale manifestate prin dezechilibru major între cerere şi ofertă, respectiv disfuncţionalitatea evidentă a pieţei asigurărilor obligatorii auto din România. Astfel, Guvernul României împreună cu Consiliul Concurenţei au considerat necesară instituirea unui mecanism de control al pieţei asigurărilor obligatorii auto din România, manifestat în prima etapă, prin stabilirea de către ASF a unor tarife de plafonare aferente primelor RCA", se arată în comunicat.

La rândul său, premierul Dacian Cioloş susţine că prin această ordonanţă de urgenţă Executivul doreşte să asigure "cadrul juridic, clar definit, pentru ca această problemă să poată să fie rezolvată de Autoritatea de Supraveghere Financiară, care are această responsabilitate".

În comunicatul Guvernului se mai arată că ordonanţa ţine cont de directivele europene în materie, de experienţa altor state membre în ceea ce priveşte reglementarea acestei asigurări, precum şi de propunerile formulate de asociaţiile profesionale şi patronale ale asigurătorilor şi transportatorilor auto.

"În calculul tarifului de primă, asigurătorii RCA vor folosi criterii de risc, coeficienţi de majorare şi/sau corecţie şi alte instrumente de ajustare a tarifelor elaborate de ASF. În cazul în care asigurătorii RCA vor dori să introducă şi alţi indicatori de evaluare a riscului, aceştia o pot face cu respectarea reglementărilor în vigoare. Autoritatea de Supraveghere Financiară va stabili tarife de primă maxime în cel mult 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a prezentei Ordonanţe de Urgenţă. Ulterior perioadei în care tariful de primă va fi plafonat, Autoritatea de Supraveghere va calcula un tarif de referinţă pe baza daunei medii pentru fiecare categorie de vehicul, a plăţilor de daune achitate de către asigurători şi raportate la frecvenţa producerii evenimentelor pe respectiva categorie de vehicule", se mai precizează în comunicatul citat.

De asemenea, Guvernul susţine că ASF va publica tarifele de referinţă, dauna medie şi frecvenţa statistică a producerii evenimentelor, pe categorii de vehicule, va realiza o analiză a efectelor acestor măsuri în piaţa asigurărilor RCA şi va întocmi un raport ce va fi înaintat Consiliului Concurenţei.

Potrivit Ordonanţei, contractul RCA se încheie pe o perioadă de la o lună la 12 luni, multiplu de o lună, în funcţie de opţiunea asiguratului şi poate fi suspendat la cererea asiguratului pe perioada suspendării dreptului de circulaţie al vehiculului sau pe perioada imobilizării vehiculului.

"Pentru o mai mare transparenţă, asigurătorul RCA are obligaţia să notifice asiguraţii, la solicitarea acestora, în ceea ce priveşte modul de calcul al primei de asigurare. Pot fi cerute informaţii despre modalitatea de stabilire a primei, datele statistice în baza cărora este stabilită aceasta sau raportul actuarial care stă la baza determinării tarifului de primă. Totodată, asigurătorul RCA are obligaţia deschiderii dosarului de daună la data înregistrării avizării de daună", se menţionează sursa citată.

(M.I.)

-------

Actualizare 07:34 COTAR îşi suspendă acţiunea de protest de astăzi

COTAR îşi suspendă acţiunea de protest de astăzi considerand că obiectivele stabilite în cadrul consiliului director al Confederaţiei au fost îndeplinite, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

"Ne cerem scuze cetăţenilor României pentru întreg deranjul cauzat în ultimele luni de către protestele noastre, însă, îi asigurăm de faptul că aceste manifestări au fost cu adevărat îndreptăţite, iar rezultatele obţinute de către transportatori prin reaşezarea preţurilor RCA, se vor resimţi în curând în buzunarele tuturor şoferilor din România. COTAR va urmări în permamenţă, cu mare atenţie, evoluţia primelor RCA şi considerăm că orice derapaj al ASF trebuie sancţionat. Parlamentul României trebuie să înceapă de urgenţă procedurile de destituire ale lui Mişu Negriţoiu, principalul vinovat al crizei RCA", a declarat Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR, conform sursei citate.

(M.I.)

--------

Guvernul a adoptat ordonanţa privind RCA, dar transportatorii nu renunţă la protest

Guvernul a aprobat ieri ordonanţa de urgenţă privind tarifele RCA în forma şi cu prevederile anunţate de premierul Dacian Cioloş, printre care îngheţarea preţului primelor de asigurări obligatorii - RCA - pentru o perioadă de şase luni, a anuţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu.

Cu toate acestea, transportatorii au transmis că nu vor renunţa la protestul programat pentru astăzi şi solicită Guvernului ca tarifele RCA să fie îngheţate la valorile medii actuale ale daunelor, nu la cele viitoare.

"Guvernul vrea să îngheţe tarifele RCA la camioane la 18.500 lei, însă patronatele din transporturile rutiere solicită un tarif de 4.907 lei", au transmis transportatorii.

Premierul Dacian Cioloş a declarat, ieri: "După mai multe discuţii avute cu ASF, cu asiguratorii şi cu transportatorii, am ajuns la concluzia că soluţia cea mai bună şi cea mai rapidă pentru a rezolva această problemă care trenează şi care riscă să pună în dificultate sectorul transportatorilor din România, am decis să venim cu o propunere de OUG, care include foarte multe din propunerile făcute de transportatori, cred că din circa 14 propuneri, 12 se regăsesc în acest proiect de ordonanţă".

El a amintit şi de proiectul de lege existent în Parlament, iniţiat în aprilie.

"Din păcate, probabil şi din cauza calendarului, procedurilor parlamentare, proiectul a trenat, nu a fost încă adoptat. Cred că în momentul de faţă e responsabilitatea Guvernului să adopte acest proiect de ordonanţă de urgenţă pentru a evita blocarea drumurilor în România, intenţia transportatorilor, probabil pe bună dreptate, după ce atâtea luni problemele nu au fost rezolvate. Lipsa de transparenţă şi de claritate în sistemul asigurărilor, au fost şi probleme de faliment cu unele companii care au pus presiune suplimentară pe preţurile asigurărilor obligatorii. Vrem, deci, să rezolvăm prin acest proiect de OUG această problemă şi pe termen mediu, să dăm cadru juridic ca această problemă să fie rezolvată de ASF, care are această responsabilitate, dar vrem să-i dăm cadrul legal clar definit să poată să facă acest lucru. Pentru aceasta, în acest proiect de OUG sunt prevăzute mai multe lucruri care duc la mai multă transparenţă şi claritate în modul în care se calculează preţul acestor prime", a adăugat Cioloş.

El a mai spus că proiectul mai conţine şi alte prevederi, printre care faptul că un contract RCA poate fi încheiat şi pe o lună sau multiplul unei luni, că un contract poate fi suspendat la cererea asiguratului dacă are permisul suspendat sau vehiculul este imobilizat şi posibilitatea ca păgubitul să poată fi despăgubit de propriul asigurator, iar acesta să-şi recupereze ulterior banii.

"Vom veni în acest proiect şi cu propunerea de a îngheţa preţul primelor de asigurări obligatorii pentru o perioadă de şase luni", a mai precizat Dacian Cioloş.

El a mai spus că în termen de 30 de zile ASF trebuie să vină cu un calcul al costului mediu pentru diferitele categorii de asigurări, care să fie preţul de referinţă pentru asigurări pentru următoarele şase luni. "Sperăm ca prin acest proiect de OUG să putem clarifica tot ceea ce a rămas în suspans în aceste ultime şase luni şi ce a dus la măsura extremă pe care trasportatorii au decis să o asume, anume protestul. Sperăm ca prin acest proiect de OUG să evităm protestele şi să creăm cadrul normativ imediat pentru ca aceste probleme să fie rezolvate atât pe termen scurt, prin această plafonare/îngheţare, dar şi pe termen mediu şi lung", a mai declarat prim-ministrul.

El a ţinut să menţioneze că situaţia nu a fost generată de Executiv.

"Avem în România ASF, care are responsabilitatea de a supraveghea şi instituţiile de asigurări obligatorii. Acolo ar fi trebuit luate măsuri pentru a se evita situaţia de momentul de faţă, de conflict", a mai spus Dacian Cioloş, citat de Mediafax.

Deşi, anterior, transportatorii spuseseră că ar putea renunţa la protestul de astăzi, în cazul adoptării unei ordonanţe de urgenţă, se pare că ei nu au fost mulţumiţi de decizia Guvernului.

Patronatele din transporturile rutiere - UNTRR, FORT, APULUM, APTE 2002 solicită Guvernului României ca în textul Ordonanţei de Guvern tarifele RCA să fie îngheţate la valorile medii ale daunelor existente în evidenţele ASF şi nu la nivelul celor care se vor calcula în viitor, potrivit unui comunicat de presă.

Patronatele solicită un tarif RCA la camioane de 4.907 lei, care reprezintă dauna medie de 18.500 lei la care se adaugă frecvenţa daunei de 15,6%, potrivit comunicatului, care explică: "Rezultă o primă medie tehnică de 2.886 lei, la care se adună cheltuielile administrative, revenind un tarif de 4.907 lei pe an

la care toate daunele şi cheltuielile asigurătorilor sunt acoperite".

Astfel, transportatorii solicită următoarele tarife: "1.050 lei/an - turisme persoane juridice; - 1.108 lei/an â " autoutilitară până la 3.500 kg; -1.633 lei/an - autoutilitară între 3.500 kg şi 7.500 kg; - 3.610 lei/an - autoutilitară între 7.500 kg şi 16.000 kg; - 4.907 lei/an - autoutilitare peste 16.000 kg; - 2.129 lei/an - autobuze transport persoane".

Transportatorii au mai transmis: "Reamintim opiniei publice că RCA este obligatoriu şi că metoda de calcul RCA trebuie să fie transparentä şi publicä! În România sunt înmatriculate 180.000 de vehicule de transport marfă şi pasageri şi 6 milioane de autoturisme".

În continuare, patronatele din transporturile rutiere cer Parlamentului României să îl demită imediat pe actualul Preşedinte ASF, Mişu Negriţoiu, "după ce în ultimul an şi-a dovedit incompetenţa în a conduce piaţa asigurărilor din România", conform comunicatului.

Transportatorii mai precizează că, în 2012, un RCA pentru un camion costă 300 de euro, în 2013 poliţa a ajuns să valoreze 700 de euro, iar tarifele au crescut la 1.000 de euro în 2014, la 3.500 euro la final de 2015 şi, în pofida sesizărilor şi dialogului cu autorităţi şi asigurători, asigurarea RCA pentru camioane a ajuns să coste peste 5.000 euro la clasa B0 după iulie 2016.

ASF a propus, ieri, câteva măsuri suplimentare pentru redresarea dezechilibrelor manifestate la nivelul pieţei RCA, cu precădere în ceea ce priveşte tarifele poliţelor pentru segmentul de transport:

- Adoptarea legii RCA, care să ofere posibilităţi de intervenţie administrativă; - Reorganizarea Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) care să aducă un cadru instiţutional pentru construirea unei baze de date complete, pentru prelucrarea datelor şi facilitarea accesului la baza de calcul; - Revizuirea sistemului Bonus/ Malus, astfel încât să reflecte mai bine comportamentul responsabil al asiguraţilor; - Îmbunătăţirea comportamentului asiguraţilor în trafic, prin educarea şi aplicarea de tehnologii moderne (Black Box, exploatare date Tahograf) cu impact în revizuirea preţului poliţelor de asigurare;- Constituirea unui Fond temporar de compensare a transportatorilor din segmentul IMM, pentru categoriile de vehicule cele mai afectate de liberalizare; -Stimularea intrării în piaţă a noi asigurători, inclusiv a societăţilor de asigurări cu capital de stat; - Constituirea unor structuri de asigurări mutualiste la nivelul societăţilor de transport, cu fonduri private sau mixte; - Extinderea ariei de cuprindere a Fondului pentru Victimele Străzii (FPVS) ca fond de garantare pentru daune excepţionale".

ASF a dat un avertisment scris către Asirom în privinţa calculelor actuariale

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a dat un avertisment scris asigurătorului Asirom pentru calcule actuariale, au anunţat, miercuri, reprezentanţii instituţiei.

"Am aplicat o singură sancţiune la Asirom. Asirom a încălcat articolul 21 din Norma 23 privind calculele actuariale. S-a constatat că nu s-au aplicat acele principii de calcule actuariale. A fost o sancţiune dată actuarului, cel care şi-a asumat calculul actuarial, cu avertisment scris", au explicat aceştia, potrivit Agerpres.

Preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, a precizat că scăderea tarifelor RCA la Asirom nu are nicio legătură cu avertismentul dat.

"Nu are nicio legătură. Am văzut în spaţiul public că noi am pus presiune. Nu am forţat, nu am avut nicio întâlnire, este pur şi simplu strategia lor, dar nu exclud ca ei să fi luat în calcul presiunea pe care noi am pus-o permanent pe piaţă ca să scadă primele, dar nu este legată şi nici nu este condiţionată", a arătat Negriţoiu.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. 100 de tiruri o data sa dea pe claxon sa stie Asf ca e pe duca.

    Pe vremea lui Basescu pe jumatate ii bateau jandarmii de ii gaseau dracii iar pe cealalta jumatate ii alergau procurorii. Decad institutiile de forta pe zi ce trece.

    Asf daca se uita la Digi 24 si Realitatea tv e de bine, cele doua televiziuni cenzureaza la greu pentru ea de ex. la 11:30 amandoua televiziunile i-au taiat interventia la reprezentanti din strada la secunda una a dat Gara de Nord, cealalta Publicitate.

    Cam ce tv de stiri avem ca Tvr1 inainte de 89. 

    Coeficient mediu in Europa, Ungaria, Polonia sa il ajute pe Misulica samnolica.

    1. Daca eu sunt patronul unei societati de asigurari ce dracul de treaba am eu cu A.S.F-ul Cine vrea sa se asigure la mine bine ,cine nu sa se duca la GRUPAMA !(CARE ESTE O SOCIETATE STRAINA)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb