DE CRĂCIUN, BUCUREŞTENII ÎŞI VOR DORI UN TRENULEŢ Sindicaliştii de la Metrou insistă

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Transporturi / 7 decembrie 2005

Locuitorii Capitalei s-ar putea să fie obligaţi să circule doar cu mijloacele de transport de suprafaţă, pe timpul sărbatorilor. Ion Rădoi, liderul Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), a declarat, într-o conferinţă de presă, că sindicaliştii vor intra din nou în grevă, pînă la sfîrşitul anului, dacă administraţia "Metrorex" nu le va îndeplini solicitările. Domnia sa a anunţat declanşarea unui nou conflict de muncă şi desfăşurarea, pe parcursul zilei de mîine, a unui miting în faţa Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului (MTCT), urmat de un marş către sediul Guvernului.

Întrucît în prezent nu există contract colectiv de muncă la nivel de unitate, muncitorii de la Metrou cer, conform legii, aplicarea contractului colectiv de muncă pe ramură, care prevede un salariu minim de 150 de euro. "Cerem, deci, respectarea legii, iar pentru aceasta vom merge pînă la capat, adică la greva generală", a subliniat liderul de sindicat. Acesta susţine că un salariu minim de 150 de euro înseamnă o majorare mai mică de 23%, cît au solicitat iniţial sindicatele.

Florin Chişu, secretar general USLM, ne-a spus că direcţia "Metrorex", prin Consiliul de Administraţie, a respins cererea formulată de membrii USLM. Totodată, domnia sa este de părere că Tribunalul nu a avut motive întemeiate să declare ilegală acţiunea demarată, cu circa trei săptămîni în urmă, de sindicalişti. Domnul Chişu ne-a precizat că sindicatele vor contesta motivaţia pe care Tribunalul a transmis-o de abia zilele trecute, conform căreia pe timpul grevei nu era asigurată o treime din activitate şi că, în solicitarea acestora nu erau precizate sursa şi motivul creşterii salariale de 23%. De asemenea, membrii USLM au transmis, ieri, o adresă către administraţie, în vederea concilierii. Dacă în termen de cel puţin 15 zile, conducerea "Metrorex" nu va proceda la soluţionarea conflictului, sindicaliştii vor organiza o nouă grevă de avertis-ment şi, ulterior, o nouă grevă generală, ne-a mai informat domnul Chişu.

Liviu Şoavă, directorul general al companiei "Metrorex", ne-a precizat că, fără negocieri, nu este posibilă respectarea contractului colectiv de muncă pe ramură şi, în ultimele trei săptămîni, nu a avut loc nici o negociere în acest sens, între cele două părţi. De asemenea, susţine domnia sa, sindicalistii au propus aplicarea unei singure clauze din contract, şi anume cea care prevede valoarea salarială, iar un contract colectiv de muncă nu poate fi aplicat decît în integralitatea sa.

Reprezentanţii USLM sînt sus-picioşi în ceea ce priveşte legalitatea actelor întocmite de "Metrorex", întrucît, conform afirmaţiilor acestora, actualul Consiliu de Administraţie nu este înregistrat la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), funcţionînd ilegal. Ei spun că în documentele de la Registrul Comerţului figurează fostul Consiliu. "Vom cere Instanţei de judecată să ne explice care este legalitatea societăţii < Metrorex >, dacă nu cumva aceasta a fost desfiinţată şi noi nu ştim", a conchis Ion Rădoi.

Domnul Liviu Şoavă neagă acuzaţiile sindicaliştilor, sus-ţinînd că actualul Consiliul de Administraţie este înscris în ONRC şi că, oricum, legalitatea funcţionării unei asemenea structuri nu depinde de înscrierea ei în Registrul Comerţului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb