DE LA 1 IANUARIE 2012 Tabără: Vom putea exporta carne de porc în UE

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 7 decembrie 2011

Tabără: Vom putea exporta carne de porc în UE

Ţara noastră va putea exporta carne de porc pe teritoriul Uniunii Europene (UE), începând de la întâi ianuarie 2012, ne-a declarat Valeriu Tabără, ministrul agriculturii.

"Am confirmarea de la Comisie că se va ridica restricţia de export a cărnii de porc în UE. M-a sunat şi comisarul pe agricultură Dacian Cioloş să-mi confirme acest lucru. Comunicarea este făcută de la Bruxelles, mai este de realizat doar partea de birocraţie. Vom primi şi în scris această informare. Este un lucru extraordinar, aşteptăm de mult această veste. În adoptarea acestei hotărâri au avut un rol important şi crescătorii, şi asociaţiile profesionale, şi misiunea noastră la Bruxelles, şi comisarul Cioloş".

Ministrul Tabără ne-a spus, ieri, că ridicarea acestei restricţii va conduce atât la relansarea pieţei cărnii de porc, cât şi la o creştere a valorii adăugate în sectorul cerealelor, care se va regăsi într-o balanţă comercială pozitivă în domeniul produselor alimentare: "Am fost tributari ani de zile importurilor de carne de porc, pentru că altfel nu puteam exporta mezeluri. Importăm 35-37% din necesarul de carne de porc. Faptul că vom putea exporta acest produs pe teritoriul Uniunii Europene va fi un avantaj şi pentru relaţia noastră cu ţările terţe UE, care ne penalizau pentru acest handicap pe care îl aveam".

Valeriu Tabără a spus că ţara noas-tră va exporta pe pieţele UE zeci de mii de tone de carne de porc anual, începând de anul viitor.

Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc de la firme româneşti pe piaţa europeană au fost interzise din anul 2003, deoarece România folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice.

În anul 2007, Comisia Europeană a decis să prelun-gească interdicţia impusă firmelor româneşti privind livrările de carne de porc, considerând că pesta porcină nu este încă ţinută sub control.

Ministrul de resort ne-a declarat că autorităţile au identificat metode optime pentru asigurarea protecţiei în jurul crescătoriilor şi abatoarelor de porci, în cazul în care va apărea din nou pesta porcină: "Dacă se va întâmpla asta, va trebui să avem posibilitatea să izolăm punctele contaminate, fără să fie afectat exportul. De asemenea, va trebui ca laboratoarele noastre să fie gata oricând pentru efectuarea analizelor". Domnia sa şi-a arătat speranţa ca toţi producătorii să intre în acest sistem, opinând că este destul de dificil acest lucru pentru crescătorii de porci.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. O veste cu adevarat buna, pentru Smithfield si alti producatori!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb