Volumul total cumulat al împrumuturilor acordate de Banca Europeană de Investiţii (BEI) a depăşit 13 miliarde de euro de la începutul activităţilor băncii din România în 1992, BEI sprijinind 126 de proiecte în România, iar filiala acesteia, Fondul European de Investiţii (FEI), 56 de operaţiuni.
Grupul Băncii Europene de Investiţii, compus din Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi filiala sa, Fondul European de Investiţii (FEI), a acordat împrumuturi noi, garanţii şi investiţii de capital în valoare de aproape 1,9 miliarde de euro, în România, în 2017, potrivit unui raport al BEI.
Conform documentului, mai mult de 1,3 miliarde euro au venit din partea BEI sub formă de împrumuturi, iar 551 de milioane euro au provenit de la FEI, sub formă de garanţii şi investiţii de capital în întreprinderi mici, pentru a susţine creşterea acestora. Raportul menţionează: "Sprijinul Grupului BEI pentru România reprezintă, prin urmare, circa 1,04% din PIB-ul ţării, plasând România pe locul 5 între statele membre ale UE din acest punct de vedere şi peste media UE de 0,46%. Grupul a finalizat patru operaţiuni în cadrul Fondului european pentru investiţii strategice (FEIS), care face parte din Planul de investiţii pentru Europa".
• Finanţarea în cadrul Planului de investiţii
pentru Europa
Au fost finalizate patru operaţiuni în cadrul Fondului european pentru investiţii strategice (FEIS), care face parte din Planul de investiţii pentru Europa ("Planul Juncker") şi permite BEI să finanţeze proiecte care nu atrag cu uşurinţă fonduri, dat fiind caracterul lor mai riscant.
Concret, BEI a semnat un acord de împrumut de 15 milioane euro către furnizorul privat de servicii de sănătate Regina Maria, susţinând modernizarea şi extinderea reţelei acestuia de unităţi din afara capitalei. De asemenea, BEI a dat 7,5 milioane euro către GreenFiber International SA pentru ca aceasta să-şi modernizeze capacitatea de colectare a deşeurilor şi procesele de reciclare a PET-urilor şi echipamentelor electronice, crescând astfel volumul deşeurilor colectate şi procesate cu peste 50.000 de tone pe an. Acest proiect, clasificat drept investiţie 100% în acţiuni climatice, va crea 280 de locuri de muncă cu normă întreagă şi va ajuta România să-şi realizeze obiectivele naţionale în domeniul reciclării şi tranziţia către o economie circulară, conform BEI.
BEI a oferit 100 de milioane euro către Transgaz pentru a acorda finanţare susţinută de FEIS în vederea construirii unui nou coridor european de transport de gaze naturale, crescând securitatea şi diversitatea rutelor şi surselor de aprovizionare cu gaze naturale din Europa.
Un împrumut de 50 de milioane euro a fost oferit de către BEI pentru UniCredit Bank, prima finanţare susţinută de FEIS pentru o bancă comercială românească. UniCredit Bank utilizează creditul pentru a finanţa proiecte inovatoare promovate de IMM-uri, întreprinderi de dimensiune intermediară, întreprinderi nou-înfiinţate şi societăţi care creează locuri de muncă, în special locuri de muncă pentru tineri.
• Cofinanţarea infrastructurilor prioritare cu fonduri europene
În 2017, BEI a acordat României un împrumut în valoare de 1 miliard euro pentru a cofinanţa, împreună cu fondurile structurale şi de investiţii europene, proiecte de infrastructură de transport prioritare, în valoare totală de 6,8 miliarde euro, implementate pe întreg teritoriul României. Această operaţiune va contribui la accelerarea absorbţiei de fonduri europene în România în perioada de programare a UE 2014-2020.
BEI spune că a acordat 21 de milioane euro autorităţilor locale din Oradea pentru a finanţa îmbunătăţirea infrastructurii urbane a acestui oraş: "Fondurile BEI vor sprijini şi investiţiile care vizează obiectivele privind politicile climatice, precum eficienţa energetică, energia din surse regenerabile şi transportul durabil".
• Susţinerea dezvoltării urbane
BEI a acordat 75 de milioane euro pentru finalizarea staţiei de epurare a apelor uzate Glina, una din cele mai mari staţii de epurare a apelor uzate din Europa, deservind aproape 2 milioane de cetăţeni din Bucureşti. Banca a acordat, de asemenea, un împrumut în valoare de 22 de milioane euro pentru a finanţa cea de-a doua etapă a programului de reabilitare a blocurilor de locuinţe din sectorul 6 al capitalei.
• Sprijin pentru IMM-uri
şi întreprinderi de dimensiune intermediară
În 2017, banca a acordat împrumuturi în valoare de 75 de milioane euro prin intermediul a trei instituţii de finanţare partenere ale BEI, îmbunătăţind în continuare accesul IMM-urilor şi al autorităţilor locale din România la finanţare BEI.
În acest sens, BEI a acordat primul împrumut în monedă locală unei bănci româneşti, ProCredit Bank S.A., în valoare de aproximativ 90 de milioane lei. Se estimează că de pe urma acestei operaţiuni vor beneficia peste 250 de IMM-uri şi întreprinderi de dimensiune intermediară.
FEI a acordat garanţii în cadrul Iniţiativei pentru IMM-uri unui număr de opt bănci, acordând garanţii pentru împrumuturi şi reducând ratele dobânzilor percepute de bănci. Se estimează că de aceste tranzacţii vor beneficia în următorii trei ani peste 4 000 de IMM-uri şi întreprinderi nou-înfiinţate care au nevoie de finanţare.
În total, FEI a angajat 551 de milioane euro în România în 2017 prin intermediul a 18 operaţiuni de garantare, două tranzacţii de microfinanţare şi o investiţie de capital, urmărindu-se obţinerea de finanţări în valoare de 1,1 miliarde euro. Dintre acestea, două tranzacţii au beneficiat de garanţii FEIS. Operaţiunile FEI au sprijinit în total 2.400 de întreprinderi şi au contribuit la crearea a circa 19.000 locuri de muncă în 2017.
FEI a dezvoltat relaţii de strânsă cooperare cu autorităţile de management din România care administrează fondurile europene. În 2017, FEI şi-a consolidat colaborarea cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin semnarea unui acord de 59 de milioane euro cu scopul de a susţine investiţiile de capital ale IMM-urilor. În plus, FEI a lansat o nouă iniţiativă împreună cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, semnând primul contract de mandat în domeniul agricol în valoare de 94 de milioane euro din partea Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală, pentru a susţine investiţiile fermierilor din România.
Banca Europeană de Investiţii (BEI) este banca Uniunii Europene.