Decăderea lui Putin

Decăderea lui Putin

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial #Adevărul - prima victimă / 28 februarie 2022

Cristian Pîrvulescu

Fascinaţia nemărturisită, dar evidentă, a ui Vladimir Putin pentru Adolf Hitler - care nu face decât să repete sentimentele lui Stalin faţă de incursiunea ordonată de Fuhrerul german contra Poloniei în 1939 - l-a pus într-o poziţie slabă. Încercarea dictatorului de la Kremlin de a distruge ordinea mondială de după al doilea război mondial şi de a pune forţa înaintea dreptului a copiat acţiunile lui Hitler din anii 1938-1939. Iar motivul a fost acelaşi, dispreţul faţă de democraţia liberală şi capitalism şi credinţa în superioritatea dictaturii asupra guvernării libere. În septembrie 1938, Hitler, în aşa zisul arbitraj de la Munchen, revendica regiunea sudetă din Cehoslovacia cu aceleaşi argumente cu care Vladimir Putin a revendicat Crimeea în 2014 şi acum aşa zisele republici independente Lugansk şi Doneţk, iar atunci primul ministru englez Neville Chamberlain a obligat Franţa să accepte, în numele păcii, această situaţie. Drept urmare, Hitler a devenit convins ca nu are a se teme de cele două puteri. Iar în 1939, când a atacat Polonia, Hitler a justificat acest atac în numele apărării minorităţii germanofone terorizate de polonezi, aşa cum Putin a motivat decizia de a ataca Ucraina prin aşa zisul genocid ucrainian asupra populaţiilor rusofone din cele două regiuni separatiste şi, în general, din zona de est a Ucrainei.

Însă victoria militară facială asupra Ucrainei, care ar fi trebuit să se traducă printr-un Blitzkrieg, pare să nu poată fi pusă în practică. Armata ucraineană, dar şi populaţia ucraineană, inclusiv cea din regiunile pe care Putin le definea ca fiind parte componentă a Rusiei, rezistă eroic şi spectaculos atacului trupelor lui Putin. Iar asta îi face pe unii politicieni, cum ar fi preşedintele francez Emmanuel Macron sau ministrul de externe englez Lizz Truss, să declare public că acest război va dura. Şi cu cât va dura mai mult, cu atât va fi mai dificil pentru Vladimir Putin să reziste la putere.

Puc în comparaţie cu preşedintele ucrainian Volodimir Zelensky, Vladimir Putin apare opiniei publice mondiale şi cetăţenilor lucizi şi nemanipulaţi ai Rusiei ca un dictator sângeros. În condiţii militare dificile, Volodimir Zelensky a reuşit să se comporte curajos, să însufleţească rezistenţa ucraineană şi să asigure o excelentă comunicare internaţională. Spre deosebire de atitudinea marţială, superioară şi tiranică pusă ridicol în scenă de Putin, tânărul Zelensky, pe care multă lume îl considera un politican neexperimentat, este convingător şi sincer. Prezenţa sa permanentă pe reţele sociale, ca şi a altor oficiali ucraineni, a permis deja o victorie clară, pe plan comunicaţional, în faţa Rusiei.

În acelaşi timp, izolarea internaţională a Rusiei şi sancţiunile economice care urmează să fie aplicate de o larga alianţă de state (UE, SUA, Canada, Japonia, adică de state care reprezintă 70% din PIB-ul planetei) vor pune Rusia într-o situaţie economică fragilă. Pregătirea sa pentru a rezista acestei ofensive economice - cu un buffer de aproape 700 de miliarde de dolari, cu crearea unor pieţe alternative bazate pe cripto-monede şi cu acorduri cu China sau alte state - nu pare să poată permite Rusiei să poată ieşi întărită din această confruntare. Din contră, acest război slăbeşte poziţia lui Vladimir Putin pe plan internaţional şi ar putea contribui la degringolada regimului său. Căci Rusia nu are puterea economică să ducă un război de lungă durată şi nici să reziste lungă vreme unor sancţiuni serioase ale comunităţii internaţionale. Pe măsură ce războiul se prelungeşte, poziţia de forţă a lui Putin se degradează.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. "Însă victoria militară facială asupra Ucrainei":-)...In filmul Troia, Achile se intreba retoric "Imagine a king who fights his own battles"...si ca sa parafrazez, "sa ne imaginam un autor de articole care isi reciteste/corecteaza propriile articole":-)

    Decaderea lui Putin?

    A fost vreodata Putin mare ca sa poata decadea? 

    Este un monstru, iar monstrii nu pot fi "mari".

    Intr-adevar, Rusia nu are putere economica si din fericire pentru lumea civilizata, in curand nu va mai avea nici armata cu care sa santajeze. 

    Asa se intampla cand traiesti intr-o bula, cand toti iti spun ca esti liderul suprem, cel mai inteligent, cel mai patriot, curajos, si in general cand toata societatea este condusa de un singur om ... Putin reprezinta frustrarea unora fata de altii, impotenta de a face ceva contructiv, de aici si amenintarile cu armele nucleare (daca eu esuez, va arunc in aer pe toti) ... un om bolnav, lipsit de simtul realitatii (arme nucleare mai au si altii, nu doar el, daca s-ar apuca toti sa se ameninte intre ei pe tema asta ar iesi un macel) si care clar este indiferent de binele propriul popor (rusii, ca si americanii, romanii, ucrainienii sau orice alta tara vor sa traiasca mai bine, in siguranta, sa fie prosperi, sa poata calatori, sa aiba acces la un sistem de sanatate performant, etc.). Cu cel ajuta pe pensionarul rus ca tara lui sta pe o mare de petrol si gaze cand Putin ameninta in stanga si dreapta si vede ca rubla valoreaza azi jumata de cat era ieri, ca nepotii ii sunt trimisi la razboi si se intoarce acasa intre patru scanduri, etc. ?

    Putin este dement.

    1. Si Ana are mere.

      Acum ca am aflat diagnosticul, se incheie si pacea? Sau cum ar spune Iohannis, a trebuit sa moara oameni pentru a'l diagnostica pe Putin! 

    Urmeaza ridicarea la ceruri.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb