DECIZIE ÎCCJ: Traian Băsescu, colaborator al Securităţii

S.B.
Politică / 23 martie 2022

Traian Băsescu, colaborator al Securităţii

Fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea, a stabilit miercuri ICCJ, decizia fiind definitivă. Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă, după decizia ICCJ privind colaborarea sa cu Securitatea, că a luat notă de decizie, anunţând că va face demersurile legale la CEDO, informează news.ro.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins, miercuri, recursul lui Traian Băsescu la decizia Curţii de Apel Bucureşti, care hotărâse în 2019 că fostul preşedinte al României a fost colaborator al Securităţii. Hotărârea ÎCCJ este definitivă.

"Respinge, ca fiind inadmisibilă excepţia de nelegalitate invocată de recurentul-pârât Băsescu Traian. Respinge, ca fiind nefondat, recursul, astfel cum a fost precizat la data de 5 noiembrie 2021, declarat de recurentul - pârât Băsescu Traian împotriva Sentinţei nr. 471 din 20 septembrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal", a anunţat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Decizia magistraţilor este definitivă.

În urma acestei decizii, Băsescu ar urma să-şi piardă beneficiile care decurg din calitatea de fost preşedinte, conform unei legi promulgate în octombrie2021 şi care prevederetragerea drepturilor foştilor preşedinţi ai României, în cazul existenţei unor dovezii privind calitatea de lucrător sau colaborator al Securităţii.

Potrivit Legii nr. 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român, persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de următoarele drepturi:

a) folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol şi a unui spaţiu pentru organizarea cabinetului de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar, ambele atribuite cu destinaţia de reşedinţă;

b) o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu;

c) pază şi protecţie, precum şi folosinţa gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare.

d) folosinţa gratuită pe o perioadă de maximum 12 luni a unei locuinţe, cu destinaţia de reşedinţă, în suprafaţă de maximum 200 mp, în perioada executării lucrărilor de reparaţii capitale la imobilul atribuit cu destinaţia de reşedinţă.

Curtea de Apel Bucureşti a constatat în septembrie 2019 calitatea de colaborator al Securităţii pentru Traian Băsescu. Dosarul în care CNSAS cere constatatea calităţii de colaborator a lui Băsescu a fost înregistrat în mai 2019 la Curtea de Apel Bucureşti.

Colegiul CNSAS a aprobat Nota de constatare care conţine descrierea documentelor găsite în diverse dosare despre Traian Băsescu, copii ale notelor informative, atât olografe, cât şi cele redactate de ofiţerul de Securitate în urma discuţiilor cu "sursa", istoricul dosarului şi corespondenţa dintre diverse instituţii.

De la momentul depunerii dosarului, în presă au apărut numeroase documente referitoare la colaborarea lui Băsescu cu Securitatea, inclusiv nume ale celor despre care ar fi dat informări sub numele de cod Petrov.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că nu există un angajament semnat de el nici în dosarul inscripţionat cu numele său şi nici pe microfilmul dosarului. De asemenea, nici în dosar şi nici pe microfilm nu există documente scrise de el sau chitanţe care să reprezinte plăţi efectuate de fosta Securitate către el şi prin care s-ar fi putut atesta calitatea de colaborator. El a negat că ar fi dat Securităţii informaţii sub numele Petrov.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. ce surpriza ? 30 de le-a trebuit sa afle ce stia o tara intrega . merkel l-a tinut in brate si ea la fel .

    Gata Basescule te-au facut, ai vrut sa candidezi in continuare nu ai vrut sa te retragi desi baietii ti-au spus sa stai cuminte, acum numai primesti nici drepturile de fost presedinte si te retrag baietii fortat. Aia este cand nu asculti. Uita-te la Isarescu zis Manole ce repede l-au rezolvat baietii si l-au albit la nivel inalt la CCR. Basescule nici nu stii cat de mic incepi sa fi, asa iti canta Nastase zis Bombonel.

    Vor fuziona cu Pnl, ca doar unde e loc pt Mekescanu si Tariceanu e loc si pt el...

    Comandantul Nu a colabir at cu securitatea. C.I. Este nimic altceva decat contrainformatii. In timpul stagiului Militär am fost racolat sa spun ce Mai zic in somn colegii in dormitor , daca Au nemultumiri si alte lucruri de uz zilnic. Institutul de Marina Este o scoala de traditie si prin Natura Ei pregatesc cadre cu raspundere si o impitrivire ar Fi insemnat o completa blocare a carierei. Prin performanta Professional de a ajunge comandant de tanc petrolier cu toata responsabilitatile pe umerii domniei Sale pentru Economia externa a inceputlui anilor 80 Este Mai mult decat hilara aceasta opinie ca a colaborat. Ganduri VA numai la ce verificari Este de exemplu supus capitanul unui megayacht precum Dilbar.Cei ce Pot sa fie de acord cu aceasta decizie Nu sunt decat niste mormolici de balta...

    1 mai 1918 reprezintă data oficială de naştere a Contrainformaţiilor militare care, în 2018, îşi vor serba centenarul. Deşi activitatea de contrainformaţii a reprezentat o preocupare constantă a conducerii Armatei încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea, aceasta a fost reglementată oficial după Primul Război Mondial, prin Ordinul de Zi nr. 36 din 1 mai 1918 al Marelui Cartier General.

    La propunerea colonelului Nicolae Condeescu, şeful Biroului Informaţii din Secţia a II-a a Marelui Cartier General, s-a aprobat ca, după demobilizarea armatei din 1 iulie 1918, să se înfiinţeze o secţie a informaţiilor, compusă din două birouri: Biroul 1 Informaţii şi Biroul 2 Contrainformaţii. 

    Prin Înaltul Decret nr. 1579 din 18 aprilie 1919, pe baza raportului ministrului de Război, general Alexandru Văitoianu, regele Ferdinand I a aprobat modificarea şi completarea Legii de organizare a Ministerului de Război. Marele Stat Major era organizat pe două diviziuni, iar în Diviziunea a II-a a fost inclusă şi Secţia a V-a Informaţii şi Contrainformaţii, cu două birouri. 

    Biroul 1 Informaţii dispunea de patru sub-birouri (1 – Studiul armatelor din Balcani, 2 – Studiul armatelor din Vest, 3 – Studiul armatelor din Est, plus Germania şi Austria, 4 – redactarea şi tipărirea buletinelor de informaţii periodice, broşuri cu studiile făcute asupra armatelor străine şi lucrări pregătitoare, relative la cursurile de informaţii). 

    Biroul 2 Contrainformaţii avea două sub-birouri (1 – culegerea şi adunarea prin agenţi a informaţiilor secrete din ţările străine şi serviciul columbofil, 2 – serviciul de contrainformaţii, contraspionaj, propagandă şi cenzură). 

    În 1925, Serviciul de informaţii al Marelui Stat Major a fost ridicat de la rangul de secţie la acela de „diviziune”. Până în 1927 a funcţionat Diviziunea a II-a, cu o Secţie de Informaţii compusă din şapte birouri şi o Secţie de Contrainformaţii, constituită din trei birouri. 

    Colonelul Alexandru Glatz, şeful serviciului informaţii militare de atunci, referindu-se la această dezvoltare, susţinea că explicaţia trebuie căutată în situaţia generală existentă în ţară; nu trebuie uitat că, încă din anul 1924, aproape jumătate din teritoriul României se afla sub stare de asediu. Acţiunea contrainformativă este foarte importantă şi nu mai poate fi înglobată cu cea informativă propriu-zisă şi de aici specializarea unei diviziuni a Marelui Stat Major cu o secţie de informaţii şi o secţie de contrainformaţii. 

    La intrarea României în cel de Al Doilea Război Mondial, la 22 iunie 1941, a luat fiinţă Marele Cartier General al armatei compus din două eşaloane, potrivit prevederilor Decretului nr. 1798/1941. Primul eşalon a acţionat în zona de operaţii militare, iar al doilea a rămas în ţară. În această situaţie, conform Ordinului de zi nr. 33/1941 al Marelui Stat Major, în ambele eşaloane a fost organizată şi a acţionat Secţia a II-a Informaţii şi Contrainformaţii. 

    La 30 august 1948, prin Decretul nr. 221, privind înfiinţarea şi organizarea Direcţiei Generale a Securităţii Poporului în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a luat fiinţă Direcţia a IV-a Contrainformaţii Militare. 

    Base ca Base, dar intr-o tara civilizata pe bune, pe real, ar fi de asteptat niste demisii de prin MAPN, SRI, MAI... alea cu "onoarea"... sau, vai ... ar fi trebuit fara ghilimele?

    Ce noutate!!! Sa fim seriosi.

    Desi el a afirmat mereu contrariu, noi romanii stiam dintotdeauna ca el a fost si este un sobolan KGB-ist ..... , omul lui Putin. Insa, daca acest sobolan securist totusi a acces la functia de presedinte al Romaniei nu-i nici meritul nici vina lui. Undeva in sistemul administratiei de stat, in institutiiile cu atributiuni in domeniu, exista un (niste) sobolani securisti, care aveau sarcini de serviciu pe aceasta linie si ei trebuiau sa blocheze accesul la functiile supreme in stat unor asemenea personaje . Ei insa au emis, la data oportuna, pentru a favoriza infractorul care a facut declaratii mincinoase, documente din care rezulta el nu a fost colaborator al securitatii si prin urmare, poate sa acceada la functia suprema in statul roman.  

    Acesti indivizi sunt mai periculosi decat el si ei, nu el au pus in pericol atunci siguranta nationala a Romaniei. 

    Sa ne reamintim cum, acest personaj, aproape ca a reusit sa reintituie puterea Securitatii, sa reinstituie urmaririle, interceptarile convorbirilor, efectuarea anchetelor penale de catre SRI si toate nemerniciile securiste, torturi, arestari, controlul justitiei, supravegheri, arestari in miez de noapte. Sa ne reamintim catusele lui lui Nefertiti.  

    Sa ne reamintim modul "sovietic" in care acest personaj sinistru incerca sa ne impuna parasutista ca presedinte.  

    Sa ne reamintim camioanele cu euro scosi din tara in vremea lui.  

    Prin urmare, este cert, nu acest personaj, necintit si mincinos a pus in pericol "siguranta nationala" a Romaniei. Da. In Romania democratia a a fost amenintata real in vremea lui, dar nu de el, vinovatii sunt scursurile securiste care au ascuns adevarul, cei care l-au sprijinit pe sobolanul KGB-ului sa ajunga in fruntea statului roman.  

    Dar cei de langa el, Blaga, Videanu, Berceanu, Udrea, Flutur, Pinalti, Macovei, si .. si ... nu au nicio vina. Ca in mod sigur nu au stiut ca Basescu a fost ..colaborator al securitatii.  

    Astazi, in lumina celor decise de justitie, rezulta ca acest om si cei care l-au sprijinit, au pus in pericol democratia in Romania, ca sunt niste... Oare se va autosesiza cineva. Oare are cineva curajul astazi (macar) sa-i intrebe de ce ?

    Clar o condamna si pe fii-sa.

    1. Restituie si terenul de la NANA ?

      Propun sa le die interzis ca sa manance pedigree

    Daca ar fi corect ceva in tara asta, am vedea ca toti din politica au colaborat cu securitatea, intre timp au venit si fii securistilor sa ne conduca. Nerespectarea punctului 8 de la Timisoara (interzicerea candidaturilor pentru activisti comunisti si al fostilor ofiteri de Securitate) ne-a adus aici. Acum suntem condusi de securisti, de neamurile si copiii lor. Cel mai rau lucru este cu ajutorul mass media la fiecare alegeri raman tot ei PSD, PNL si UDMR, asa ca cand mici in front mai apare un dosar scos de ei de la naftalina. De 32 de ani suntem condusi de securitate, fosti comunisti si neamurile lor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb