Comisiile reunite de energie şi muncă din Senat au adoptat ieri, în unanimitate, o serie de amendamente la ordonanţa de urgenţă a guvernului privind compensarea preţului la energie electrică şi gaze naturale, senatorii trecând în lege plafonarea preţurilor la consumatorul casnic, o schemă de sprijin pentru IMM-uri şi profesiile liberale, supraimpozitarea profiturilor producătorilor de energie precum şi limitarea profiturilor furnizorilor la 5%. OUG-ul modificat va merge acum la comisiile din Camera Deputaţilor, unde poate suferi modificări, iar apoi la vot în plen.
Practic, acum bugetul de stat va suporta 33% din preţul din factură al energiei electrice şi al gazelor, în creştere de la 25% în forma anterioară a OUG pe compensare. Astfel creşte sprijinul pentru factura la energie electrică la 0,29 lei/KWh de la 0,21 lei/KWh şi se plafonează preţul pentru consumatorii casnici la 1 leu/KWh pentru energie electrică şi la 0,33 lei/KWh la gaze naturale, acestea fiind preţuri plafonate ce trebuie să includă toate taxele. Diferenţa între preţul plafonat şi cel real fără compensare se va plăti practic din bugetul de stat.
Adiţional, s-a extins compensarea la energie electrică astfel încât toţi consumatorii casnici care au un consum lunar de până în 300 KWh vor beneficia de sprijin financiar, în creştere de la 200 de KWh.
Totodată, senatorii PSD au depus un amendament pentru înfiinţarea unei scheme de sprijin pentru IMM-uri şi profesii liberale, astfel încât IMM-urile şi profesiile liberale vor plăti TVA de doar 5% la energie electrică şi gaze şi vor fi scutite pe o perioadă determinată de achitarea accizei la gaze, achitarea contribuţiei de cogenerare de înaltă eficienţă şi a certificatelor verzi din facturile la energie electrică.
Printre celelalte amendamente aprobate de comisiile reunite din Senat se numără şi limitarea profiturilor pentru furnizorii de energie electrică la 5% şi supraimpozitarea profiturilor producătorilor din energie, respectiv aplicarea unui impozit pe profit de 95% pentru orice MW vândut cu peste 450 de lei. Oficialii ANRE au atras totuşi atenţia că o astfel de măsură ar afecta Complexul Energetic Oltenia (CEO), principalul producător de electricitate pe bază de cărbune, care are costuri de producţie mult peste ceilalţi competitori pe piaţa de producere în bandă, respectiv producătorii hidro şi nuclear.
De asemenea, posibilitatea de a amânare a plăţii facturilor, propusă de premierul demis Florin Cîţu, nu s-a regăsit printre amendamentele depuse de senatorii PNL, însă senatorii PSD au depus un amendament în acest sens care a fost aprobat de comisiile Reunite din Senat. Amendamentul prevede amânarea la plată a facturilor la energie şi gaze naturale pe o perioadă cuprinsă între 1 lună şi 6 luni, de amânare putând beneficia doar consumatorii casnici care se încadrează în categoria consumatorilor vulnerabilli.
OUG-ul cu amendamente urmează acum să meargă la comisii în Camera Deputaţilor, care după ce dezbat şi aprobă amendamentele trimite legea la vot în plen.
1. Trebuie pusi cu botul pe labe
(mesaj trimis de Anonim în data de 19.10.2021, 15:11)
Trebuie pusi cu botul pe labe toti speculanții care au condus la actualele creșteri de prețuri.