Declinul pieţelor internaţionale pune presiune pe indicii bursei noastre

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 septembrie 2021

Declinul pieţelor internaţionale pune presiune pe indicii bursei noastre

Rulaj de 55 milioane de lei, cu mult sub cel din sesiunea precedentă

Scăderile pronunţate din pieţele internaţionale de acţiuni au influenţat Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în prima zi de tranzacţionare a săptămânii, indicele BET, ce include cele mai lichide nouăsprezece acţiuni de la BVB, având un declin de 0,77%, până la 12.220,99 de puncte.

În Europa şi în prima parte a sesiunii de tranzacţionare din Statele Unite, pieţele s-au aflat sub presiunea unui complex de factori între care îngrijorările privind problemele dezvoltatorului imobiliar chinez Evergrande şi a şedinţei Rezervei Federale, la finalul căreia investitorii aşteaptă să afle mai multe detalii despre reducerea programului de achiziţii de active a băncii centrale din SUA, conform CNBC.

Indicele paneuropean Stoxx 600 avea un declin de 1,8%, la ora 18:00, în timp ce DAX30 al bursei din Frankfurt era în depreciere cu 2,5%, iar pentru FTSE 100, al pieţei londoneze, scăderea era de 0,95%.

Gigantul imobiliar chinez Evergrande, care are datorii de 300 miliarde de euro, este aproape de colaps, iar analiştii avertizează că eventuala intrare în incapacitate de plată a companiei este posibil să aibă repercusiuni masive care să treacă de graniţele Chinei, notează CNBC. Dar, ţinând cont de importanţa Evergrande, guvernul de la Beijing va interveni, sunt de părere analiştii citaţi de agenţia americană.

Dan Wang, economist la Hang Seng Bank, a spus, conform CNBC: "Evergrande este un dezvoltator imobiliar atât de important şi ar fi un semnal puternic dacă i s-ar întâmpla ceva (...) Cred că vor exista anumite măsuri de sprijin din partea guvernului sau chiar a băncii centrale, care vor încerca să salveze Evergrande".

În acest context internaţional, la Bucureşti, indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,93%, la 1.080,19 puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a coborât cu 0,81%, la 2.384,16 puncte.

Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 54,7 milioane de lei, cu mult sub cele din sesiunea anterioară, când piaţa a beneficiat de intrarea companiilor OMV Petrom (SNP) şi TeraPlast (TRP) în indicii de pieţe emergente ai FTSE Russell.

Echipa de la Prime Transaction a notat, în raportul său zilnic: "Toţi indicii au scăzut în prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii. Variaţiile au fost cuprinse între -1,47% pentru BET-NG şi -0,07% în cazul indicelui BET-FI. Valoarea tranzacţiilor a fost de 11,05 milioane euro, sub media anului curent. Acţiunile TeraPlast au fost cele mai lichide, având o valoare a tranzacţiilor de 7,64 milioane lei. Din indicele BET, titlurile a doar doi emitenţi au închis şedinţa pe plus: Fondul Proprietatea (FP), 2,18% şi Romgaz (SNG), 1,22%. La polul opus, cele mai mari scăderi au fost înregistrate de acţiunile: OMV Petrom (SNP), -4,32% şi Alro (ALR), -3,75%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile TeraPlast, ce au coborât cu 0,45%, la 1,322 lei.

Acţiunile OMV Petrom au cumulat un rulaj de 5,15 milioane de lei, titlurile producătorului de petrol încheind ziua preţul de 0,454 lei.

Pe treapta a treia a acestui clasament s-au situat acţiunile Banca Transilvania (TLV), a căror valoare a tranzacţiilor s-a ridicat la 4,3 milioane de lei, într-o zi în care titlurile instituţiei de credit au scăzut cu 0,94%, la 2,635 lei.

Acţiunile Nuclearelectrica (SNN) s-au depreciat cu 0,64%, până la preţul de 30,9 lei, în condiţiile unui rulaj de 2,89 milioane de lei.

În piaţa AeRO acţiunile Safetech Inovations (SAFE) s-au depreciat cu 6,73%, la 13,58 de puncte, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 1,04 milioane de lei.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "Zentiva" (SCD): +5,38%

2. "Rompetrol Well Services" (PTR): +3,32%

3. "Bucovina-Club de Munte" (BCM): +2,66%

4. "Şantierul Naval Orşova" (SNO): +2,56%

5. "Fondul Proprietatea" (FP): +2,18%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Condmag" (COMI): -10,53%

2. "Romcab" (MCAB): -8,80%

3. "Promateris" (PPL): -8,75%

4. "Armătura" (ARM): -4,49%

5. "OMV Petrom" (SNP): -4,32%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb