Democraţia americană nu mai crede în democraţia indiană?

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Politică / 14 aprilie 2022

Călin Rechea

Guvernul de la Washington a trimis iniţial diplomaţi de rang inferior în India pentru a convinge cea mai mare democraţie din lume să condamne clar şi tranşant agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Rezultatul a fost mai mult decât nemulţumitor, mai ales pe fondul rezultatelor vizitei ulterioare a ministrului de externe al Rusiei în India.

Au urmat alte întâlniri şi avertismente. Recent, Lloyd Austin, Secretarul Apărării în administraţia Biden s-a întâlnit cu ministrul apărării din India pentru a întări legăturile militare dintre cele două ţări. În acelaşi timp, fostul membru al consiliului de administraţie al companiei Raytheon Technologies, a avertizat India cu privire la ameninţările de securitate venite din partea Chinei şi Rusiei.

Se pare că autorităţile indiene nu au arătat nivelul aşteptat de panică în faţa acestor ameninţări. A fost nevoie, deci, de amplificarea eforturilor "diplomatice".

Directorul Consiliului Economic de la Casa Albă, Brian Deese, a ţinut să sublinieze costurile "semnificative şi pe termen lung" ale unei "alinieri strategice mai explicite cu Moscova", conform unei ştiri de la Bloomberg.

În ciuda diferitelor metode de persuasiune utilizate de autorităţile americane, reprezentanţii guvernului de la Delhi au afirmat că India va continua să importe petrol din Rusia, în special pe fondul preţului foarte bun, care este în prezent cu circa 30 de dolari pe baril sub preţul petrolului Brent.

De asemenea, guvernul de la Delhi şi-a exprimat intenţia de a majora exporturile către Rusia cu circa 2 miliarde de dolari, în condiţiile trecerii la un sistem alternativ de plată, în cadrul căruia se vor utiliza ruble şi rupii.

Pentru a da mai multă greutate negocierilor dintre Washington şi Delhi, a avut loc chiar şi o întâlnire virtuală la nivel înalt între preşedintele Biden şi premierul Modi. În cadrul acestei videoconferinţe, Joe Biden a declarat că nu este în interesul Indiei să cumpere mai mult petrol din Rusia, după cum scrie Reuters, deoarece "poate împiedica răspunsul SUA faţă de războiul din Ucraina".

"Preşedintele a precizat foarte clar că nu crede că este în interesul Indiei să accelereze sau să crească importurile de energie sau alte materii prime din Rusia", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe. Preşedintele american a mai oferit sprijin Indiei pentru diversificarea importurilor de energie.

Ministrul de externe al Indiei, Subrahmanyam Jaishankar, a încercat să tempereze îngrijorarea cu privire la împiedicarea eforturilor de oprire a agresiunii Rusiei. "Probabil că achiziţiile noastre lunare de energie din Rusia sunt mai mici decât achiziţiile pe care le face Europa într-o după amiază", a subliniat Jaishankar în cadrul unei conferinţe de presă care a urmat unei întâlniri comune a miniştrilor de externe şi ai apărării din cele două ţări.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a lansat o acuzaţie surprinzătoare şi mult prea puţin voalată.

"Statele Unite monitorizează creşterea abuzurilor privind drepturile omului din partea unor oficiali din India", a subliniat Blinken, după cum scrie Reuters. Acuzaţiile au vizat oficial indieni din sistemul guvernamental, poliţie şi sistemul de penitenciare.

Agenţia de ştiri mai arată că Secretarul Blinken nu a oferit mai multe detalii, iar cei doi miniştri din India nu au comentat pe marginea acuzaţiilor.

Oare această declaraţie înseamnă că democraţia americană nu mai crede în democraţia indiană sau este doar o simplă exteriorizare a frustrării generate de refuzul oficialilor de la Delhi de a ignora interesele propriei ţări pentru a face pe plac aliaţilor americani?

Presiuni asupra Indiei pentru schimbarea poziţiei faţă de Rusia au venit, sub altă formă, şi din Europa. În iunie 2022 va avea loc întâlnirea la nivel înalt a ţărilor din G7. În condiţiile preluării preşedinţiei G7 de către Germania, întâlnirea din Alpii Bavarezi are o serie de invitaţi cum ar fi Senegal, Africa de Sud sau Indonezia.

Lista a inclus, în varianta preliminară, şi India, însă autorităţile de la Berlin "dezbat dacă să-l invite sau nu pe premierul Modi", după cum scrie Bloomberg. Motivul este, bineînţeles, "reţinerea Indiei de a condamna Rusia pentru invadarea Ucrainei".

La întâlnirea cu omologii lor americani, cei doi miniştri din India au oferit şi un exemplu elegant de diplomaţie.

"Vedem ce se întâmplă în lume, ajungem la propriile concluzii şi facem propriile evaluări. Şi vă rog să ne credeţi că ştim destul de bine care este interesul nostru şi ştim cum să-l protejăm şi să-l promovăm. Cred că ceea ce s-a schimbat este faptul că acum avem mai multe opţiuni decât înainte", a declarat ministrul de externe indian, după cum scrie publicaţia Indian Express.

Mai mult, Subrahmanyam Jaishankar a accentuat şi faptul că "opiniile convergente le depăşesc pe cele divergente în relaţia indo-americană".

Mai rămâne doar ca administraţia de la Washington să facă eforturi pentru reducerea divergenţelor din această relaţie bilaterală, pe fondul unor eforturi mai mari de înţelegere a intereselor naţionale ale uneia dintre cele mai mari ţări din Eurasia.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Nimic, nimic despre democratia rusa?

    E singura din lume care foloseste crime, violuri si rachete pentru a se impune. 

    1. Folosești, intens, TIRIFLEASHKA!

      ...

    Si in India s-au pun bazele unui regim totalitar.

    Modelele lui Modi in viata sunt Putin si Xi.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb