DENUNŢĂTORUL DIN DOSARUL ZAMBACCIAN  Dana Năstase: "Păun mi-a spus că e ofiţer acoperit, dar nu m-a surprins"

Ziarul BURSA #Companii #Legislatie / 5 noiembrie 2013

Dana Năstase, soţia fostului premier Adrian Năstase, a declarat ieri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), că nu a avut o relaţie de prietenie cu fostul şef al ISC Irina Jianu şi că la un moment dat, în China, fostul consul Ioan Păun i-a dezvăluit că este ofiţer sub acoperire, însă ea nu a fost surprinsă de acest lucru. Soţia lui Năstase a dat, ieri, o declaraţie în faţa completului de cinci judecători de la instanţa supremă care dezbate contestaţiile în dosarul cunoscut ca "Zambaccian".

Dana Năstase a arătat că se află, în prezent, în proces civil cu societatea Conimpuls din Bacău, care este suspendat din cauza procesului penal şi prin care încearcă să se lămurească referitor la o factură de aproximativ şase miliarde de lei vechi plătită de soţii Năstase pentru lucrările de la imobilul din Zambaccian.

Ea a precizat că, la acel moment, a plătit banii de teamă ca numele ei şi al soţului "să fie afişate pe holurile Tribunalului Bacău" şi că, ulterior, a realizat că suma cerută de firmă nu se justifica, dat fiind faptul că, pentru imobilul din Zambaccian, ei au pus la dispoziţie terenul pe care a fost realizată construcţia.

În altă ordine de idei, Dana Năstase a arătat că i-a dat fostului consul Ioan Păun aproximativ 35.000 de dolari, bani folosiţi exclusiv pentru cumpărarea unor medicamente şi tratamente chinezeşti şi pentru plata unor medici.

Soţia fostului premier Adrian Năstase a mai spus că, în imobilul din Zambaccian, obiectele sanitare din toate apartamentele sunt din Italia, nu din China, şi că toate obiectele cu specific chinezesc din imobilele lor sunt fie moştenite de la părinţii ei, fie achiziţionate din China.

"Părinţii mei au fost la post în China şapte de ani de zile, tatăl meu fiind ambasador. Totate obiectele asiatice ale noastre sunt fie moştenite, fie cumpărate personal din China. Această situaţie este clar dovedită cu fotografii de familie, cu declaraţiile noastre, dar şi cu unele facturi pentru o parte din ele", a arătat Dana Năstase, potrivit Mediafax.

Întrebată de judecători în ce relaţii se afla cu Irina Jianu, fostul şef al ISC, Dana Năstase a răspuns: "Suntem cunoştinţe, nu suntem prietene".

Soţia lui Năstase a subliniat că, pentru ea, Irina Jianu este o cunoştinţă ca oricare alta.

Întrebată dacă i-a dat soţului ei referinţe despre Jianu, ea a spus că nu, şi că singura menţiune făcută lui Adrian Năstase despre fosta şefă a ISC fiind aceea că pleacă împreună cu aceasta în China.

Dana Năstase a mai arătat, în faţa instanţei, că la un moment dat, în timpul vizitei în China, fostul consul Ioan Păun i-a relatat, în prezenţa Irinei Jianu şi a altei persoane, că pe lângă funcţia de ambasador el are şi calitatea de ofiţer acoperit.

Instanţa i-a cerut Danei Năstase să spună ce înţelege prin sintagma "ofiţer acoperit", iar ea a explicat că ştie ce înseamnă acest lucru prin prisma faptului că tatăl ei a fost, şapte ani de zile, ambasador, astfel că este obişnuită cu aceste noţiuni. Soţia lui Năstase a mai arătat că nu a avut nicio reacţie atunci când Păun i-a dezvăluit acest lucru.

În 7 octombrie, completul de cinci judecători ai instanţei supreme a amânat audierea soţiei fostului premier Adrian Năstase, după ce avocatul acesteia a depus acte privind starea ei de de sănătate şi a arătat că, din motive medicale, ea nu poate face declaraţii la acest termen.

La 30 martie 2012, în dosarul Zambaccian, legat de modul în care soţii Adrian şi Dana Năstase au achiziţionat numeroase bunuri provenind din China, fostul premier a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită.

Soţia fostului premier, Daniela Năstase, a fost condamnată atunci tot la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru "participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală", fiind achitată pentru complicitate la luare de mită şi şantaj.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb