Deputaţii opoziţiei solicită demisia ministrului Petre Daea

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Politică / 26 septembrie 2018

Deputaţii opoziţiei solicită demisia ministrului Petre Daea

Deputaţii opoziţiei au solicitat demisia ministrului agriculturii Petre Daea, pe care îl consideră principalul vinovat al răspândirii pestei porcine africane în peste o treime din teritoriul ţării, în cadrul dezbaterii moţiunii simple "După ciuma lui Caragea, România lovită de pesta lui Daea".

Documentul a fost depus de deputaţii PNL care îl acuză pe ministrul de resort că este "incapabil" să se ridice la înălţimea funcţiei sale.

Petre Daea a susţinut că mecanismul de prevenţie împotriva pestei porcine a funcţionat şi lucrurile au fost menţinute sub control, ţinând cont că în perioada 2013-2018 s-au luat măsuri cu privire la prevenirea şi combaterea pestei porcine africane.

Ministrul de resort susţine că de vină pentru epidemia actuală este instabilitatea din anul 2016 de la vârful ANSVSA, instituţie care în 12 luni a fost condusă de 5 preşedinţi.

Conform situaţiei prezentate de ministrul Agriculturii, virusul este prezent în 13 judeţe, unde sunt afectate 238 de localităţi şi 846 de gospodării individuale (dintr-un total de 813.333 gospodării din zonele respective).

Petre Daea a menţionat: "Colaborarea cu ANSVSA a fost şi rămâne un punct forte. Comitetul Naţional pentru Situaţiile Speciale de Urgenţă a asigurat coordonarea situaţiilor de risc cu privire la această boală. Măsurile şi acţiunile au fost în conformitate cu legislaţia, realizate la timp. Vă dau un exemplu: într-un singur focar acţionează aproximativ 40 de persoane".

El a specificat că epidemia a fost greu de controlat, deoarece în ţara noastră există peste 3,4 milioane de gospodării individuale, ceea ce înseamnă peste 35% din totalul gospodăriilor europene, conform datelor furnizate de Eurostat.

Referitor la inspecţiile în teritoriu, Petre Daea a spus că medicii veterinari fac verificări cu ocazia vaccinărilor animalelor din gospodării şi din ferme. Afirmaţiile ministrului de resort sunt însă contrazise de ordinul din luna februarie a acestui an dat de preşedintele ANSVSA Geronimo Brănescu, care a interzis verificările de primăvară în gospodăriile individuale.

Ministrul de resort a mai specificat că activitatea de creştere a porcilor în gospodăriile individuale va continua, dar cu respectarea condiţiilor de biosecuritate.

În textul moţiunii se arată: "Aşa-zisele acţiuni întreprinse de ministrul Petre Daea, de la apariţia primului focar de pestă porcină africană în România (iulie 2017) şi până în prezent, au demonstrat că acesta nu dispune de calităţile, cunoştinţele, devotamentul şi responsabilitatea necesare unui ministru în funcţie. Din momentul în care a apărut primul focar de pestă porcină africană în România, am auzit de la actualul ministru al Agriculturii doar scuze şi motivaţii despre cum nu poate sau de ce nu poate să acţioneze, pasând întreaga responsabilitate fie Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), fie medicilor veterinari, fie Comitetului naţional pentru situaţii speciale de urgenţă, fie centrelor locale de combatere a bolilor, fie prefecţilor din judeţele respective".

Liberalii îl acuză pe ministrul Agriculturii că a contribuit semnificativ la răspândirea fulgerătoare a epidemiei: "Este inexplicabil că, după apariţia pestei porcine africane, în calitate de ministru al Agriculturii, nu aţi solicitat Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor reluarea, în regim de urgenţă, a programului de inspecţii (examene clinice) în exploataţiile cu animale, aşa cum prevăd normele sanitare veterinare, în condiţiile în care aceste inspecţii erau vitale şi nu trebuiau stopate. (...) După ciuma lui Caragea, pesta porcină africană marca Daea este cea mai gravă epidemie care loveşte România".

USR: Gropile cu porcii sacrificaţi, adevărate bombe ecologice

Deputaţii USR au susţinut că mandatul lui Petre Daea este un dezastru pentru cetăţeni, deoarece până la finalul anului vor fi sacrificaţi din cauza pestei porcine africane peste 600.000 de suine. USR menţionează că gropile cu porcii sacrificaţi sunt adevărate bombe ecologice şi că animalele au căzut din căruţe sau din autovehicule în momentul transportării, ceea ce a dus la răspândirea virusului.

Deputaţii UDMR consideră că autorităţile competente nu au acţionat operativ pentru evitarea răspândirii acestei epidemii, deşi au existat informări, inclusiv din partea Serviciului Român de Informaţii. UDMR susţine că de vină pentru situaţie sunt ANSVSA şi prefecturile, şi în consecinţă se va abţine de la vot. De la vot se vor abţine şi deputaţii Pro România, deoarece în opinia deputatului Daniel Constantin, fost ministru al agriculturii, de vină pentru situaţia actuală este ANSVSA, şi nu Petre Daea.

Deputaţii PMP susţin că pesta porcină africană nu a fost combătută eficient pentru a preveni dezastrul şi că ar fi necesar să plece tot guvernul deoarece gospodăriile de subzistenţă sunt pe cale de dispariţie şi cetăţenii vor fi nevoiţi să cumpere la preţ mai mare porcul pentru masa de Crăciun.

Aleşii puterii au menţionat că nu vor vota moţiunea simplă depusă împotriva ministrului Petre Daea.

Valeriu Steriu, deputat PSD, a afirmat: "Grupul parlamentar social-democrat respinge conţinutul acestei moţiuni. (...) Eradicarea pestei porcine africane nu trebuie să fie un subiect de dispută politică". El a acuzat guvernul Cioloş că nu a luat măsurile necesare pentru prevenirea acestei epidemii, care în 2016 a avut cinci preşedinţi. Potrivit lui Valeriu Steriu, consumul anual este de 11 milioane de porci, iar în ţara noastră sunt crescuţi în ferme şi în gospodării individuale între 4 şi 5 milioane de porci anual, ceea ce înseamnă că în fiecare an este importat mai bine de jumătate din consumul intern.

Poziţia PSD este similară şi cu aceea a colegilor din coaliţie, deputaţii ALDE, care susţin că ministrul agriculturii trebuie să îşi continue activitatea. Moţiunea simplă va fi supusă, astăzi, votului în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb