DEPUTATUL PNL OVIDIU RAEŢCHI: "Cazurile privind custodia copiilor români trebuie atribuite autorităţilor române competente'

Ioana Dogaru
Politică / 1 februarie 2016

Autorităţile române ar trebui să aibă dreptul de a decide sau cel puţin de a fi informate cu privire la cazurile de atribuire a custodiei pentru copiii români din străinătate, susţine deputatul liberal Ovidiu Raeţchi, care menţionează că Parlamentul ar trebui să adopte o declaraţie politică în acest sens.

"Autorităţile române ar trebui să aibă dreptul de a decide sau cel puţin de a fi informate cu privire la cazurile de atribuire a custodiei pentru copiii români din străinătate. În acest sens, este nevoie de o declaraţie adoptată de Parlamentul României cu privire la protecţia minorilor cetăţeni români din alte ţări", se arată într-un comunicat transmis luni AGERPRES de către deputatul PNL.

El a precizat că o astfel de declaraţie a fost deja adoptată în Letonia. Legislativul leton cere informarea în timp util a misiunilor diplomatice şi consulare cu privire la cazurile de atribuire în custodie a propriilor cetăţeni, menţionează Raeţchi. Convenţia ONU privind Drepturile Copilului, care a fost ratificată şi de România, prevede drepturile copiilor la protecţia legăturilor de familie.

"De asemenea, procedurile de adopţie iniţiate în alte ţări cu privire la cetăţenii străini ar încălca şi prevederile Convenţiei de la Viena. În acest sens, misiunile diplomatice şi consulare ale României ar trebui informate înainte de iniţierea unor proceduri de adopţie în cazul cetăţenilor români. Plecând de la cazul familiei Bodnariu, autorităţile române trebuie să se implice atunci când sunt iniţiate proceduri de adopţie pentru copiii români", a menţionat Raeţchi.

Deputatul PNL a anunţat că va propune, marţi, Comisiei pentru Românii de Pretutindeni un text în acest sens, care să fie ulterior înaintat Parlamentului.

"Precedentele care au avut loc în Norvegia, de pildă, arată că de multe ori deciziile autorităţilor nu ţin cont de prevederi importante ale dreptului internaţional, cum ar fi cele ale Convenţiei ONU privind Drepturile Copilului. Atribuirile ar trebui să fie decise împreună cu autorităţile române, pentru ca decizia în cazul unor proceduri de adopţie să nu afecteze minorii", a mai precizat el.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb