Deputatul PNL Zlati îi solicită lui Cazanciuc demisia

Simona Grigorescu
Politică / 26 august 2015

Deputatul liberal Radu Zlati îi cere ministrului Justiţiei Robert Cazanciuc să dea explicaţii privind absenţa acestuia de la evenimentul de comemorare a pactului Ribbentrop-Molotov din capitala Estoniei, Tallin, şi nu crede că ministrul "va binevoi să ofere explicaţii, nici vreun proiect de lege în sensul arătat de mine", invitându-l să îşi prezinte demisia.

Într-un comunicat remis azi redacţiei, Zlati notează: "Aflu din presă că miniştrii de Justiţie din opt state europene, toate membre ale UE, toate aparţinând fostului lagăr comunist (Estonia, Lituania, Polonia, Cehia, Portugalia, Georgia şi Ungaria) au semnat la Tallin o declaraţie comună privitoare la crimele regimurilor totalitare, cu referire expresă la regimul comunist. Respectiva declaraţie îndeamnă la crearea unei instituţii care să ancheteze şi pedepsească crimele comise de către regimul comunist.

Dintre respectivele semnături lipseşte cea a titularului portofoliului Justiţiei din România, Robert Cazanciuc. În legătură cu această absenţă se pune în mod legitim întrebarea: De ce?

A fost invitat domnul Cazanciuc la Tallin şi nu s-a dus, eventual trimiţând în locul domniei sale un subordonat? În acest caz, domnul Ministru ar trebui să prezinte opiniei publice explicaţiile absenţei sale. Dacă nu pentru altceva, atunci pentru a evita ca unii răuvoitori să ofere alte explicaţii. Precum aceea că, în loc să cauţioneze cu prezenţa şi semnătura sa un act care condamna explicit comunismul, domnul Cazanciuc a preferat să care mapa şi să asigure spatele rudei sale, încă premier al României, domnul VV Ponta. Sau explicaţia, şi aceasta posibilă, că domnul Cazanciuc a considerat prezenţa domniei sale în cadrul unei ceremonii care avea drept temă comemorarea samavolnicului tratat Ribbentrop-Molotov ca fiind fără de folos sau chiar (cine ştie?) dăunătoare carierei sale politice, în interiorul unui partid al cărui preşedinte de onoare este ex-tovarăşul Ion Iliescu.

Nu a fost invitat domnul Cazanciuc la Tallin? Atunci lucrurile stau chiar mai rău - şi nu doar pentru domnul Ministru personal, ci şi pentru România, care este încă o dată izolată în concertul naţiunilor din această parte a Europei.

A fost invitat domnul Cazanciuc, a fost prezent la întâlnire (ceea ce presa din România nu a aflat) şi nu şi-a pus semnătura pe respectiva declaraţie? În acest caz, admit - cu totul neverosimil, lucrurile ar sta, poate, cel mai grav. Şi o explicaţie este nu doar necesară, dar şi inevitabilă.

Deocamdată, solicit domnului Cazanciuc explicaţii care să ne lămurească asupra acestei absenţe, plină, pentru mine, de conţinut.

Mai aştept din partea domniei sale şi a ministerului pe care îl conduce o lege care să condamne, nu doar în efigie, excesele regimului comunist în România dar şi, pe modelul legii anti-legionare, să condamne la ani de puşcărie sau amenzi penale orice încercare de popularizare a respectivului regim, de promovare a cultului acestuia sau a vectorilor de imagine ai regimului comunist.

Dar cum nu cred că domnul Cazanciuc va binevoi să ofere explicaţii, nici vreun proiect de lege în sensul arătat de mine, îl invit (din nou!) să procedeze la un act mult mai simplu, şi anume să îşi prezinte demisia".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb