Chestiunea desfiinţării Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie stârneşte la fel de multe discuţii şi controverse ca în momentul în care a fost abordată pentru prima oară. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat în cadrul dezbaterii pe proiectul de lege de desfiinţare a SIIJ, că aceasta ar putea avea un impact în procesul de aderare a României la Spaţiul Schengen: "După cum e cunoscut, România e pregătită din punct de vedere tehnic de aderare la Spaţiul Schengen încă din 2010 şi menţinerea ei în afara acestui spaţiu afectează grav interesele economice ale companiilor româneşti şi ale cetăţenilor". Ministrul Justiţiei a afirmat, în şedinţa comisiei juridice, că există cel puţin trei avize, emise de Comisia de la Veneţia, pe acest subiect al desfiinţării SIIJ, el răspunzând criticilor venite din partea reprezentanţilor USR, care au şi cerut în comisie amânarea dezbaterii proiectului de lege: "Ministerul Justiţiei va participa la aceste consultări. Nu numai că va participa dar le va fi organiza. Noi am fost în contact cu Comisia de la Veneţia şi am fost întrebaţi dacă dorim să le organizăm şi evident am răspuns afirmativ. Am trimis invitaţiile la foarte multe instituţii".
Cătălin Predoiu a răspuns şi acuzaţiilor că Ministerul Justiţiei s-a grăbit să îşi îndeplinească obiectivele din Programul de guvernare şi arătat că desfiinţarea Secţiei Speciale din Justiţie este obiectiv în cadrul MCV: "Înţeleg că e o culpă dacă un minister trece imediat la treabă, şi nu aşteaptă luni de zile pentru a rata obiectiv după obiectiv şi a critica, după aceea, pe alţii că nu le îndeplinesc. Desfiinţarea SIIJ are putea avea un impact în procesul de aderare a României la Spaţiul Schengen. După cum e cunoscut, România e pregătită din punct de vedere tehnic de aderare la Spaţiul Schengen încă din 2010, şi menţinerea ei în afara acestui spaţiu afectează grav interesele economice ale companiilor româneşti şi ale cetăţenilor. Problemele justiţiei din România sunt comune şi altor sisteme din statele membre UE. În măsura în care ne putem atinge obiectivele din cadrul MCV, inclusiv desfiinţarea SIIJ, este firesc ca MCV să înceteze şi monitorizarea să continue pe mecanismul aplicat tuturor statelor UE. De aceea, cred că trebuie să îndeplinim cît mai repede obiectivele MCV, pentru a ne alinia celorlalte state". Ministrul a mai spus, despre proiectul USR de desfiinţare a SIIJ, blocat în Parlament, fiind şi un blocaj politic, a fost generat de un blocaj în CSM, pentru că proiectul nu a avut avizul pozitiv al Consiliului, garantul independenţei sistemului judiciar: "Această problemă a creat în sistem o falie, pe care am constatat-o din nou în cadrul dezbaterilor publice. Au existat opinii şi încă mai există că această desfiinţare nu ar trebui operată şi există opinii că trebuie făcută imediat. Eu sunt de părare că trebuia făcută de mult această desfiinţare".
Pe de altă parte, fostul ministrul al Justiţiei, deputatul USR Stelian Ion a declarat: "USR nu vrea să se desfiinţeze SIIJ prin reînfiinţarea altei structuri, la fel de nocive, poate chiar mai nocive. Ne interesează, în principal, să asigurăm independenţa justiţiei, a judecătorilor şi procurorilor, să nu creăm mecanisme prin care să poată fi anchetaţi în mod discreţionar unii magistraţi". Deputatul USR a mai spus că nu îl interesează foarte mult " să bifăm aşa, matematic, pe o listă", desfiinţarea SIIJ: "Ne interesează, în principal, să asigurăm independenţa justiţiei, a judecătorilor şi procurorilor, să nu creăm mecanisme prin care să poată fi anchetaţi în mod discreţionar unii magistraţi, în pofida altora. Ne interesează mecanisme care să nu facă din magistraţi cetăţeni cu mai multe drepturi decât alţi cetăţeni, pentru că, a crea o structură specială, şi a nu recunoaşte competenţele parchetelor speciale, creează din magistraţi fix o castă care se sustrage regulilor generale. Aceasta este o notă proastă care se dă luptei împotriva corupţiei, şi un semnal foarte prost pe care îl dăm. Înseamnă că magistraţii, în România, nu au încredere în parchetul specializat cu lupta împotriva corupţiei".
Referitor la falia despre care a făcut referire ministrul Justiţiei, Stelian Ion a spus că "nu este vorba despre o falie, o ruptură în sânul magistraturii, în profunzime, ci o falie între un pol de putere din CSM, dominat de o grupare, în secţia pentru judecători, şi restul lumii". Deocamdată, chestiunea nu a fost tranşată.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.02.2022, 07:16)
Nu mai vrem ÎN Schengen!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.02.2022, 07:56)
Fugi tare