DEŞI ASF A CONSIDERAT CĂ OPERAŢIUNEA ESTE DE NATURĂ A PREJUDICIA ACŢIONARII Consolidarea valorii nominale la Confecţii Vaslui a fost aprobată

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 mai 2016

AIPC, nemulţumită de reacţia slabă a ASF

ASF despre consolidarea de la SIF Moldova: "Nu facem comentarii şi nici nu am reacţionat la unele solicitări din piaţă să ne pronunţăm în avans"

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) se arată nemulţumită de reacţia slabă a Autorităţii de Supraveghere Finaciară (ASF) în cazul Confecţii Vaslui SA (simbol COVB), în contextul în care acţionarii companiei au aprobat consolidarea valorii nominale a acţiunilor, deşi Autoritatea considerase că operaţiunea este de natură a prejudicia acţionarii.

"AIPC îşi exprimă dezamăgirea faţă de apariţia unui nou caz de abuz împotriva drepturilor acţionarilor minoritari, săvârşit tot prin consolidarea valorii nominale a acţiunilor, de către Confecţii Vaslui SA (simbol COVB)", a transmis, ieri, AIPC.

Asociaţia a mai precizat: "Reamintim că, inspirându-se pe larg din operaţiunea similară desfăşurată de SIF Moldova, Confecţii Vaslui (un emitent listat pe sistemul alternativ de tranzacţionare al Sibex) a aprobat în data de 16 aprilie 2016 consolidarea a 10.000 (zece mii!) acţiuni vechi într-o acţiune nouă.

În urma reacţiilor AIPC, ASF s-a adresat Confecţii Vaslui SA, solicitându-i anumite măsuri de informare a investitorilor cu privire la caracterul operaţiunii de consolidare, fără însă a lua măsuri mai ferme (precum blocarea adunării generale).

Faţă de această reacţie slabă din partea ASF, adunarea generală extraordinară a acţionarilor Confecţii Vaslui SA a aprobat operaţiunea de consolidare fără amendamente majore.

Într-o încercare pe care asociaţia noastră o califică drept un simulacru de legalitate şi de bună-credinţă, Confecţii Vaslui SA a precizat că preţul la care vor fi expropriaţi acţionarii ce nu vor participa la consolidare este preţul mediu de la listarea pe Sibex până în prezent".

AIPC consideră că acest mod de a proceda nu are nici o legătură cu principiile care ar trebui să guverneze o piaţă de capital ce se pretinde modernă. "În opinia noastră, a propune drept referinţă un preţ de pe o piaţă obscură (şi a înlătura astfel o evaluare realizată de un evaluator autorizat) este pur şi simplu o batjocură a oricăror cerinţe privind activitatea societăţilor listate", apreciază AIPC, exprimându-şi speranţa ca ASF să întreprindă măsuri mai energice.

ASF a transmis, în aprilie, că din analiza condiţiilor operaţiunii în cazul Confecţii Vaslui SA, astfel cum a fost propusă spre aprobare AGEA convocată pentru data de 15/16.04.2016 rezultă faptul că acestea depăşesc cadrul normal de derulare prin implicaţiile şi costurile pe care o operaţiune tehnică de consolidare le presupune, iar aprobarea de către Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor a operaţiunii de consolidare a valorii nominale, de la 0,1 lei la 1.000 lei, este de natură a afecta/prejudicia interesele legitime ale acţionarilor societăţii, creând premisele apariţiei unor situaţii ce pot conduce inclusiv la pierderea calităţii de acţionar al societăţii, împotriva voinţei si posibilităţii obiective a persoanelor afectate.

Autoritatea a motivat: "Conform informaţiilor publicate de către emitent, aprobarea acestei operaţiuni şi a procedurii aferente va presupune următoarele:

- valoarea nominală consolidată a unei acţiuni Confecţii Vaslui SA va fi de 10.000 de ori mai mare decât valoarea nominală actuală;

- operaţiunea de consolidare a valorii nominale impune în sarcina acţionarilor societăţii Confecţii Vaslui, care nu deţin un multiplu de 10.000 acţiuni, posibilitatea de a opta între: - exercitarea opţiunii de Aport în Numerar -, efectuarea de noi aporturi în numerar pentru a beneficia de un număr întreg de acţiuni consolidate, sau exercitarea opţiunii de Restituire de Aport - exprimarea formală sau tacită a voinţei de a primi contravaloarea acţiunilor anulate ce nu intră în sfera consolidării;

- valorile de aport sau de restituire de aport pe care acţionarii societăţii le vor depune sau le vor primi, în funcţie de opţiunea exprimată, sunt cuprinse între 0,1 lei şi 999,9 lei;

- conform informaţiilor existente la Depozitarul Sibex SA, la data de 31.12.2015 erau înregistraţi un număr de 1.474 acţionari, dintre care un număr de 1.277 acţionari deţineau mai puţin de 10.000 actiuni;

- acţionarii care nu deţin multiplu de 10.000 de acţiuni vor avea posibilitatea să-şi exprime opţiunea pentru întregirea numărului de acţiuni până la completarea unei acţiuni consolidate şi vor trebui să efectueze aporturi în numerar cu sume cuprinse între 0,1 lei şi 999,9 lei pentru a beneficia de o acţiune consolidată.

Astfel, efortul financiar pe care acţionarii afectaţi de operaţiunea de consolidare trebuie să-l susţină pentru a-şi păstra calitatea de acţionar al societăţii Confecţii Vaslui este unul substanţial, greu sau imposibil de acoperit de micii acţionari, situaţie ce poate conduce inclusiv la pierderea calităţii de acţionar al societăţii împotriva voinţei şi posibilităţii obiective a persoanelor afectate.

Având în vedere cele de mai sus, consolidarea valorii nominale şi procedura aferentă acesteia, astfel cum au fost propuse spre aprobare AGEA, depăşesc cadrul normal de derulare pentru o operaţiune tehnică de consolidare a valorii nominale şi care presupune eforturi financiare nesemnificative.

Astfel, prin costurile substanţiale pe care le presupune, propunerea Consiliului de administraţie ce urmează a fi supusă dezbaterii şi votului AGEA depăşeşte cadrul normal, firesc al unei operaţiuni de consolidare.

Consolidarea valorii nominale reprezintă o operaţiune tehnică, eventualele costuri pe care acţionarii trebuie să le suporte fiind minime, rezultate doar în urma unor operaţiuni de rotunjire.

În acest sens este de observat şi reglementarea expresă, cu aplicabilitate generală a abuzului de drept şi a limitelor exercitării drepturilor, astfel cum este prevăzută de art. 15 şi 1353 din Noul cod civil, potrivit cărora «Niciun drept nu poate fi exercitat în scopul de a vătăma sau păgubi pe altul ori într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe», iar «Cel care cauzează un prejudiciu prin chiar exerciţiul drepturilor sale nu este obligat să îl repare, cu excepţia cazului în care dreptul este exercitat abuziv»".

Autoritatea concluzionează că operaţiunea de consolidare a valorii nominale nu reprezintă în sine o practică prohibită de lege, însă aceasta trebuie să fie realizată astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor şi intereselor licite ale unora dintre acţionarii societäţii, în caz contrar operaţiunea vizată situându-se pe tărâmul abuzului de drept".

O operaţiune similară a fost demarată şi de SIF2 Moldova, aceasta intenţionând consolidarea valorii nominale a acţiunii de la 0,1 lei la 2,5 lei/unitate. Procesul a fost, însă, întârziat prin acţiunile în instanţă ale Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital, care a contestat vehement operaţiunea.

ASF nu a publicat nici o decizie, în care să se pronunţe asupra consolidării valorii nominale a acţiunilor SIF2, aşa cum a făcut în cazul "Confecţii Vaslui".

Reprezentanţii ASF ne-au transmis: "ASF nu a fost solicitată de SIF Moldova să se pronunţe asupra acestei operaţiuni. Nu facem comentarii şi nici nu am reacţionat la unele solicitări din piaţă să ne pronunţăm în avans".

În aprilie, acţionarii SIF2 Moldova au revalidat decizia din ianuarie privind consolidarea valorii nominale a acţiunilor, de la 0,1 lei la 2,5 lei/unitate, şi au aprobat noi amendamente pentru această operaţiune, în cadrul Adunării Generale de bilanţ.

Acţionarii au decis asupra derulării operaţiunii de consolidare, în baza unui Prospect aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Data de înregistrare propusă pentru operaţiunea de consolidare a valorii nominale este 17 octombrie 2016, iar data plăţii este 08 noiembrie 2016.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. AIPC-UL ESTE ORUSINE STIE CA MULTI ACTONARI CAPTIVI SINT DECEDATI SAU NU AU AVUT AJUTOR DE INMORMINTARE SAU DE CALDURA PT. CA FYGUREAZA CU DIVIDENTE DE LA 1,2,3 ACT. BASCA CA PLATESC SI C.A.S DE 500 LA SUTA MAI MARE DECIT DIVIDENTUL ASA CA TATA MAI CITITI LA ANAF CITI AMARITI SUFERA PT. UN NENOROCITA DE ACTY.UNE PE CARE NU AU DORITO

    1. din cauza cui au aia 2 lei div?aia nici nu stiu ca au actiuni...si eu zic sa se curete registrul, dar vezi covb...cutia pandorei de deschise

      Domnul Ceocea (sau dl. Dutescu), ce mai faceti? De ce nu semnati cu numele real?

    SIF2 AR TREBUI SA-I DEA IN JUDECATA CA SA SA NU SE MAI JOACE CU NERVII SI BANII ALTORA SI SA CEARA DESPAGUBIRI MATERIALE SA-I USTURE CA HABAR NU AU CE SE INTIMPLA LA BVB BURSA MOARE SI AIPC-UL SE PIAPTANA

    1. Dl. Ceocea/Dl. Dutescu, dar ce inversunat sunteti...doua opinii deja. N-ati avut liniste de dimineata

    Acest AIPIC reprezentat din cativa brokeri esuati incearca sa se bage in seama singuri poate poate o baga de o asociatie finantata de investitori.Eu de 20 ani de cand sunt pe piata n-am auzit ca acest Aipc sa fi avut vreo initiativa demna de luat in seama!

    1. Ceva pe la oferta obligatorie la Rompetrol, inca cate ceva pe la Harinvest, etc.

      Daca esti pe piata de 20 ani si n-ai auzit de AIPC inseamna ca esti praf. 

    Consolidarea in raportul 1:10000 este monstruoasa. AIPC nu a criticat consolidarea in sine ci raportul ce a fost propus (mult prea mare, sfidator chiar).

    1. si rascumpararea sa se faca la vn nu la pret evaluat...banii oricum nu vor pleca din sif 2 ca nu are cine sa ii revendice...

      Asta e de fapt adevarul. Ca daca SIF2 scriau ca fac la valoare de piata, AIPC nu aveau ce sa zica. Dar ce sa le faci?

      Daca oamenii aia n-au venit dupa dividende, nu o sa vina nici dupa actiuni. Deci practic, SIF2 nu va plati niciodata banii astia. 

      Foarte bine fac macar ii scapa de o povara fiscala pe actionarii cu 10 actiuni.

      La fel e si la celelalte sif-uri nu vor ridica banii pe dividend niciodata pentru ca nu stiu ca sunt actionari deoarece statul ia facut actionari dupa cuponoada.

      De la 01.01.2017 cand incepe anaf-ul sa trimita instiintari de plata CAS pe dividende sa te tii frate cu scandalul pe populatie. 

    anonim, ora 08:16, aka trol Ceocea, mai devreme sau mai tarziu tot o sa aveti sansa sa dati cu subsemnatul la DNA si probabil o sa ajungeti putin si la racoare. Ceea ce face sif 2 (si Covg mai nou) este pe langa un furt al micului actionar si o evaziune fiscala indirecta de doar MINIM 1 MILION DE EURO...altfel spus, sunt furati micii actionari de ceva in jur de 8 mil euro si statul de impozitul de 16% aferent. Suna bine don Ceocea? suna bine don Dutescu? altii au luat ani grei de puscarie pt furturi minore

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb