Măsurile anticriză luate de actualul Guvern în cele şase luni de mandat s-au dovedit "parţiale şi neconcludente", consideră social-democraţii. Mircea Geaonă, preşedintele PSD, a justificat necesitatea unui nou plan de ieşire din criză prin faptul că ţara noastră a înregistrat cea mai dură scădere economică din ultimii 15 ani, reculul fiind agravat de blocajul din sistemul financiar-bancar.
Preşedintele PSD mai consideră că ţara noastră prezintă un risc strategic în prezent, în special în zona întreprinderilor mici şi mijlocii. "Au mai existat momente de criză, dar niciodată nu a existat un risc atât de sever la adresa sectorului privat românesc şi în principal în zona IMM-urilor", a spus Geoană.
Conform preşedintelui PSD, dacă Guvernul nu va lua măsuri energice acum, riscăm ca anul viitor, "când sperăm să vedem primii muguri ai relansării", să nu mai avem în spate suficient de multă forţă a sectorului privat şi, practic, "să asistăm la o deşertificare a clasei mijlocii". În opinia sa, acest scenariu ar putea crea dezechilibre în funcţionarea statului.
• PSD face radiografia situaţiei actuale
Social-democraţii susţin că ţara noastră este în continuare ineficientă în absorbţia fondurilor europene. Ei arată că în ciuda unor progrese făcute în ultimele şase luni, recordul negativ de 4,6% grad de accesare a fondurilor structurale şi de coeziune după doi ani şi jumătate menţine ţara noastră ca singura nouă membră a UE debitor net la bugetul european.
Privind sprijinul pentru mediul de afaceri, social-demcoraţii consideră că acesta este inconsistent, iar măsurile importante au fost amânate nepermis de mult, în condiţiile în care capitalizarea CEC şi a Eximbank nu au fost încă realizate efectiv. "Peste 300.000 de firme sunt afectate grav de criza economică, reducându-şi activitatea sau chiar închizându-şi porţile", arată pesediştii.
Potrivit lor, numărul şomerilor a crescut cu 30% faţă de decembrie 2008. În ultimele opt luni s-au pierdut zilnic câte 800 de locuri de muncă.
Astăzi, 270.000 de români nu mai primesc nici măcar ajutorul de şomaj, rămânând fără nicio sursă de venit. Pe de altă parte, social-democraţii arată că unul din cinci români care au luat credite de la bănci este astăzi în situaţia de a nu mai putea plăti ratele la timp.
Rata sărăciei va creşte cu două puncte procentuale în acest an, iar numărul românilor care trăiesc la limita sărăciei riscă să ajungă la finalul acestui an la 2 milioane, cu 350.000 mai mult decât anul trecut, mai spun pesediştii.
• Ce prevede planul Alianţei PSD+PC
Planul prevede crearea unui Fond Naţional de Locuinţe care să finanţeze construirea a 50.000 de locuinţe complet echipate, supuse regimului de închiriere, cu garanţii acordate prin Fondul de Garantare pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii. Planul prevede şi înfiinţarea unui Fond de Investiţii pentru Infrastructură şi Dezvoltare Regională, din care să fie finanţate multianual primele 100 proiecte considerate prioritare, conform Planului Naţional de Dezvoltare a României (educaţie, sănătate, eficientă energetică, autostrăzi, drumuri judeţene, dezvoltare rurală, alimentare cu apa, aparare impotriva inundatiilor, etc) complementar cu înfiinţarea unui Mecanism de Evaluare şi Monitorizare a cheltuirii banului public. O altă măsură prevede reabilitarea a 1,5 milioane de hectare până în 2014, prin investiţii în sistemele de irigare. Social-democraţii propun un şi proiect de stopare a delertificării printr-un program de împădurire (program comun Ministerul Agriculturii - Ministerul Mediului). Planul mai prevede reducerea preţului la energie electrică pentru irigaţii, pe o perioadă determinată de maxim un an, prin alocarea de energie produsă în sistem hidro, dar şi înfiinţarea unei reţele de pieţe de gros pentru preluarea legumelor şi a fructelor. Privind programul "Rabla", social-democraţii propun extinderea programului pentru tractoare si alte utilaje agricole, începând de la 1 ianuarie 2010, dar şi extinderea programului pentru persoanele juridice de la 1 septembrie 2009. Social-democraţii mai vor înfiinţarea unui Consiliu pentru supravegherea cheltuirii fondurilor publice şi plata TVA la încasarea facturii. PSD mai propune eliminarea impozitului minim pe cifra de afaceri, începând cu 1 septembrie 2009 şi acordarea unei bonificaţii de 5% din valoarea obligaţiilor fiscale catre bugetul de stat pentru firmele care timp de trei ani consecutiv şi-au plătit la zi datoriile. PSD mai propune acordarea unei bonificaţii de 5% pentru persoanele fizice care îşi achită integral obligaţiile fiscale până la 31 martie a fiecărui an. Social-democraţii mai vor, printre altele, penalizarea Ministerului Finantelor pentru depăşirea termenului legal de rambursare TVA şi pentru orice întârziere a plăţilor realizate de instituţiile statului către agenţii economici.
1. vorbe
(mesaj trimis de anonim în data de 07.07.2009, 08:27)
din pacate este un program cu caracter electoral nerealist de parca n-ar cunoaste constringerile bugetare
2. Circ
(mesaj trimis de Constantin, în data de 07.07.2009, 12:30)
Mircea Geoana, este o mare caricatura a timpului nostru. Nu am deloc incredere in aceasta paiata. Nici nu se compara cu presedintele Romaniei.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.07.2009, 17:23)
Lasati comparatile , ca nu-si au rostul.
Dar chiar ca este de circ acest domn Pristanda ! Chiar nu este nimeni in jurul lui sa-l traga de maneca nitel ??
3. Faina gluma
(mesaj trimis de gogu lu ileana în data de 07.07.2009, 23:22)
Ma fratilor ce aveti cu PSD , ca ei saracii nu stiu sa conduca o tara fara datorii dar sa mai faca program anticriza .Ati inebunit sa-i lasati pe ei sa faca asa ceva..... fiti seriosi ,acolo trebuie creier fratilor