• Compania investeşte 2,8 milioane de euro într-o fabrică de polistiren grafitat, la Ploieşti
Producătorul de materiale de construcţii AdePlast a înregistrat afaceri de 58 milioane de lei, în primele cinci luni ale anului, în creştere cu 31% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, a declarat Marcel Bărbuţ, deţinătorul companiei.
Domnul Bărbuţ a spus că această creştere a fost posibilă datorită extinderii portofoliului de produse, prin inaugurarea fabricii de polistiren expandat din Corlăţeşti, Prahova. Investiţia finalizată anul trecut s-a ridicat la aproximativ 30 milioane de euro.
AdePlast a alocat un buget de 2,8 milioane de euro pentru construcţia unei fabricii de polistiren grafitat, aceasta fiind a treia unitate de pe platforma industrială de la Ploieşti: "Prin această fabrică, avem o premieră în România în ceea ce priveşte producţia de materiale de construcţii. Polistirenul grafitat este un material relativ nou, care reprezintă viitorul în materie de termoizolaţii, material ce reduce consumul cantităţii de polistiren şi măreşte puterea de izolaţie termică cu circa 20%".
Fabrica de polistiren grafitat va fi compusă din două hale, a câte 2.000 de metri pătraţi fiecare, în incinta terenului de circa 10 hectare pe care Bărbuţ îl deţine în Prahova. Capacitatea de producţie a fabricii va fi de 150.000 metri cubi anual. Prima hală este destinată producţiei şi depozitării noului material. "Celălalt spaţiu, de 2.000 de metri pătraţi, reprezintă o surpriză pentru competitorii noştri şi vom anunţa la momentul oportun despre ce este vorba", a anunţat, ieri, Marcel Bărbuţ.
Patronul AdePlast a declarat că urmăreşte finalizarea noului proiect până în primăvara anului viitor. Investiţia va fi finanţată din fonduri proprii, a mai declarat acesta.
• Criză şi acest an, pe piaţa materialelor de construcţii
Întrebat despre situaţia pieţei materialelor de construcţii, Bărbuţ a observat: "În continuare acest sector merge prost, însă nouă, spre uimirea tuturor, ne merge bine. Extinderea portofoliului de produse ne-a ajutat să înregistrăm creşterea. Chiar şi aşa, creşterile nu sunt conform aşteptărilor - primele trei luni au fost îngreunate de temperaturile scăzute, apoi a venit perioada alegerilor. Acum, după alegeri, vedem o revenire a pieţei. Piaţa materialelor de construcţii evoluează neuniform, sunt perioade cu o explozie de cerere, iar acest lucru nu este normal".
• Bărbuţ: "Solicit Statului român să susţină şi românii, nu numai companiile străine"
Şeful AdePlast solicită Guvernului să nu mai facă discriminare între capitalul românesc şi cel străin: "Când am cerut ajutor de stat, am fost evaluaţi şi s-a observat că noi ne putem descurca din capitalul propriu şi din finanţări bancare, însă imediat după noi s-au acordat ajutoare la Nokia sau Ford. Şi noi, şi străinii aducem bani, aşa că şi noi avem nevoie de susţinere".
AdePlast are mai multe credite pe termen lung la Unicredit Bank, dar şi o linie de credit pe care o accesează la fiecare început de an.
Compania a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri de circa 33 milioane de euro, iar pentru acest an, producătorul estimează o creştere de 30% a afacerilor.
AdePlast are în prezent trei fabrici în ţara noastră, o fabrică de mortare uscate în Oradea, cu o capacitate de producţie de 250.000 de tone anual şi două fabrici pe platforma industrială din Ploieşti: fabrica de mortare uscate şi fabrica de polistiren expandat.