DEŞI SITUAŢIA FINANCIARĂ ESTE PRECARĂ, IAR BUGETUL ESTE INEXISTENT, Surse: "TVR continuă să se împrumute, să angajeze şi să mărească salarii"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Media-Advertising / 4 martie 2014

Surse: "TVR continuă să se împrumute, să angajeze şi să mărească salarii"

Un nou credit de 20 milioane de euro de la Raiffeisen Bank

Situaţia din cadrul televiziunii publice continuă să fie tulbure, iar măsurile de redresare se lasă aşteptate, în condiţiile în care nereguli noi ies la suprafaţă.

Surse din cadrul Societăţii Române de Televiziune ne-au spus că instituţia a contractat, recent, un nou credit bancar, în valoare de 20 de milioane de euro, de la Raiffesen Bank.

"Nu mai avem bani, nu avem un buget aprobat, pentru că nu avem Consiliu de Administraţie (n.r. Parlamentarii încă nu au aprobat noul CA, după ce vechiul Consiliu a fost destituit odată cu fostul preşedinte al TVR Claudiu Săftoiu, ca urmare a respingerii Raportului de activitate pe 2012 de către Parlament). Contractarea unui astfel de împrumut nu este legală, însă, în lipsa unui Consiliu de Administraţie", ne-au spus sursele citate.

TVR a împrumutat şi anul trecut, în aprilie, peste 21 de milioane de euro, de la mai multe bănci de pe piaţa noastră. În octombrie 2012, Valentin Nicolau, membru în CA la vremea respectivă, declara: "Salariile compensatorii (n.r. pentru angajaţii concediaţi în cadrul disponibilizărilor colective) sunt o ficţiune, pentru că banii nu există. Se încearcă să se ia un credit comercial de la bancă. În condiţiile astea, nu ştiu ce bancă comercială ar putea să acorde un împrumut unei televiziuni care nu are cu ce să-l garanteze".

Raportul de activitate pe 2012 sublinia că, în vederea menţinerii unui flux de numerar pozitiv, TVR a început demersuri pentru contractarea unui credit bancar, în valoare de aproximativ 20.000.000 euro, având ca destinaţie finanţarea activităţii curente, refinanţarea creditelor bancare existente şi plata datoriilor comerciale".

Programul de redresare economică aprobat la finalul lunii august 2012 arată că "obţinerea unui credit bancar este, practic, imposibilă" şi menţionează că, în conformitate cu legislaţia actuală, nu există instrumente pentru amnistiere fiscală sau alte forme de ajutor de stat. Potrivit documentului, la 30 iunie 2012, TVR avea "o lichiditate negativă" şi un "grad de îndatorare excesiv, care poate atrage în orice moment insolvenţa societăţii".

Salariaţii TVR: "În timp ce Mircea Dinescu primeşte 10.000 de euro săptămânal, realizatori buni din televiziune sunt plătiţi cu 2.000 de lei pentru o producţie"

Sursele citate subliniază că o mare parte din bugetul alocat pentru noua grilă de programe se îndreaptă către noii colaboratori externi: "Conducerea TVR a dat într-o parte cu sacul şi într-o parte cu picătura. În timp ce oamenii aduşi din afară să facă emisiuni primesc sume importante de bani, cum este cazul lui Mircea Dinescu, ce primeşte 10.000 de euro săptămânal (n.r. pentru două ediţii ale emisiunii pe care o va realiza), producţiile de film beneficiază de foarte puţini bani. Sunt realizatori plătiţi cu 2.000 de lei pentru o producţie".

Stelian Tănase, directorul general interimar al TVR, a anunţat, recent, că televiziunea publică are cea mai ieftină grilă din istoria sa - respectiv 25.000 de euro pe săptămână. În cadrul noii grile vor avea emisiuni oameni de televiziune precum Ion Cristoiu, Daniel Apostol, Mircea Dinescu, Florin Iaru, Ion M. Ioniţă, Miruna Munteanu sau Cornel Nistorescu.

Unii angajaţi ai televiziunii de stat îl acuză pe Stelian Tănase de mai multe încălcări ale legii, printre care se numără şi "emiterea de acte administrative sau de altă natură care servesc interese de grup sau clientelare". Aceştia subliniază că, "pentru prima dată în istoria postului public de televiziune, toţi moderatorii emisiunilor de dezbateri pe teme de actualitate, programate în prime-time, sunt colaboratori externi".

CNA ar urma să discute din nou modificările de grilă de la TVR anunţate săptămâna trecută, dar rămase în aşteptare după ce forul audiovizual a amânat votul pe această temă.

TVR 2 se promovează în ziarele centrale

Cine nu ştie situaţia reală din TVR ar putea crede, chiar, că instituţia o duce bine din punct de vedere financiar, atâta vreme cât îşi permite să se promoveze în cadrul unei publicaţii financiare centrale.

Potrivit reprezentanţilor TVR, macheta publicitară prin care sunt promovate jurnalele de ştiri de la TVR 2 ar fi publicată în baza unui contract de parteneriat de promovare reciprocă.

Raportul de activitate pe 2012 arată că lipsa unui buget de promovare a limitat, pe parcursul anului respectiv, "posibilităţile de adresare către publicul larg, altfel decât prin intermediul canalelelor proprii (on air - posturile TVR, online - site-urile SRTv). Pe de altă parte, dezvoltarea social media (Facebook, Twitter etc.) şi a mediului online au facilitat, în ciuda unor resurse minime implicate, manifestarea creativităţii în atragerea unor categorii de public «neatinse» de mesajele TVR. De altfel, aceasta este şi una dintre soluţiile care pot fi exploatate şi în 2013 cât mai activ, creativ şi planificat. O soluţie pentru remedierea acestei situaţii o reprezintă stabilirea unor parteneriate cu trusturile media, de promovare în contrapartidă, ceea ce va redeschide noi oportunităţi de promovare pentru produsele TVR şi atragerea unui alt segment decât cel pe care îl regăsim pe staţiile TVR şi care este atins prin autopromovare".

Unele surse afirmă că Săftoiu a angajat peste 20 de persoane după ce a fost destituit, oficialii instituţiei neagă

Claudiu Săftoiu ar fi făcut angajări şi ar fi majorat salarii după ce a fost demis din funcţia de preşedinte-director general al TVR, potrivit surselor citate, care ne-au precizat: "În cele câteva zile după ce fostul preşedinte a fost demis, până la numirea noului interimat, Claudiu Săftoiu a semnat retroactiv contracte de angajare pentru peste 20 de persoane şi mărirea salariilor pentru angajaţi care deţineau secrete financiare, de la departamente precum cel de achiziţii sau cel economic, dar şi pentru salariaţi din cadrul casei sale de producţie. Angajările au fost făcute fără respectarea regulamentului adoptat în cadrul procedurii de selecţie, portivit căruia, în momentul în care se ivesc posturi noi, ca urmare a demisiilor, pensionării sau decesului, primii de pe lista celor disponibilizaţi ar urma să fie reangajaţi. Nu au avut loc concursuri, au venit oameni din afară, nu s-a ţinut seama de nimic"

Oficialii instituţiei ne-au spus că, potrivit departamentului Resurse Umane, după demisia PDG Claudiu Saftoiu şi până la numirea directorului general interimar Stelian Tănase, nu ar fi fost efectuate angajări în instituţie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Departamentul Resurse Umane din TVR sa prezinte oficial situatia de personal dupa demararea procedurilor de concediere colectiva. Sa fie sesizat si parchetul general pentru efectuarea de cercetari amanuntite.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb