Despre dezinformare şi alţi demoni

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 28 ianuarie 2019

Cristian Pîrvulescu

Aflată la Bruxelles pentru a prezenta priorităţile preşedinţiei româ­neşti a Consiliului de Miniştri al UE, premierul Viorica Dăncilă a încercat o operaţiune de şarm care ar fi trebuit să-i ofere, în fine, un moment liniştit, fără critici privind situaţia statului de drept şi drepturile omului. Dar n-a fost să fie! Prezentă joi, 24 ianuarie, în a doua zi a şedinţei plenare a Comitetului Social şi Economic European (CESE), aflată în fruntea unui desant politic fără precedent în istora acestei instituţii care va sărbători în curând 61 de ani de existenţă - prezenţa unui şef de guvern, şi pe deasupra împreună cu cinci miniştri şi doi consilieri de stat, în sesiunea plenară nu s-a mai întâmplat până în prezent - doamna Dăncilă a trebui să răspundă întrebărilor câtorva dintre membrii CESE în privinţa statului de drept şi a libertăţilor cetăţeneşti. De răspuns, n-a răspuns, anunţând că va trimite răspunsurile în scris (sic!), dar a ţinut să acuze ştirile false şi dezinformarea. "Vreau să vă asigur - spunea premierul guvernului român - că în România statul de drept este respectat. Vreau să vă asigur că drepturile omului în România trebuie (!! s.n.) respectate şi în acelaşi timp sunt mâhnită să constat că încă există dezinformare. Guvernul României nu a avut niciun fel de interferenţă în jus­tiţie. Deci cred că puteţi adresa aceste întrebări şi am să vă dau răspunsurile corecte. Una din problemele pe care nu le-aţi ridicat, dar pe care trebuie să o avem în vedere este cea referitoare la dezinformare şi la ştirile false, pentru că acestea pot de multe ori să inducă percepţii greşite despre un anumit stat sau un anumit Guvern, aşa cum este acum referitor la Guvernul României".

Cu un astfel de răspuns nu se pot în niciun fel atenua preocupările legate de situaţia statului de drept şi respectarea libertăţilor civile şi drepturile omului. Din contră! Faptul că al patrulea pilon al priorităţilor Româ­niei pentru semestrul în care va prezida Consiliul UE este "Europa valorilor comune" ar putea fi privit ca o încercare de a domoli îngrijorările europene privind deriva iliberală a Românei. Dar, pentru cei ce vor încerca să afle mai multe despre acest pilon şi vor vizita site-ul Preşedinţiei române (romania2019.eu/priorities/) ar putea apărea un semn de întrebare. În descrierea celui de al patrulea pilon sunt prezentate majoritatea valorilor prevăzute de tratatele UE (solidaritate, egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, justiţia socială, lupta împotriva rasismului, xenofobiei, antisemitism, intoleranţă şi populism), dar una este absentă: statul de drept. Să fi fost oare o simplă eroare de redactare?

Pe de altă parte, în operaţionalizarea valorilor prezente la acest pilon, se explică faptul că Preşedinţia românească a Consiliului UE va avea ca scop consolidarea solidarităţii şi coeziunii Uniunii prin promovarea unor politici împotriva dis­criminării, egalităţii de şanse şi de tratament între bărbaţi şi femei. Or, acestea sunt obiective politice puternice pe care statul care prezidează rotativul Consiliului UE ar trebui să le exercite şi pe teritoriul naţional. În ceea ce priveşte antisemitis­mul, cum ar putea avea succes combaterea sa în absenţa statului de drept? Un exemplu: pe 18 ianuarie, Judecătoria din Panciu a dat o sentinţă prin care Gheorghe Alexianu, guvernatorul Transnistriei 1941 şi 1944 şi responsabil de asasinarea a sute de mii de evrei (300.000 după evaluări de rapoarte Comisia Wiesel), a fost, practic, exonerat de crimele sale. Ori, politica judiciară ţine de apanajul Ministerului de Justiţie, deci de guvern. Va contesta guvernul, prin reprezentanţii săi, (prefectura) decizia Judecătoriei? Cu zece ani în urmă, o decizie asemănătoare a aceleiaşi judecătorii nu a fost contestată. Ori poate doamna Dăncilă nu a făcut doar o eroare de limbaj când, tot la Bruxelles, în 23 ianuarie, la ceremonialul dedicat Zilei Internaţionale a Comemorării Victimelor Holocaustului, a vorbit despre "combaterea Holocaustului"?

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Propaganda securistă continuă să se lamenteze pe tema statului de drept și a drepturilor omului.

    Pîrvulescu, bagă link cu articolele tale despre Kovesi, Negulescu, Onea, Man, Maior, Coldea și Dumbravă. 

    1. Clica de turnatori si securisti de pe latrina 3 voiculesciana va lua, in curand, calea bejenei, dupa ce va pupa-n coccisuri toti cormoranii pesedisti ; de ce ? daea ! Unde ? dupa ultimul dinozaur comunist, maduro, ce va spala putina in curand !

      Toti romanii rationali vor accepta marirea lefurilor hingherilor, caci asta le va fi soarta hienelor pesediste ! 

      De asemenea , serviciile de deratizare de la noi vor trebui sa primeasca suplimentari de fonduri ,caci shobolanimea pesedisto-antenista risca sa provoace o pandemie !

      So pa ei !!! 

      DNA a clasat dosarul Cosma pe baza căruia Pîrvulescu slăvea Codruța anticorupta.

      Securiștii nu mai pot face abuzuri în justiție așa că latrina pesedeu drepturile la omu desinfo'ngă. 

    Ce are ... cu prefectura? Exista organizatii evreiest ce se pot implica si in astfel de litigii si nu numai in solicitari de schimbari de nume de strazi sau scoli.

    Nimica nu este adevarat

    Aveți idei fixe si putine: stirile false si xenofobia. Mereu si peste tot alăturati evenimente pentru a crea povesti. Slăbuț!

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb