Copreşedintele PNL Alina Gorghiu spune că partidul liberal ar fi putut alege şi alte subiecte pentru moţiunea de cenzură, "de la ordonanţa bacşişului la «animalul sacru» Şova", dar tema dreptului de vot e una de principiu pentru PNL întrucât nu crede, "aşa cum crede Victor Ponta, că votul e o lozincă", transmit surse din presă.
"Este un subiect (moţiunea, n.r.) foarte important pentrul PNL, e un subiect care, cred eu, înainte de a discuta despre aritmetica votului pe moţiunea de cenzură, e foarte important să gestionăm tema şi să o aducem în dezbatere publică de câte ori este necesar, pentru că eu nu cred, aşa cum crede Victor Ponta, că votul este o lozincă, eu chiar cred că liberalii au obligaţia să menţină tema încălcării unor drepturi şi libertăţi fundamentale ale românilor în atenţia publică până rezolvăm această temă", a afirmat, astăzi, într-o conferinţă de presă susţinută la Galaţi, Alina Gorghiu.
Ea a adăugat că puteau fi şi alte subiecte care să facă obiectul moţiunii de cenzură, însă cel privind dreptul de vot este un aspect foarte important pentru liberali.
"Desigur, erau foarte multe subiecte care ar fi putut să facă obiectul moţiunii de cenzură, de la ordonanţa bacşişului, la tema justiţiei, la «animalul sacru» Şova, la absolut orice fel de temă, pentru că Guvernul Ponta pe bandă rulantă ne serveşte teme care sfidează opinia publică, sfidează opoziţia, încurcă mediul de afaceri. Deci am fi putut să alegem orice alt subiect, însă acest subiect care ţine de dreptul de vot pentru noi este un lucru de principiu, pe care vrem să îl rezolvăm", a spus copreşedintele PNL.
Alina Gorghiu a afirmat, totodată, că în moţiunea de cenzură sunt înglobate mai multe teme, că partea de vot pentru diaspora este tema principală, dar în moţiune se face referire şi la dreptul de vot al românilor din interiorul ţării.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, nu crede că tema moţiunii de cenzură anunţate de PNL, cea a votului prin corespondenţă, este una bună "pentru a vota împotriva Guvernului sau pentru a da jos Guvernul", în condiţiile în care reglementarea acestui tip de vot cădea în sarcina Parlamentului, potrivit surselor din presă.
Kelemen Hunor a declarat, astăzi, la şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) al UDMR de la Târgu Mureş, că, în principiu, Uniunea nu votează împotriva unei moţiuni de cenzură, fiind în opoziţie, dar aşteaptă textul moţiunii pentru a vedea ce poziţie va adopta.
"PNL a anunţat moţiunea de cenzură pe care o vor depune. Aceasta are legătură cu votul prin corespondenţă care nu a fost inclus în legea electorală. Putem să criticăm Guvernul pentru multe lucruri, dar nu poţi să tragi la răspundere Guvernul pentru o sarcină care revenea Parlamentului. Nu este ceva ce se poate susţine, pentru că legea votului prin corespondenţă a reprezentat o sarcină pentru Parlament. Noi am spus că nu Guvernul trebuie să aducă legi, ci Parlamentul trebuie să vină cu propuneri şi să promulge legile. Deci nu poţi să tragi la răspundere Guvernul pentru o muncă nefăcută de Parlament. În principiu, noi nu votăm împotriva moţiunii de cenzură, fiind în opoziţie, pentru că nu ar arăta bine nicicum, dar o să vedem ce poziţie adoptăm. Din punct de vedere logic, nu cred că votul prin corespondenţă este o temă care poate să fie bună sau un subiect propice pentru a vota împotriva Guvernului sau pentru a da jos Guvernul", a spus Kelemen.
Potrivit acestuia, înainte de a lua o decizie legată de moţiunea de cenzură, reprezentanţii UDMR trebuie să vadă textul acesteia.
"Până nu vedem textul nu putem să adoptăm nicio poziţie definitivă. O să vedem în zilele următoare cum va arăta acest text, vom avea o întâlnire în grupul nostru parlamentar, în Biroul Permanent, o să discutăm şi o să vedem ce poziţie vom adopta", a afirmat liderul UDMR.
El a explicat că în legea alegerilor parlamentare va exista procedura de înregistrare anterioară scrutinului a celor din afara graniţelor care vor dori să voteze, iar în funcţie de numărul votanţilor se vor crea centre de vot.
"Nu se va vota prin corespondenţă, dar nu este privat nimeni de dreptul de a vota, procedura de vot este bună", a susţinut Kelemen Hunor.
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu anunţa, recent, în cadrul Consiliului Naţional al PNL, depunerea în Parlament, pe 5 iunie, a moţiunii de cenzură la adresa Guvernului, pe tema votului prin corespondenţă.