Fostul director al Loteriei Romane Dan Ghiţă, în prezent preşedinte al Asociaţiei Organizatorilor de Jocuri de Noroc ROMBET, a declarat, privind noile modificări legislative care afectează piaţa de gambling, că România "trebuie să joace cu multă înţelepciune cartea jocurilor online" deoarece "este o ocazie pe cât de frumoasă, pe atât de provocatoare".
Un comunicat remis azi redacţiei arată, privind "debutul cu dreptul al programelor dedicate Jocului Responsabil", că noile prevederi legislative conţin şi referiri la adoptarea unor măsuri ce vizează acei jucători predispuşi la dependenţă sau care deja se confruntă cu probleme de joc. Preşedintele ROMBET explică: "Noile reglementări vorbesc despre înfiinţarea unei fundaţii de interes public care să vegheze la desfăşurarea programelor de prevenire a problemelor de joc. Prin organizarea de campanii de informare privind jocul responsabil, prin schimburi de experienţă cu ţările care excelează la acest capitol - Canada şi Australia - prin colaborarea cu psihologi în programe dedicate etc. Toate activităţile fundaţiei vor fi susţinute financiar de Fondul de prevenire a dependenţei de jocuri de noroc, care va colecta o contribuţie de la fiecare organizator de jocuri de noroc licenţiaţ. Este mult de muncă la aceste proiecte şi trebuie să ne asigurăm că tot ce se face se va face în interesul şi sprijinul jucătorilor. Sperăm ca organizatorii să fie pe deplin conştienţi de importanţa programelor, şi se se implice în ele dincolo de contribuţia financiară obligatorie".
Despre implementarea cu succes a jocurilor online în România, sursa arată că "noua lege a stabilit clar şi condiţiile de licenţiere şi autorizare a jocurilor de noroc la distanţă"
Dan Ghiţă explică: "Numeroşi investitori străini m-au întrebat la expoziţia anuală de gambling de la Londra, ICE 2015, despre acest subiect. România trebuie să joace cu multă înţelepciune cartea jocurilor online, este o ocazie pe cât de frumoasă, pe atât de provocatoare. Trebuie să asigurăm un mediu concurenţial echitabil pentru toţi operatorii de jocuri de noroc, indiferent de mărimea operatorilor şi natura capitalului. Apoi, să nu uităm că protejarea minorilor, vulnerabili şi atraşi de gamblingul online, este marea provocare a lumii gamblingului în acest moment, iar textul ordonanţei 92/2014 pune această condiţie a protejării minorilor, cei foarte sensibili în privinţa jocurilor online".
Totodată, comunicatul arată că modificările legislative au adus ca noutate în domeniul gamblingului din România şi categoria "jocuri de noroc temporare" ce pot fi exploatate în staţiunile turistice pe o perioadă de trei luni - maximum şase luni pe an, pentru stimularea şi susţinerea turismului.
"Mereu cei din industria jocurilor, dar şi reprezentanţi ai turismului, s-au plâns că alte ţări europene vecine au ştiut să joace mai bine cartea gamblingului turistic şi au avut de mult de câştigat. Este momentul să luăm această îndelung aşteptată prevedere şi să o punem exemplar în practică. Poate fi un succes care să dea un impuls ambelor domenii, şi depinde doar de noi să îl obţinem", încheie preşedintele ROMBET.