Dezastru anticipat la bacalaureat

O.D.
Ziarul BURSA #Politică / 6 septembrie 2011

Dezastru anticipat la bacalaureat

Sesiunea a doua a examenului de bacalaureat a reprezentat un dezastru total din punctul de vedere al rezultatelor obţinute de elevi. Situaţia era uşor de anticipat după prima sesiune, mai ales că era ştiut că în toamnă se prezintă elevi mai puţin pregătiţi.

Promovabilitatea la a doua sesiune de bacalaureat a fost de 16,06 la sută, raportat la numărul de candidaţi înscrişi nu la cei prezenţi, numărul celor care au luat examenul fiind de 17.778. Pentru examinări s-au înscris 109.595 de candidaţi, cu aproape 40.000 mai mulţi decât în 2010, dar mulţi dintre aceştia nu s-au prezentat la probe. Nici în ceea ce îi priveşte pe cei prezenţi lucrurile nu au stat foarte bine, existând numeroase cazuri în care candidaţii nu au reuşit să scrie absolut nimic pe foile de examen. Faptul că elevii nu au mai putut să copieze, dar şi dificultatea subiectelor au contribuit la creşterea numărului de respinşi. Cauzele sunt mult mai ample. De vină nu este doar reforma învăţământului, aprig contestată de o largă majoritate, ci şi lipsa de interes pentru procesul de învăţământ a unor profesori şi elevi, numărul acestora din urmă fiind îngrijorător. Prost sfătuiţi, alegându-şi greşit modelele, mulţi dintre elevi consideră şcoala drept o pierdere de vreme. Încurajaţi de maturi care au anumite interese politico-economice, mulţi dintre tineri nu se consideră absolut deloc vinovaţi pentru insuccesul propriu şi tocmai de aceea nu au găsit de cuviinţă să facă ceva pentru a-şi îmbunătăţi performanţele intelectuale. Câteva declaraţii oferite de elevii care au picat examenul de bacalaureat sunt definitorii pentru actuala stare de fapt. "Am picat, mă aşteptam. Am copiat pe foaie subiectele şi sub ele am scris: < Rezolvarea să o facă Boc >", a declarat o elevă, extrem de mândră de inspiraţia avută. "Pentru mine viaţa merge înainte, probabil într-o altă ţară, mai civilizată", a opinat o domnişoară nemulţumită că în această ţară a reuşit doar o medie de 2.

După afişarea rezultatelor au fost depuse câteva mii de contestaţii în toată ţara, cele mai multe, 4000, fiind înregistrate în Bucureşti. În vară, doar 44,47% din elevi au promovat acest examen. În cifre absolute acest lucru înseamnă 90.765 de promovaţi, care teoretic se pot îndrepta către o facultate şi 113.338 de elevi care nu au trecut de acest examen şi care în marea lor majoritate vor îngroşa numărul şomerilor. Rata de promovabilitate din 2011 este mult mai mică decât în cel mai prost an din ultimul deceniu, 2003 - când au luat examenul 76,82% din elevi. Prima opţiune pentru cei respinşi la acest examen este în acest moment să-şi depună dosarele pentru a primi indemnizaţiile de şomaj. Conform legii 76/2002, absolvenţii instituţiilor de învăţământ, în vârstă de minimum 16 ani, pot beneficia de o indemnizaţie de şomaj pentru o perioadă de 6 luni (în cuantum de 255 lei), dacă se înregistrează la agenţia de ocupare a forţei de muncă din raza căreia îşi au domiciliul, în maximum 60 de zile de la data absolvirii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb