DEZBATERE CU TOŢI ACTORII IMPLICAŢI PE LEGEA DĂRII ÎN PLATĂ Scaunele bancherilor au rămas goale până la final...

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 martie 2016

Scaunele bancherilor au rămas goale până la final...


După ce au recunoscut că au pierdut lupta mediatică pe Legea dării în plată, bancherii au refuzat cu desăvârşire să stea la masă cu clienţii

Banca Naţională a României - ABSENTĂ!

Asociaţia Română a Băncilor - ABSENTĂ!

Consiliul Patronatelor Bancare din România - ABSENT!

CEC Bank - ABSENTĂ!

BCR - ABSENTĂ!

BRD Groupe Societe Generale - ABSENTĂ!

OTP Bank - ABSENTĂ!

Bancpost - ABSENTĂ!

ING Bank - ABSENTĂ!

Unicredit Bank - ABSENTĂ!

Piraeus Bank - ABSENTĂ!

Garanti Bank - ABSENTĂ!

Credit Europe Bank - ABSENTĂ!

Aşa ar fi arătat, ieri, pagina cu bănci dintr-un catalog, dacă evenimentul organizat de ziarul BURSA şi Comisia Juridică din Camera Deputaţilor ar fi fost o oră de curs la care s-ar fi făcut prezenţa.

Dar n-a fost o oră de curs, a fost o dezbatere pe cel mai fierbinte subiect legat de sistemul bancar - Legea dării în plată -, în sala de şedinţe a Comisiei Juridice, entitate ce urmează să-şi dea votul final pe textul legislativ.

Băncile spun că legea ar "afecta grav economia"!

Cu toate acestea, au preferat să absenteze de la prima şi, probabil, ultima dezbatere pe această temă care a dorit să-i aducă la masă pe absolut toţi actorii implicaţi - de la iniţiatori, la consumatori (atât debitori, cât şi potenţiali debitori), analişti, bancheri, foşti bancheri, politicieni, specialişti din străinătate, Guvern.

Cu toţii au spus PREZENT de la prima strigare, mai puţin sistemul bancar, ce a sfidat fără nicio reţinere evenimentul, şi reprezentanţii Guvernului (Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului şi Ministerul Finanţelor Publice).

Nici măcar un reprezentant al băncilor nu a venit să susţină punctul de vedere al sectorului, în condiţiile în care, în urmă cu circa zece zile, cei mai importanţi bancheri din piaţă recunoşteau eşecul comunicării lor din ultimii ani.

"Băncile comerciale au pierdut bătălia populisto-mediatică pe Legea dării în plată", spunea Sergiu Oprescu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), apreciind: "Noi credem că, în momentul acesta, bătălia populisto-mediatică este oarecum pierdută de bănci. Nu cred că am reuşit să comunicăm foarte bine pe acest subiect. Este o vină pe care trebuie să ne-o asumăm. Cred că am picat într-o formă de lipsă de credibilitate şi de aceea mesajul nostru nu a penetrat. (...) Ce mai putem face? Să ne facem datoria. Să avertizăm în legătură cu posibilul impact viitor (n.r. al Legii dării în plată)".

Ieri au avut această oportunitate.

I-am invitat pe preşedinţii băncilor enumerate mai sus, prin email şi telefonic.

După primul refuz, am insistat, transmiţându-le că pot delega o altă persoană care să-i reprezinte.

A fost un moment în care un reprezentant al ARB ne-a confirmat prezenţa. La câteva ore însă, a contramandat!

Motivaţiile băncilor au fost dintre cele mai variate - de la refuzuri seci, la explicaţii de genul că nu există nimeni în cadrul instituţiilor de credit care să vină la eveniment, că ARB are propria conferinţă (pe altă temă), că dezbaterea se vrea a fi presiune mediatică, ori că discursul bancherilor nu se ridică la retorica avocaţilor sau, atenţie, că sunt clienţi în sală!!

Băncile au ratat din nou startul în comunicarea cu consumatorii?

Nu, băncile nu au dorit să vină la aceeaşi masă cu proprii clienţi!

Băncile nu au venit să-şi susţină argumentele faţă de Legea dării în plată în prezenţa tuturor părţilor implicate!

Au fost 14 scaune goale, cu plăcuţele cu numele instituţiilor pe masă, în speranţa că cineva se răzgândeşte!

Nu s-a întâmplat!

Jurnaliştii au relatat în direct de la faţa locului şi au evidenţiat că băncile lipsesc de la discuţii.

Parlamentarii s-au arătat dezamăgiţi şi jigniţi de atitudinea sistemului bancar.

Moderatorul - Mihai Rădulescu, un jurnalist echidistant de la Televiziunea Publică - a remarcat în câteva rânduri absenţa pe linie a băncilor.

Dezbaterea, cu argumente pro şi contra legii, transmisă live de presă, a durat patru ore.

Era timp ca cel puţin un comunicator din bănci să ajungă.

Dar nu s-a întâmplat, scaunele au rămas goale până la final...





Opinia Cititorului ( 66 )

  1. acum totusi ar trebui sa pui in scena piesa SCAUNELE. E adevarat ca ar fi un REMAKE al maestrului Ionesco, insa am convingerea ca poate fi cel putin la fel de reusit. Si ii facem reclama la Spiegel. Il vom numi pentru originalitate DILETANTII :-)

    1. Aha haha

    Hai diminata !

    Sunt niste titluri de le mananc pe pita ! 

    Spunea un indicator comunist la marginea padurii.

    Arb sa confirmi sa contramandezi, trebuie demisie de onoare obligatoriu. 

    De la celelalte banci asociatii bancare tot demisie de o. pt sfidarea CLIENTULUI, " tanarului" pe care il plangeti. 

    Un sistem bancar care sta pe tiparnita, bail in, ajutor de stat, prima casa ... adica pe "bani mei" ( vor a lu' Gigi) nu am nevoie. 

    Bce carte de vizita GRECIA, alaturi de FMI, ... 

    BNR carte de vizita Volksbank. 

    CE carte de vizita Volksbank Austria.

    SUA carte de vizita L. B. 

    Bancherii nu au venit pentru ca......vin consumatorii ??? OMG !!!

    1. Cam acesteia sunt consumatorii prezenti. Teparii poporului si profitorii. Au gasit bagatela sa ii bage la inaintare pe saracii care nu isi pot plati creditele, pentru a scapa de investitiile facute de ei in 2007 si 2008.

      Daca vine unul si isi da foc, Bursa nu a pus fursecuri(dupa cum spune Brutus, nu am apucat sa vad filmarea) daca nu sunt stingatoare sa arda costumul Armani cravata Bigotti si ceasul Rolex sa se umple cu fum ?

      Toate astea sunt un mizilic cca 25 000 euro, cum sa vina cu un S Class sa parcheze intre " fomisti" sa ramana fara semnul de mertan din fata? 

      Sincer eu le dau dreptate. 

      Sunt barbati pe p lor !

      Sa nu uitam ca si sultanii au fost. 

      la orice Meeting trebuie sa fie fursecuri. Atunci iti dau seama cu cine ai de a face. Daca Este Pedant si vrea sa te impresioneze nu prea e in largul sau, nu vrea sa gafeze. Dimpotriva, manjeste prezentarea si iti critica opinia inseamna ca l ai castigat de client. Este in slang testul fursecului.. Plätzchengespräch...in traducere brutala..conversatie la biscuit;-)

    lipsa bancherilor de la dezbatere poate fi interpretata ca lipsa de respect,lasitate.poate fi interpretata si ca frica.astia dupa ce au saracit debitorii,se poate spune clasa de mijloc,acum singura lor problema e cum sa faca ca legea sa produca cat mai putine pagube pentru sistem.D-aia si cu plafonu de 150k,cu prima casa,etc....Problema principala a voastra vine din faptul ca oamenii incep sa se destepte.....

    1. Daca desteptarea inseamna haiducie, atunci draga domnule poate ar trebui sa traiesti in alta parte a globului, sau in alta era. Daca vreti sa va desteptati NU MAI LUATI CREDITE, PENTRU CA TREBUIE DA DATI BANII INAPOI, NU SA II FURATI!

      Vorbeste citet, eu is mwi greu de capastru !

      Da la bail in. DAR "bail in" apare doar in cazul in care teparii care iau credite nu dau banii inapoi, haiducule....

      Nu la noi la sorcove de sume.

      Oligarhii au comentat ceva cand s-au confiscat niste sume ?

      Asa ca nu inteleg de ce se agita bancherii pt niste maruntis, ca cel de pe treptele Bnr-ului. 

      Huooo bancherule!!

      Huoooo creditac tepar. La munca, nu mai visa la banii altora. Hotilor! Golanilor ! Talharilor !

      Si-ti inchipui ca,daca presedintele bancii sau alt smecher bancar da banii bancii pe curve, pe droguri si la prieteni, atunci nu se mai face bail-in?

      Crezi ca ANAF se duce la curve sa recupereze pagubele? 

      intrebarea care se pune e cine ii fura?Debitorul sau bancile.Cand ai raspuns la intrbarea asta raspunde.

      Bancile nu au venit la usa la tine sa te roage sa cumperi case, terenuri sau alte avioane. Ei au o oferta comerciala, pe care tu ai vrut sa o iei. Casa sau imobilul nu ti le-au ales banca, Tu, prin contractul semnat cu banca ai agreat ca vei da banii inapoi. Acuma ca tu ai fost suficient de prost sau credul incat sa nu citesti contractul nu este nimeni de vina in afara de tine. Daca contractul contine clauze abuzive, trebuie sa dai in judecata banca sa iti plateasca despagubiri, dar asta nu are nicio legatura cu legea darii in plata.

      Bail In se face doar pentru depozitele de peste 100.000 de euro. Nu iti convine poti sa nu pui banii la banca. ESTE SIMPLU. Nu exista nicio lege care sa te oblige ca tu sa iti faci depozite. In consecinta cine nu este de acord cu legea Bail In nu isi depune banii la banca, ci si-i pastreaza in alta parte. Poate sa si-i pastreze in alta tara unde nu exista bail in.

      Bancherii si debitorii. Amandoua categoriile. Dupa care ne fura statul, pe toti si bancile pe actionari si depunatori.

      Satisfacut?

      Eu nu. 

      Nu-i adevarat. Suntem obligati prin lege sa depozitam banii companiilor la banci.

      Vrei sa platim salariile din conturile din Singapore, desteptule! Si cand ii aduc de acolo, pentru orice fel de plati (sau cind ii trimit acolo) nu trebuie sa trec printr-o banca de aici? Hatz!, bail-in! 

      corect, nu au venit bancile la mine la usa.Dar eu cand am mers la banca am semnat pe ceva,dar in realitate se dovedeste contrariu.Au venit cu dobanzi variabile,cu clauze abuzive ce sa fac?Sa fiu sclav pana la moarte,sau in cele mai multe cazuri si dupa,sau sa scap?

      Daca ti-au fost incalcate drepturile poti sa ii dai in judecata. Daca exista clauze abuzive poti sa ii dai in judecata. Poti sa ii dai in judecata si pentru ca nu si-au spalat geamul. Chestia este ca justitia trebuie sa iti dea dreptate. Legea darii in plata nu rezolva problemele clauzelor abuzive.

      Bail in-ul poate fi evitat prin cumpararea de CDS pentru emitentul respectiv. Spre exemplu poti sa iti depui banii la Raiffeisen si sa cumperi CDS-uri Raiffeisen. Asa daca banca va intra in faliment iti vei recupera banii.

      La firma ma obliga legea sa trec pragul bancii , la salar deasemenea.

      La 25-30% NPL banca trebuie inchisa ( dincate stiu eu), de aceea sunt obligate sa vanda npl la orice pret.

      Clauze abuziva banca trebuie sa aiba licenta suspendata ! 

      Legi sunt dar cine sa o aplice ? 

      Bnr care poate e in cardasie ? 

      Bce care recomanda tiparirea de bani fara numar ?

      Cine ? 

    Pai voi sunteti DiGi sau PRO ca sa fiti onorati de domnii bancheri ?! Acolo domnii respectivi isi etaleaza teoriile si daca esti prost si nu pricepi, ulterior te mai ia la prelucrat si Muscalu, Guran si alti guru de pe la ZF.

    1. CHIAR NU STIU DE CE VA ZBATETI, CHIAR VA DATI PREA MULTA IMPORTANTA VOI PRESA, PE BANCII LE DOARE IN PIX.ELE FAC PRESIUNI PRIN ORGANISME SI OAMENI SUSPUSI CU INFLUENTA DACA IESE BINE DACA NU, NICI O PROBLEMA SCOT MAI PUTIN DIN ROMANIA, BAGA MAI MULT IN BULGARIA INTRA IN ALBANIA SI UCRAINA, SE MAI RETRAG PUTIN DIN UNGARIA SCHIMBA TIPUL AFACERI IN GERMANIA MAI DECHID CEVA PRIN POLONIA, SCHIMABA PE MAGAZINE ONLINE PE IMMURI S.A.M.D., STATI LINISTIT CA NU FAC FOAMEA BANCHERII!

      murim noi de mila lor!

      Great! Ce destept esti! Deocamdata bancherii scheauna si dau bir cu fugitii! Iar Isarescu se teme ca ramane rege la nimeni.

      Cap in gura, telefoane pe la 2-3 noaptea; ce mai adevarati bancheri !

    de ce bancile nu vor ca acesti consumatori sa plateasca niste rate normale cu dobanzi normale asa cum se practica in comunitatea europrana de ce ii jecmanesc pe acesti oameni de buna credinta care vor sa plateasca ratele dar fara clauze abuzivesi sa imparta povara sa isi duca contractul la final de ce

    1. A se poate !

    bancile sunt niste jepcari am luat 135.000 chf pe 30 ani rata era de650chf lunar adica 1300 ron dupa 9 ani a crescut si rata la 900 chf adica 3650ron si cand mam dus la banca mia spus canu am platit decat dobanda in atatia ani asta e japca curata cum sa mai platesc 21 ani daca rata aproape sa triplat si eu lucrez in lei unde e statul roman sa ne protejeze de acesti talhari chiar am ramas ai nimanui ptr ce iam votat nu sa aibe grija de popor sa nu fie jecmanit unde sunt cei care trbuie sa apere interesele oamenilor munci

    1. Pentru ca ai luat CHF, rata era in chf. Daca acum chf se deprecia la jumatate, aveai rata 650 de lei in loc de 1.300 de lei, si nu cred ca mai scriai pe forum. ERAI EXPERT. DE AIA TU AI FOST MAI SMECHER DECAT CEI CARE AU LUAT CREDITE IN LEI.

      nu e bine sa te bucuri de raul altuia fereasca dumnezeu sa se faca euro 9 ron sa vedem atunci ce mai zici iese lumea in strada nu vezi ca acei oameni au fost pacaliti ca nu se incadrau la euro sau lei dar se incadrau la aceasi suma in chf deci veziti de treaba ta si nu te mai bucura de raul altuia ca roata se invarte in viata

      bulanule esti de la vreo banca

      golanule

      ai fost idiot atunci, acum meriti poprire de 30% pe salariu si executarea

      Oare cati au luat credite in lei cu dobanda de 18% ? Vom vedea si smecherii de azi ,peste 5 care se imprumuta cu robor de 0,75%.Hai ca este oferta la Robor,peste 5 ani chitaiti analfabetilor financiar.

      ti-ai luat casa in chf pentru a plati o dobinda mai mica. stii foarte bine de ce ai luat in CHF. insa te-ai incarcat cu risc valutar. si acum tipi pe forum

      [...] Te credeai smecher in 2008 cu francul tau acum plateste tepare. Vrei sa furi la adapostul legii din banii tinerilor si al deponentilor de parca ar fi ei de vina pentru lacomia ta. Puneti mana si platiti derbedeilor ca numai la furtisaguri va sta mintea!

      [...] sa i zici lu mamicata bancher [...].

      Vreau sa dau teapa la o banca de 10k € poate da faliment.

      darclauzele abuzive din contact nu le pui?Toti debitorii,da-ti bancile in judecata pe clauze abuzive.Sa vedem daca dupa judecata mai ies bancherii la atac.

      Deci recunosti ca vrei sa dai o teapa! Cu alte cuvinte recunosti ca esti un tepar, un pungas ordinar. Numai ca banca nu da faliment pentru ca ce furi tu [...], acopera tineretul, deponentii si alti oameni. Asa ca [...] impreuna cu tot neamul tau de escroci si cu grupul vostru de sektanti[...]!

      Coafura rezista

      Pai daca sunt clauze abuzive, ele se rezolva la tribunal, si bancile sa plateasca pentru ele. Dar nu vad de ce trebuie sa plateasca cei buni platnici dobanzi mai mari pentru cei care s-au intins mai mult decat le era plapuma si au devenit si experti in CHF.

      analfabetule

      Opinie stearsa din cauza propagarii unor idei sovine. [Redactia Bursa]

      900 chf cum sa faca ce zici tu?

      Citesti in dunga ? 

      Ce se intampla daca bancile nu erau salvate in criza ?

      Ce se intampla daca Bce, Fed ... nu tipareau moneda ?

      Cine poate sa imi raspunda ? 

      Sa verifice fiecare contract in parte.

      Cum acopera tineretul ?

      Adica tineretul plateste avansuri si dobanzi mai mari cand isi va cumpara o casa prin credit ca sa acopere pagubele lasate de postacul Topsac Petru din Petrila, de exemplu. Intelegi acum?

      In Romania s-a pus problema salvarii unei singure banci. Sistemul bancar din orice economie este cel care poate pune la pamant economia oricat de mare ar fi ea. Toate sectoarele economice sunt legate la sistemul bancar, astfel incat daca o banca da faliment, iar teama se propaga la nivelul maselor, atunci avem un risc sistemic. Daca statul nu intervine, te poti astepta la haos. Adica deponentii vor vrea sa isi retraga toti banii, si sa ii schimbe in alta valuta. Bancile nu au de unde da banii pentru ca sunt date credite la alti clienti, dar care nu isi pot plati rata pentru ca partenerii lor de afaceri nu vor face plati. Practic sistemul se blocheaza.

    daca sar practica dobanzi ca in CE si nu ar mai fi clauze abuzive tot romanul isi plateste ratele la banca si economia tari ar creste ar creste consumul daca populatia ar avea de plata rate normale pentru ca diferenta de bani ar bagao in consum nu in buzunarele bancherilor care vor profit peste noapte si neinteresandui de aceasta populatie indatorata peste puterile lor lasandui pe drumuri dupa atatia ani in care au platit o gramada de bani bancilor mai putem sa ii numim oameni pe acesti bancheri nu acestia sunt SATANA

    1. Bancile au dreptate,cum puteti sa emiteti asemenea legi?Eu ca tanar al acestei tari sustin ca trebuie adoptata o lege de ajutorarea bancilor,astfel fiecarui salariat dupa varsta de 20 ani sa contribuie cu 5% din salariu pana la pensie,daca este lacom si vrea o casa ,acesta sa plateasca inainte cu 5 ani 20% din salariu precum si un precontract pentru copiii acestuia ca renunta la alocatie in favoarea bancii.Statul sa acorde reduceri la impozitare de 120% oricarei banci sau ifn nou aparute in tara.Daca debitorul este tepar si nu vrea sa plateasca acesta va fii deportat in Siria cu toata linia genealogica.Ce e corect,e corect.

      corect.

      Dranghi aprinde trabucul cu 100 euro, presa germana, opinii in editia de azi , cumpara ziarul Bursa, bancher zgarcit !

      Daca intelegi la fel de multe precum scrii de corect ortografic, este de inteles de ce nu ai inteles ce scrie in contractele pe care le-ai semnat. Pentru cei ca tine trebuie sa fie interzie semnarea de contracte, pentru ca pur si simplu nu le poti intelege. Nu iti face probleme, nu esti tu de vina.

      Ironia ta nu este departe de o judecata dreapta.

      Facultate?

      nu. bancile prefera sa dea credit la cei care pot plati principalul + dobinda + comisioanele abuzive. faculta e irelevanta

      Topsac Petru, postac analfabet, tu cand auzi de facultati dai in spume ca posedatii. Tu nu ai nici 2 clase [...], nu stii nici sa scrii numele bancii la care ai credit.

      si nu stiu sa scrie numele bancii la care ei dau credit :-)

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb