Dezvoltarea lanţurilor valorice ale energiei curate în România

Comunicate de presă / 14 decembrie 2021

Dezvoltarea lanţurilor valorice ale energiei curate în România

Ţinta de neutralitate climatică până în anul 2050 adoptată de Uniunea Europeană ca parte a Acordului de la Paris va fi atinsă printr-un efort comun al statelor membre ce va genera schimbări transformaţionale la nivel economic şi societal. Pachetul Fit for 55, calea de parcurs a UE către reducerea cu cel puţin 55% a emisiilor până în 2030, prevede ca cel puţin 40% din consumul final de energie al UE să provină din surse regenerabile, conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform PNIESC, România va trebui să instaleze capacităţi noi de energie regenerabila de 6,9 GW până în 2030. Dar ridicarea ţintei naţionale de la 30,7% la 38% înseamnă ca aceasta capacitate va fi şi mai mare. În plus, până în 2030, o bună parte din flota actuală de regenerabile va trece prin procesul de extindere a duratei de viaţă sau repowering. Astfel, putem estima o piaţa de peste 10 GW de capacităţi eoliene şi fotovoltaice în România până în 2030. Aceştia sunt necesari nu doar în procesul de decarbonare şi atingere a ţintelor, dar mai ales pentru rezolvarea deficitului de capacitate de generare existent în ultimii ani. Iar sursele de finanţare există deja, pe lângă capitalul privat, România având la dispoziţie cu mult peste 10 miliarde de Euro pentru sectorul energetic doar prin PNRR şi Fondul pentru Modernizare.

Dezvoltarea lanţurilor valorice ale energie curate înseamnă mult mai mult decât instalarea de noi capacităţi de producţie. Înseamnă, în primul rând, producerea turbinelor eoliene şi a panourilor fotovoltaice, sau a componentelor lor în România, a soluţiilor digitale ce vor face posibilă tranziţia energetică, pregătirea forţei de muncă pe toate nivelurile de calificare, precum şi investiţii în educaţie şi cercetare. Şi nu se opresc doar la surse regenerabile, ele rezolvând doar procesul de producere a energiei curate, ci merg mai departe către tehnologiile adiacente: baterii, electrolizoare, pompe de căldura, maşini electrice şi alte tehnologii ce vor contribui semnificativ la procesul de decarbonare.

Lanţurile valorice ale energiei regenerabile sunt deja prezente în România. Conform datelor WindEurope, Schaeffler Romania dezvoltă şi produce sisteme de rulmenţi pentru aplicaţii eoliene în parteneriate directe cu dezvoltatori, producători şi operatori, având cel mai avansat know-how din domeniu. Dintre cei 4000 de angajaţi, 100 îşi desfăşoară activitatea în centrul de cercetare al companiei din Braşov.

Dezvoltarea noilor lanţuri valorice va avea impact direct asupra numărului de locuri de muncă şi a valorii economice generate. Conform datelor IEA, în lanţurile valorice ale energiei curate, pentru fiecare milion de Euro cheltuit sunt create în medie 9 locuri de muncă. SolarPower Europe estimează că România are al şaselea potenţial de crearea a locurilor de muncă din Europa, cu peste 54.000 de angajaţi doar în domeniul energiei solare până în 2025. Piaţa din România este cea mai mare din regiune, dar dezvoltate rapid la nivel naţional, lanţurile valorice nu se vor limita doar la piaţa locală, având potenţial important de a reprezenta o soluţie la nivel regional, prin accesarea pieţelor învecinate.

Împreună, RWEA şi RPIA vor contribui la dezvoltarea lanţurilor valorice în România lansând conceptul RESInvest dedicat localizării lanţului valoric pentru energia curată în România, prin încurajarea producţiei locale de tehnologie din acest domeniu şi crearea de oportunităţi de investiţii, bazate pe fonduri europene. Astfel, în 2022, va fi organizată conferinţa RESInvest, un eveniment ce va aduce împreună persoane cheie din Comisia Europeană, reprezentanţi guvernamentali din România şi europeni, precum şi actori industriali cheie, într-o chemare la acţiune cu un scop comun: dezvoltarea lanţurilor valorice robuste ale energiei curate în Sud-Estul Europei şi atragerea oportunităţilor economice imense asociate acestora.

Energia regenerabilă aduce, de departe, cel mai scăzut cost pentru utilizatorii casnici şi industriali. De aceea, cu măsurile necesare, sectorul îşi va atinge şi, cel mai probabil, depăşi ţintele. Dar în lipsa dezvoltării lanţurilor valorice ale energiei curate la nivel naţional, nu vom putea crea pe deplin valoarea şi impactul pozitiv în societatea şi economia din România. De aceea, prin RESInvest, RWEA şi RPIA vor să încurajeze activ şi să ajute România să nu fie doar un utilizator al energiei curate, ci un actor al lanţului valoric global al energiei curate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb