DIN 416 CINEMATOGRAFE EXISTENTE ÎN '89, DOAR 29 MAI FUNCŢIONEAZĂ Sindicatul "RomâniaFilm" cere demisia ministrului culturii

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Media-Advertising / 3 octombrie 2012

Sindicatul "RomâniaFilm" cere demisia ministrului culturii

Sindicaliştii de la "RomâniaFilm" au anunţat că vor picheta în fiecare zi sediul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), începând de astăzi, până când le vor fi soluţionate revendicările, potrivit Mariei Bikfalvi, preşedintele de sindicat.

Domnia sa a cerut demisia minis-trului culturii şi a spus, ieri, într-o conferinţă de presă, că una dintre revendicări este stoparea procesului de trecere a sălilor de cinema în patrimoniul autorităţilor locale, sus-ţinând că oficialii din Ministerul Culturii sunt "groparii cinematografiei".

Potrivit sindicaliştilor, din cele 416 săli de cinema funcţionale în anul 1989, în prezent mai sunt des-chise doar 29. În jur de 65 de săli au fost restituite prin Legea 10, alte 161 de cinematografe fiind închiriate de RADEF "RomâniaFilm". Încasările din chirii ale regiei sunt de circa cinci ori mai mari decât încasările din bilete, au mai precizat sindicaliştii.

În anul 2008 a fost emisă Legea 303, în baza căreia sălile de cinema, respectiv grădinile de vară sunt trecute în patrimoniul primăriilor, acestea din urmă trebuind să păstreze obiectul de activitate, după cum a afirmat Maria Bikfalvi, precizând: "Primăriile nu au respectat acest lucru. Miza este ca cinematografele să fie date unor oameni de afaceri pentru a fi transformate în investiţii imobiliare. Sunt cazuri în care au fost dărâmate sălile de cinema şi pe terenurile respective au fost construite blocuri. Un număr de 139 de cinematografe şi grădini de vară au fost predate primăriilor, dintre care doar două şi-au păstrat obiectul de activitate. Odată cu desfiinţarea lor, şi muncitorii de acolo îşi pierd locurile de muncă".

Domnia sa a specificat că, în Capitală, din cele 87 de cinematografe existente în 1989, mai funcţionează doar cinci.

În cadrul RADEF "RomâniaFilm" activează 280 de persoane.

O altă revendicare a Sindicatului "RomâniaFilm" este anularea Ordinului nr. 2483/2012, emis de ministrul de resort Puiu Haşotti, prin care Maxim Meca a fost numit membru în Consiliul de Administraţie al Regiei "RomâniaFilm", subliniind: "Prin desemnarea domnului Maxim Meca în cadrul Consiliului de Administraţie al RADEF «RomâniaFilm», Ordinul nr. 2483/19.09.2012 produce o vătămare regiei, în sensul în care Consiliul de Administraţie este organul colectiv de conducere a subscrisei, cu atribuţii, competenţe şi răspundere esenţiale pentru activitatea generală a regiei".

Potrivit doamnei Bikfalvi, Maxim Meca a deţinut în trecut funcţia de director general al RADEF "RomâniaFilm".

Într-o scrisoare adresată de Sindicatul Liber "Româniafilm" premierului Victor Ponta se arată: "În timpul exercitării acestei funcţii, au fost sesizate şi aduse la cunoştinţă membrilor Consiliului de Administraţie o serie de nereguli în activitatea domnului Meca, legate, în principal, de modalitatea de respectare şi aplicare a Deciziei nr. 65/2008 cu privire la procedura de închiriere a spaţiilor administrate de RADEF «RomâniaFilm», a condiţiilor de încheiere a actului adiţional nr. 1/10.11.2008 la convenţia de cooperare nr. 42bis/12.04.2006, precum şi neres-pectarea unor hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. Cu privire la aceste probleme, Consiliul de Administraţie a dispus cercetarea disciplinară a domnului director general interimar Meca Maxim potrivit dispoziţiilor art. 267 din Codul Muncii, fiind numită în acest sens, o comisie de cercetare disciplinară prealabilă. Totodată, prin Decizia nr. R5/06.03.2009 s-a decis suspendarea contractului individual de muncă al domnului Meca Maxim pe perioada cercetării disciplinare prealabile, în conformitate cu art. 52 alin. 1, lit. a) din Codul Muncii".

În urma cercetării disciplinare, marea majoritate a neregulilor semnalate au fost găsite întemeiate, susţine liderul de sindicat, citând raportul comisiei de cercetare disciplinară.

Reprezentanţii ministerului de resort ne-au spus că MCPN "a luat act de solicitarea Sindicatului Regiei Autonome a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor «RomâniaFilm» Bucureşti, în acest sens urmând ca, în cel mai scurt timp posibil, să procedeze la înlocuirea domnului Maxim Meca din calitatea de membru al Consiliul de Administraţie al regiei".

În răspunsul pe care ni l-a trans-mis ministerul, se precizează că domnul Meca a fost desemnat membru CA RADEF "RomâniaFilm" pe o perioadă determinată.

"Conform OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, Comisia de selecţie privind desemnarea membrilor în Consiliul de Administraţie al Regiei Autonome a Dis-tribuţiei şi Exploatării Filmelor «RomâniaFilm» va stabili condiţiile şi criteriile de selecţie a candidaţilor, cu luarea în considerare a specificului şi complexităţii activităţii regiei autonome", ne-au mai spus reprezentanţii Ministerului Culturii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb