DIN APRILIE, Havrileţ: "Vom avea surplus de 10% la producţia internă de gaze"

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 23 martie 2015

Havrileţ: "Vom avea surplus de 10% la producţia internă de gaze"

Ţara noastră va avea, din luna aprilie, un surplus de 10% la producţia internă de gaze naturale, deoarece producătorii de energie electrică şi-au redus consumul de gaze prin eficientizare, a declarat, la finele săptămânii trecute, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ.

Domnia sa a explicat, citat de Agerpres: "Odată cu intrarea producătorilor din energia electrică regenerabilă s-a constatat o scădere masivă a consumului de gaze naturale pentru producţia de energie electrică. Chiar şi în România, dacă anul trecut, în primul trimestru, am avut o medie de import de 15%, anul acesta avem 2% în aceeaşi perioadă a anului, iar pentru luna aprilie ar trebui să avem un surplus de 10% din producţia internă, dacă anul trecut am stabilit un necesar de 9% la import".

Astfel, valoarea facturii pentru gazele naturale ar putea să scadă cu 1-3% de la 1 aprilie, ca urmare a eliminării importului de gaze ruseşti, a adăugat domnul Havrileţ, citat de Mediafax. Domnia sa a ţinut să precizeze: "Din 1 aprilie nu mai impunem import nimănui, iar din 1 ianuarie oricum nu mai există coşul de gaze pentru industrie, ci doar pentru consumatorii casnici. Anul acesta, considerăm că nu vom mai depinde de import, dar asta nu înseamnă că acordurile de import ale firmelor nu rămân în vigoare".

Potrivit ANRE, preţul gazelor naturale pentru populaţie ar putea creşte cu 6-7%, de la 1 iulie 2015, în urma discuţiilor pe care instituţia le va avea cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi ai Comisiei Europene. Niculae Havrileţ a precizat că va fi întocmit un calendar de liberalizare a preţului la gaze, prin care să fie înlocuite previziunile din anul 2011 cu cele din prezent.

ANRE a propus FMI ca preţul gazelor să fie ajustat o singură dată pe an, la sfârşitul perioadei reci, iar nu de două-trei ori pe an, ca până acum. De asemenea, autorităţile mai discută cu FMI şi varianta ca preţul gazelor din producţia internă să fie fixat în 1 iulie la 62 lei pe MWh şi să nu mai fie modificat până cel puţin în 1 aprilie 2016.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb