Majorarea pensiilor şi construcţia bugetară pe 2008 au făcut obiectul unor divergenţe între ministrul de finanţe, Varujan Vosganian, şi Sebastian Vlădescu, fost deţinător al portofoliului, acesta din urmă decizând să renunţe, până la sfârşitul anului, la funcţia de secretar de stat din Finanţe.
"Avem viziuni diferite. Creşterea pensiilor este nesustenabilă. Nu ştiu care sunt sursele de finanţare, iar alegerea salariului mediu brut ca parametru de majorare este o mare capcană. Voi pleca pentru că nu mai am ce face aici", a declarat Sebastian Vlădescu, citat de NewsIn.
Vlădescu a precizat că va renunţa la post după ce va finaliza privatizarea "Automobile Craiova", fiind preşedintele Comisiei de privatizare, şi după ce Comisia Europeană va aproba, în septembrie, ultimele două Programe Operaţionale Sectoriale.
"Nu ştiu ce voi face mai departe", a adăugat Vlădescu.
Liberalul Sebastian Vlădescu a fost demis din funcţia de ministru al Finanţelor în aprilie 2007, odată cu eliminarea PD de la guvernare şi numirea unui nou Cabinet Tăriceanu format din PNL şi UDMR.
Întrebat de ce a acceptat să rămână în Finanţe ca secretar de stat, după demiterea sa, Vlădescu a afirmat că acelaşi prieten, care l-a rugat în 2006 să ocupe funcţia de ministru, l-a rugat în aprilie 2007 să accepte funcţia de secretar de stat pe domeniul fondurilor europene. "Eu nu am orgolii. Acelaşi prieten Călin (n.r. - premierul Călin Popescu Tăriceanu) m-a rugat să rămân să mă ocup de fondurile europene. Numirea unei persoane noi în relaţia cu UE ar fi compromis Programele Operaţionale şi am fi riscat să nu primim anul acesta fondurile structurale", a spus Vlădescu.
În opinia lui Vlădescu, majorarea pensiilor va crea un blocaj financiar în bugetul asigurărilor sociale şi va fi un precedent în relaţia Guvernului cu alte categorii sociale. Vlădescu crede că şi sindicatele vor fi îndreptăţite să ceară Guvernului majorări de salarii, iar creşterea pensiilor în funcţie de salariul mediu brut este o mare capcană.
"Salariul mediu brut este un indicator stabilit postfactum. Este anunţat de Statistică abia după ce a fost deja înregistrat. Dacă va fi mai mare decât se aşteptau, guvernanţii vor fi obligaţi să majoreze pensiile în raport cu acest indicator pentru că aşa spune legea", a explicat Vlădescu.
Parlamentul a votat, la sfârşitul lunii iunie, modificarea Legii pensiilor, prin care valoarea punctului de pensie va creşte, în 2008, la 37,5% din salariul mediu brut, de la 31%, în prezent. Valoarea punctului de pensie ar urma să crească la 45% în 2009.
Ministrul finanţelor, Varujan Vosganian, a prezentat săptămâna trecută parametrii bugetului pe 2008, potrivit cărora vor fi venituri de 39% din PIB şi cheltuieli de 41,7% din PIB. În 2006, veniturile bugetare realizate au fost de 29% din PIB.