DIN CAUZA OPRIRII RAFINĂRIEI PETROBRAZI Profitul OMV Petrom a crescut cu numai 6%

(A.I.)
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 3 august 2018

Profitul OMV Petrom a crescut cu numai 6%

Revizia rafinăriei Petrobrazi a dus la profituri nerealizate de 260 milioane lei

Christina Verchere, director executiv al OMV Petrom: "Vom lua decizia privind investiţia Neptun Deep în acest an"

"Mă aştept la un declin al economiei României, în partea a doua a anului", a apreciat Christina Verchere

Grupul OMV Petrom (SNP), cel mai mare producător de petrol şi gaze din Europa de Sud-Est, a raportat, pentru primele şase luni ale acestui an, un profit net de 1,288 miliarde de lei, în creştere cu 6% faţă de cel obţinut în aceeaşi perioadă a anului trecut, au anunţat, ieri, oficialii companiei, menţionând că efectele creşterii preţului petrolului la nivel internaţional - cu circa 40% - au fost parţial contrabalansate de consecinţele reviziei generale ale rafinăriei Petrobrazi.

OMV Petrom a informat: "Rezultatul din exploatare CCA, excluzând elementele speciale, din primele şase luni ale acestui an, a ajuns la 1,7 miliarde lei, stabil faţă de valoarea din primul semestru din 2017, segmentul Upstream având cea mai mare contribuţie. Revizia de şase săptămâni a rafinăriei a afectat rezultatul din exploatare CCA, excluzând elementele speciale, al Downstream Oil, cu aproximativ 150 milioane lei. În plus, revizia generală a condus la profituri nerealizate de aproximativ 260 milioane lei la nivel de grup, care sunt eliminate în linia consolidare. Acest efect va fi reversat până la finalul anului în curs, pe măsură ce ţiţeiul depozitat va fi procesat, iar stocurile de ţiţei vor reveni la valori normale".

În primele şase luni ale anului, inves­tiţiile OMV Petrom s-au ridicat la 2,1 miliarde de lei, cu circa 130% mai mari faţă de cele realizate în aceeaşi perioadă a anului trecut, când au atins valoarea de 912 milioane de lei, în special ca urmare a creşterii nivelului de foraj sonde de dezvoltare şi explorare şi lucrări intensificate în proiecte de infrastructură în segmentul Upstream, în timp ce creşterea investiţiilor în segmentul Downstream Oil a fost legată de revizia generală a rafinăriei şi de proiectul de creştere Policombustibili, arată compania.

Investiţiile din Upstream în primele şase lui ale anului au fost de 1,44 miliarde lei, comparativ cu 797 milioane lei în perioada ianuarie - iunie 2017, iar investiţiile din Downstream s-au situat la 661 milioane lei, faţă de 115 milioane lei în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Christina Verchere, directorul executiv al companiei, a subliniat că OMV Petrom va lua, în acest an, o decizie privind investiţia în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, iar aceasta depinde de existenţa unui cadru fiscal stabil şi clar, de liberalizarea pieţei de gaze, precum şi de dezvoltarea infrastructurii de gaze naturale.

Directorul general al grupului petrolier a declarat: "Marea Neagră este foarte importantă pentru România şi pentru OMV Petrom. Există o mare oportunitate din acest punct de vedere, ca România să-şi asigure siguranţa energetică. Vedem posibilitatea ca investiţii de miliarde de euro să vină în ţară, ceea ce va determina, pe de o parte, creşterea veniturilor la bugetul de stat şi, pe de alta, aceasta poate plasa România într-o poziţie cheie, pe piaţa de energie din zonă. Pentru ca noi să putem valorifica această oportunitate, avem nevoie de un regim fiscal stabil şi clar, a unei pieţe liberalizate, şi dezvoltarea infrastructurii de gaze. Claritatea sistemului fiscal este foarte importantă şi aşteptăm clarificări de la Guvern pe acest subiect".

De asemenea, CEO-ul OMV Petrom a precizat că, în momentul în care Legea offshore a ajuns în Comisia de industrii din Senat, compania nu a putut comenta asupra acelei versiuni, însă în varianta aceea a legii a văzut deficienţe importante.

Directorul OMV Petrom a adăugat că economia României s-a bucurat de o creştere puternică, dar că a observat o încetinire a consumului, inflaţia începe să îşi facă simţite efectele, astfel încât se aşteaptă la un declin în partea a doua a anului.

Pentru acest an, OMV Petrom estimează investiţii totale de 3,7 miliarde de lei (inclusiv lucrările de explorare şi evaluare capitalizate). Cea mai mare parte, aproximativ 2,8 mliliarde de lei (excluzând lucrările de explorare şi evaluare capitalizate), este destinată segmentului Upstream, incluzând mai mult de 100 de sonde noi şi sidetrack-uri, aproximativ 1.000 de reparaţii capitale şi proiectul Neptun Deep.

Pentru primul semestru al anului, producţia de hidrocarburi, la nivel de grup, a scăzut cu 5%, de la 30,73 milioa­ne barili echivalent petrol (bep), pentru primele şase luni ale anului 2017, la 29,18 milioane bep în prima jumătate a acestui an, iar producţia de gaze naturale a coborât cu 6%, de la 2,59 miliarde metri cubi, la 2,42 miliarde metri cubi.

Rezultatul din exploatare al segmentului Upstream, excluzând elementele speciale, a crescut la 1,465 miliarde lei, în principal datorită preţurilor mai mari ale ţiţeiului şi a costului total de producţie.

Costul de productie în dolari/bep, la nivel de grup, a fost cu 12% mai mare decât în primele şase luni din 2017, în principal din cauza impactului nefavorabil al cursului de schimb şi producţiei disponibile pentru vânzare mai scăzute, parţial compensate de optimizarea continuă a costurilor. În ţara noas­tră, costul de producţie exprimat în dolari/bep a crescut cu 13%, la 11,87 dolari/bep.

În ceea ce priveşte segmentul Downstream, rezultatul operaţional, excluzând elementele speciale din Downstream Oil, a scăzut la 438 milioane lei, în primele şase luni ale aces­tui an, influenţat de revizia generală a rafinăriei Petrobrazi şi de marjele de rafinare mai reduse.

Indicatorul marja de rafinare al OMV Petrom a scăzut cu 1,39 dolari/bbl faţă de primele şase luni ale anului trecut, la 6,64 dolari/bbl, întrucât efectul negativ din creşterea preţului ţiţeiului a anulat efectul cotaţiilor uşor mai bune la produse. Rata de utilizare a rafinăriei din trimestrul al doilea a scăzut la 71% ca urmare a reviziei generale.

Vânzările totale de produse rafinate au scăzut cu 6% comparativ cu perioada similară a anului trecut, în timp ce vânzările cu amănuntul ale Grupului au fost cu 1% mai mari, ca urmare a cererii crescute. Vânzările de produse rafinate, exceptând vânzările cu amănuntul, au scăzut cu 15%, reflectând disponibilitatea mai redusă a produselor ca urmare a reviziei rafinăriei.

În Downstream Gas, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale s-a îmbunătăţit, ajungând, în prima jumătate a anului, la 104 milioane lei, de la 68 milioane lei, în aceeaşi perioadă a anului trecut, în principal datorită contribuţiei pozitive, realizată din contractele forward de energie electrică, susţinute de disponibilitatea crescută a centralei electrice Brazi.

Conform estimărilor OMV Petrom, cererea naţională de gaze naturale, în primele şase luni ale acestui an, a înregistrat o scădere de 3% faţă de acelaşi semestru al anului trecut. Volumele vânzărilor de gaze naturale ale OMV Petrom au scăzut cu 9%, faţă de primul semestru 2017, în principal din cauza producţiei proprii de gaze naturale mai mici.

Conform datelor curente disponibile din partea operatorului de sistem, cererea naţională de electricitate a crescut cu 2% faţă de primul semestru 2017, în timp ce producţia naţională a rămas stabilă, iar exporturile nete au scăzut cu 23%.

Centrala electrică Brazi a generat o producţie netă de energie electrică de 1,3 TWh, comparativ cu 0,9 TWh în primele şase luni din 2017, când a fost parţial nefuncţională din cauza defecţiunilor a două transformatoare. Valoarea aferentă producţiei nete de electricitate din primul semestru 2017 includea şi 0,05 TWh de electricitate, produsă de parcul eolian Dorobanţu, care a fost vândut la finalul anului 2017.

La finalul lunii iunie 2018, OMV Petrom avea 13.421 de angajaţi, cu 6% mai puţin decât la finalul lunii iunie 2017.

Acţionarul majoritar al Petrom este grupul austriac OMV, cu o deţinere de 51,01%, în timp ce Ministerul Economiei are un pachet de 20,64% din acţiuni, iar Fondul Proprietatea 20,11%.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. SNP-PETROM ar trebui sa-si defineasca o strategie de externalizare pentru state U.E. si nu numai. Este loc destul pentru benzinarii in Polonia, Ungaria, Austria si Germania chiar, de ce top managementul organizational decident efectiv doarme??????? In ca cateva sute de benzinarii Petrom in Europa si profitul operational va creste semnificativ!

    Cu toate ca rezultatele sunt moderate ,promisiunea managmentului este ca in urmatorii ani va majora treptat suma repartizata pentru dividende de care va beneficia atat OMV , cat si FP si statul roman , si ceilalti actionari .

    E si tentatia de 5% pentru impozitul de dividende . 

    Investitii masive au fost atat la rafinaria Brazi , la centrala electrica , si in alte parti dar acestea nu pot continua la infinit fara ca sa se materializeze in rezultate . 

    Acum este momentul pentru ca perspectiva este ca pretul petrolului sa creasca .  

    Un atu deosebit de important este ca SNP-PETROM poseda zacaminte in ROMANIA .

     

    1. Romania are resurse naturale dar suntem minoritari

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb