DIN PARTEA FITCH RATINGS Electrica primeşte eticheta de "Recomandat pentru Investiţii"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 24 septembrie 2019

Electrica primeşte eticheta de "Recomandat pentru Investiţii"

Corina Popescu: "Scopul nostru este de a fi o companie transparentă, rating-ul oferind tuturor părţilor interesate o evaluare independentă şi comparabilă cu cea a companiilor similare"

În prezent, având în vedere oportunităţile de dezvoltare, Electrica prospectează mai multe variante de diversificare a surselor de finanţare

Grupul Electrica, lider în distribuţia şi furnizarea de energie electrică în ţara noastră, a primit din partea agenţiei de evaluare Fitch Ratings eticheta de "Recomandat pentru Investiţii", res-pectiv rating-ul BBB cu perspectivă stabilă, informează furnizorul şi distribuitorul de energie electrică printr-un raport remis operatorului pieţei de capital.

Corina Popescu, directorul general al Electrica a declarat: "Ne dorim să creştem credibilitatea Grupului în faţa investitorilor noştri, încrederea aces-tora fiind extrem de importantă pentru noi. Astfel, scopul nostru în relaţia cu investitorii este de a fi priviţi ca o companie transparentă, rating-ul oferind tuturor părţilor interesate o evaluare independentă şi comparabilă cu cea a companiilor similare, care sunt urmărite la rândul lor de agenţiile de rating".

Practic, agenţia de rating apreciază că Electrica are o capacitate adecvată de plată a angajamentelor financiare, ceea ce înseamnă o calitate bună a creditelor accesate.

"Rating-ul BBB reflectă profilul financiar solid al Grupului, stabilitatea fluxului de numerar, precum şi potenţialul de menţinere a unui nivel ridicat al investiţiilor în perioada următoare", se arată în comunicatul emitentului.

Evaluarea Fitch vine în condiţiile în care, având în vedere oportunităţile de dezvoltare a afacerii, Electrica pros-pectează mai multe variante privind diversificarea surselor de finanţare.

Grupul a luat decizia de a aplica pentru obţinerea unui rating de emitent din partea Fitch (una dintre cele trei agenţii majore de rating din lume), ca o dovadă de transparenţă şi, totodată, un element cheie în vederea obţinerii flexibilităţii financiare, se subliniază în comunicatul Electrica.

De asemenea, se arată că existenţa unui istoric al rating-ului emitentului, la momentul unei emisiuni de obligaţiuni sau obţinerii unei alte surse de finanţare, este benefică în ceea ce priveşte plasarea cu succes a datoriilor, prin acces în condiţii avantajoase la piaţa instrumentelor de împrumut.

"Decizia de obţinere a unui rating de emitent a avut în vedere şi faptul că opiniile privind riscul de credit emise de una dintre cele trei agenţii majore de rating sunt utilizate de investitorii instituţionali din întreagă lume", se arată în comunicatul Electrica.

Prin listarea din 2014, singura privatizare cu pachet majoritar din piaţa noastră de capital, Electrica a reuşit să atragă aproximativ două miliarde de lei, fonduri utilizate în două direcţii majore: implementarea unui program de investiţii şi fructificarea oportunităţilor de fuziuni şi achiziţii.

Practic, în ultimii cinci ani, grupul a investit în total 3,1 miliarde de lei în modernizarea şi retehnologizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrică din ţara noastră.

O altă parte importantă din fondurile atrase prin oferta publică iniţială a fost utilizată, la finalul anului 2017, pentru achiziţionarea pachetelor minoritare de 22% pe care Fondul Proprietatea le deţinea în filialele de dis-tribuţie şi furnizare ale Grupului Electrica.

Cel mai important acţionar al companiei este Statul Român care, prin Ministerul Energiei, deţine 48,78% din Electrica. Potrivit raportului semes-trial al emitentului, alţi acţionari ai furnizorului şi distribuitorului de energie sunt Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu 6,1% din companie şi Fondul de Pensii Administrat Privat NN, ce are 5,42% din Electrica.

După primele şase luni ale anului curent, Electrica a înregistrat, la nivel de grup, un profit operaţional de 123,8 milioane de lei, cu 52,6% sub cel de la finele lunii iunie 2018, în timp ce veniturile au urcat cu 16,9%, până la 3,1 miliarde de lei.

Valoarea de piaţă a emitentului la Bursa de Valori Bucureşti este de circa 3,98 miliarde de lei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb