DIRECTOR "E.ON": "Nu am văzut evoluţia preţului la energie din România şi în alte pieţe"

S.A.
Companii #Energie / 14 august 2017

"Nu am văzut evoluţia preţului la energie din România şi în alte pieţe"

Autorităţile trebuie să monitorizeze situaţia, afirmă Marc Spieker

"Evoluţia preţului la energie din primele două trimestre în România a fost excepţională, lucru pe care nu l-am văzut în alte pieţe din regiune", a declarat, pentru Agerpres, Marc Spieker, directorul financiar al grupului german "E.ON" SE, care a punctat că autorităţile trebuie să monitorizeze situaţia şi să se gândească la mecanisme pentru a preveni astfel de evoluţii.

Spieker a spus: "Suntem conştienţi de creşterea preţurilor de pe Piaţa pentru Ziua Următoare şi de pe Piaţa de echilibrare pentru electricitate şi cred că reflectă nişte evoluţii specifice ale pieţei, unde vedem nişte companii de trading care au intrat în insolvenţă, circumstanţe specifice privind vremea, o capacitate scăzută pe hidro, (...) iar această combinaţie duce la aceste preţuri. Noi trebuie să introducem aceste creşteri de preţuri în calculele noastre pentru consumatorii finali. Cred că reglementatorii şi alte autorităţi competente, precum Consiliul Concurenţei, ar trebui să monitorizeze piaţa foarte îndeaproape şi să se gândească la mecanisme adecvate şi specifice pentru a preveni astfel de evoluţii. Când comparăm alte pieţe din Europa de Est, evoluţia pe care am văzut-o în primele două trimestre în România a fost excepţională. O extraordinară evoluţie pe care nu am văzut-o comparativ cu alte pieţe, în ultimul timp".

El a precizat că nu poate estima cum va fluctua preţul în următoarele luni, dar momentan observă că acestea cresc foarte mult în România.

Oficialul "E.ON" a mai arătat: "Nu putem estima cum va fi preţul în următoarele luni. Comparativ cu trecutul, dacă ne uităm la anii trecuţi, volatilitatea, schimbările zilnice, săptămânale ale preţurilor acestea au crescut foarte mult în România. Nu pot să spun spun unde vor fi preţurile. Echipa de management din România a observat că piaţa fluctuează mult mai mult. Odată cu volatilitatea, preţurile fluctuante în anumite etape devin probleme pentru că volatilitatea mare înseamnă mult risc şi mult risc într-o piaţă fluctuantă face ca, în particular pentru industrie şi clienţii comerciali, foarte dificil de calculat marjele şi conducerea business-urilor. Aşadar, nu putem previziona unde vor fi preţurile, dar putem doar să observăm că dezvoltarea pieţei este ceva la care reglementatorii şi autorităţile competente trebuie să se uite aproape. Noi, E.ON, ca şi companie de vânzări, putem doar să luăm acele preţuri şi să ne facem propriile calcule, dar odată ce acestea ajung la consumatorul final, atunci va fi o provocare pentru economia României".

Spieker: "Reglementatorul trebuie să monitorizeze tranziţia către liberalizare la energie; o atenţie deosebită la clienţii vulnerabili"

Reglementatorul trebuie să monitorizeze îndeaproape în momentul în care piaţa face tranziţia către liberalizare, fiind nevoie de o atenţie deosebită în cazul clienţilor vulnerabili, a mai afirmat directorul financiar al grupului "E.ON".

Marc Spieker a spus: "Pe piaţa energiei electrice, dacă ştiţi, liberalizarea este mult mai avansată. Asta face piaţa mult mai eficientă şi mult mai orientată către consumatori. Totuşi, liberalizarea nu înseamnă că munca reglementatorului va înceta şi acesta nu va mai monitoriza. Procesul de tranziţie trebuie să fie urmărit, cu atenţie, de către reglementator. Din experienţa noastră, trebuie să se acorde o atenţie deosebită clienţilor vulnerabili pentru că liberalizarea nu înseamnă că aceşti clienţi vulnerabili fac parte din tranziţie, ei sunt expuşi la riscuri şi există posibilitatea să nu facă faţă".

El este de părere că, odată ce reglementatorul vede că liberalizarea se îndreaptă către o dezvoltare nedorită, acesta trebuie să fie gata să intervină.

"Nu spun că preţul va creşte, spun doar că reglementatorul trebuie să monitorizeze îndeaproape când piaţa îşi face tranziţia către liberalizare şi în momentul în care vede că liberalizarea se îndreaptă către o dezvoltare nedorită, acesta trebuie să monitorizeze şi să fie gata să acţioneze", a declarat oficialul E.ON.

De asemenea, el susţine că progresul înregistrat în cazul liberalizării pieţei de energie electrică este unul bun, iar în ceea ce priveşte gazele singura opţiune o reprezintă liberalizarea pe termen lung.

Spieker a precizat: "Vorbim mult cu echipa de management din România, iar din conversaţii reiese că piaţa de energie electrică a avansat foarte mult, este un progres bun şi este pregătită de liberalizare. În ceea ce priveşte piaţa de gaze, sunt mai multe puncte de vedere. Cred că liberalizarea pe termen lung este singura opţiune, iar liberalizarea deplină ar trebui să rămână o ţintă. Totuşi, pregătirile pentru liberalizare, în acest moment, sunt altceva şi atunci vedem că piaţa nu are instrumentele care sunt critice pentru o piaţă funcţională. Dacă pieţele spot, forward, produsele specifice pe partea de angro nu au fost dezvoltate, sunt insuficiente, dar aceste produse sunt vitale pentru a asigura securitatea aprovizionării pe piaţa liberalizată. Deci energia o vedem pe drumul cel bun, dar în ceea ce priveşte piaţa gazelor, tabloul arată altfel".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. ... este cu atat mai speculativa cu cat sunt mai putini "jucatori" in piata si cativa dintre acestia

    detin practic monopolul pe vanzari. Chiar si la BVB se intampla astfel de evolutii in special pentru actiunile mai putin lichide, iar piata produselor derivate este ca si inexistenta in Romania. 

    Ati observat ca azi actiunile EL au scazut cu 3,22%,

    ajungand la 13,24 lei/actiune ? Vineri la inchidere 

    cotatia era 13'68 lei. Ce legatura au zicerile de mai 

    sus cu aceasta neasteptata - pentru mine - evolutie ?

    EL au ajuns la 13,10 lei (-4,2%)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9732
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7413
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3047
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9954
Gram de aur (XAU)Gram de aur406.8246

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb