Directoratul Complexului Energetic Oltenia neagă contracte neoneroase cu firme sârbeşti

Elena Deacu
Companii / 12 februarie 2015

Directoratul Complexului Energetic Oltenia a transmis un comunicat prin care neagă informaţiile apărute în presă, potrivit cărora compania ar fi încheiat contracte neoneroase de vânzare a cărbunelui cu firme sârbeşti, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Ilustrăm mai jos dreptul la replică al Complexului Energetic Oltenia:

"În decursul lunii iunie 2014, datorită unor condiţii meteorologice improprii, unele dintre carierele de cărbune ale termocentralelor din Serbia fiind inundate, la CE Oltenia s-au primit solicitări din partea unor firme sârbeşti pentru o posibilă colaborare.

Acest lucru a fost considerat o oportunitate, având în vedere supraproducţia de cărbune existenţa în acel moment. În perioada aprilie - octombrie 2014, cererea de energie a fost redusă, în stocurile CEO existând peste 2 milioane tone cărbune într-un grad avansat de depreciere.

Conducerea CEO a prezentat oferte între 10 şi 12 euro/tonă de cărbune, ţinând cont, pe de o parte, de calitatea cărbunelui şi, pe de altă parte, de faptul că în acea perioada SEN plătea de fapt cărbunele cu 7-9 euro/tonă raportat la preţul cu care un MWh se vindea pe bursele de energie. S-a avut în vedere că preţul/tonă ar putea fi invers proporţional cu cantitatea de cărbune contractată (pentru o cantitate mai mare s-ar fi putut lua în consideraţie un preţ mai mic).

În luna septembrie 2014, s-au primit solicitări din partea unor companii din Serbia (VIROM GROUP, DMB SHIPPING), precum şi din partea unei societăţi comerciale româneşti (BVA COAL SRL) ca societatea noastră să participe într-un consorţiu la o licitaţie ce ar fi trebuit să aibă loc în Serbia, organizată de unul dintre ministerele acestui stat. CEO a refuzat să facă parte din acest consorţiu, constatând că firma VIROM GROUP nu are bonitate financiară, având probleme cu fiscul din ţara vecină, iar firma BVA COAL SRL din Constanţa fusese creată doar cu câteva săptămâni înainte.

Pentru a putea, însă, exploata această oportunitate, CEO a organizat în luna decembrie 2014 o licitaţie pentru o cantitate de 1,2 mil tone cărbune, invitând la participare pe toţi cei care îşi exprimaseră intenţia de a cumpăra.

În data de 9 decembrie 2014, la licitaţie au participat doar firma BVA COAL SRL şi asociaţia VUKOVIC 1967 - TPSUT MEHEDINŢI.

Licitaţia a fost câştigată de firma BVA cu preţul de 13 euro/tonă (VUKOVIC 1967 - TPSUT MEHEDINŢI a oferit preţul de 12,2 euro/tonă). În 19 decembrie 2014, s-a încheiat contractul cu începerea livrării din 5 ianuarie 2015, timp de 6 luni.

CEO nu a participat direct la licitaţia organizată de Ministerul Energiei din Serbia pentru că aceasta presupunea şi transportul cărbunelui pe calea ferată, autocamion, barjă, în spaţiul romanesc şi sârbesc. Presupunea, de asemenea, închirierea unor porturi în vederea transportului fluvial. CEO nu are capacitatea de a integra toate aceste feluri de transport pe teritoriul a două state. Vânzătorul a pus condiţia fermă ca obligaţia ce îi revine să fie doar livrarea cărbunelui în mijloacele de transport, fără a se implică în asigurarea transportului.

Pentru a securiza contractul s-a pus, de asemenea, condiţia ca plata cărbunelui să fie făcută în avans.

Preţul contractului de aprox. 58 lei/tonă este superior preţului din BVC al CEO şi, de asemenea, superior costului de producţie la carierele din care se livrează. Lucrul acesta s-a confirmat în luna ianuarie 2015, când preţul mediu de producţie pe toate carierele CEO a fost de cca 54 lei/tonă.

Relatările de presă care spun că au fost modificate instalaţii importante pentru a se obţine granulaţia necesară sunt complet neadevărate, toată operaţiunea însemnând, de fapt, montarea unor bare suplimentare în grătarele concasorilor care să permită o sortare conform cerinţelor de contract. Lucrul acesta s-a făcut în decurs de câteva ore, cu personalul propriu.

Până în prezent, cumpărătorul a achitat, în avans, suma de 11,1 mil lei, reprezentând contravaloarea unei cantităţi de 140 000 tone cărbune.

Nu a existat vreodată o oferta scrisă sau verbală pentru mai mult de 13 euro/tonă.

CEO a avut acelaşi tip de contract, cu acelaşi preţ cu RAAN TURNU SEVERIN, CET GOVORA, CET ORADEA, CET TIMIŞOARA, CET ARAD. Diferenţa constă în faptul că în aceste cazuri sumele aferente nu se încasează, formând creanţe istorice.

Directoratul CEO a propus partenerilor din Serbia o situaţie mult mai favorabilă, respectiv exportul direct de energie. Ştiind că preţul final cu care Ministerul Energiei din Serbia achiziţionează cărbunele din CEO este de 34 euro/tonă, se poate deduce uşor că energia electrică obţinută cu acest cărbune se poate produce cu un cost minim de 75 euro/MWh. Astfel, CEO a propus un export de energie prin CEO TRADING la un preţ de max 45 euro/MWh, situaţie care ar fi trebuit să fie cu mult mai favorabilă pentru partener. Propunerea nu a fost, însă, acceptată.

Considerăm că afirmaţiile apărute în presă, în ultimele zile, se înscriu în încercările repetate de a submina în orice fel activitatea societăţii".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb