Discursuri paralele

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 17 septembrie 2009

Cristian Pîrvulescu

Pe 14 septembrie s-a împlinit un an de la prăbuşirea băncii Lehman Brothers şi de la declanşarea fazei acute a crizei economice mondiale. Cu aceas­tă ocazie, pre­şedintele Statelor Unite, Barack Obama, a anunţat simbolic, chiar pe Wall Street, la doi paşi de bursa newyorkeză, printr-un dis­curs dur la adresa mediilor financiare, relansarea reformei finanţelor. Iar Bursa din New York a reacţionat pozitiv, terminând şedinţa de luni cu uşoare creşteri: indicele Dow Jones a câştigat 0,22%, iar indicele Nasdaq 0,52%. La o zi distanţă, pe 15 septembrie, preşedintele Traian Băsescu a susţinut un discurs în faţa Parlamentului. Privindu-le în comparaţie, cele două discursuri nu au nimic în comun. Criza economică şi rolul statului în reglementarea sistemului financiar, aspecte care au stat în centrul discursului preşedintelui american, nu au fost prezente decât marginal în discursul preşedintelui român. Şi totuşi, Traian Băsescu a făcut bilanţul mandatului său şi a prezentat priorităţile pentru viitorii cinci ani. Ori, dacă în America faza acută a crizei aproape s-a încheiat, dar efectele sale precum creşterea ratei şomajului se vor resimţi încă o vreme, în România criza este încă în plină desfăşurare. Şi ar fi meritat mai multă atenţie.

Priorităţile lui Obama şi ale lui Băsescu nu seamănă. Sigur, nu doar discursurile, dar şi ţările nu seamănă. Dar criza obligă la o schimbare de paradigmă, la care preşedintele român nu pare să consimtă. Or, cum avertizează mulţi experţi, dacă relansarea câtorva economii occidentale nu înseamnă sfârşitul crizei, ci doar depăşirea momentului critic, atunci o analiză responsabilă a cauzelor sale este mai mult decât o figură retorică, este o obligaţie politică majoră. Preşedintele Obama a criticat uşurinţa cu care unii sunt tentaţi să "citească" realităţile economice actuale şi mai ales faptul că refuză să înveţe ceva din ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni. Acestora, care de altfel au absentat sfidător de la discurs, li se adresa Obama cu severitate: "Nu vom reveni la epoca acţiunilor nechibzuite şi a exceselor necontrolate care stau la baza aces­tei crize". În schimb, preşedintele Băsescu îşi reafirmă interesul pentru mecanismele instituţionale, vorbind în continuare despre "reforma constituţională, necesară pentru trecerea la Parlament unicameral, clarificarea relaţiilor dintre puterile statului, pentru stabilirea mecanismelor de deblocare a crizelor politice, pentru clarificarea calităţii de mediator a preşedintelui între puterile statului, dar şi între puterile statului şi societate". Dar instituţiile dau seama despre un model social şi economic pe care actualul preşe­dinte al României nu îl discută.

De altfel, chiar diferenţele de filozofie instituţională dintre cele două ţări se observă. Căci dacă în America, grav lovită de criză, se pun bazele unor noi agenţii, în România aces­tea se desfiinţează cu alibiul prevederilor acordului cu FMI. În iunie, în SUA se anunţa formarea Agenţiei pentru Protecţia Financiară a Consumatorilor, care ar urma să supravegheze ofertele în materie de economisire, credite imobiliare şi servicii financiare. Aceasta ar fi interlocutorul victimelor abuzului băncilor, preluând astfel o parte din prerogativele ce reveneau înainte Rezervei Federale, dar pe care aceasta nu le-a respectat. Şi dacă în America statul pare a merge înspre cetăţeni, în România rămâne la fel de în­depărtat de aceştia ca până acum. De parcă nimic nu s-ar fi întâmplat!

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb