• Update 15:49:
Petre Drăgoescu, directorul Societăţii Naţionale Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), a demisionat, astăzi, din funcţie.
Demisia directorului al SNIMVJ este făcută după ce Guvernul a hotărât ca societatea să treacă, de săptămâna viitoare, în subordinea Ministerului Energiei.
• Update 15:30:
Societatea Naţională de Închidere a Minelor din Valea Jiului va trece din subordinea ministrului Economiei, Varujan Vosganian, în cea a ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat, astăzi, premierul Victor Ponta.
"Am vorbit cu ministrul Vosganian care, dacă este cazul, se va deplasa în Valea Jiului, vorbind şi cu ministrul Niţă. Împreună cei doi au dat mandat pentru găsirea unei soluţii referitoare la preluarea cărbunelui de la cele trei mine. De asemenea, miercuri, am considerat că pentru o mai mare coerenţă, inclusiv Societatea de Închidere a Minelor, care acum este la ministrul Vosganian, să treacă la Departamentul pentru Energie pentru a avea o coerenţă între cei care produc cărbunele şi cei care îl consumă", a precizat premierul Victor Ponta.
• Update 11:08:
În urma blocării în subteran a minerilor de la minele Petrila, Paroşeni si Uricani, o delegaţie a Ministerului Economiei, formată din secretatul de stat Bogdan Nicolae Badea şi directorul Direcţiei Generale Resurse Minerale, Sorin Găman, s-a deplasat, in cursul nopţii de 18 spre 19 iulie, la Petroşani pentru dezamorsarea situaţiei, respectiv pentru a media negocierea contractului cu reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara (CEH), se arată într-un comunicat de presă trimis de Minister.
"În cursul dimineţii de 19 iulie a fost adresata invitaţia către conducerea CEH de a participa la negocierea contractului de livrare, împreuna cu conducerea SNIMVJ.
Invitaţia iniţială a fost refuzată de reprezentanţii CEH, motiv pentru care s-a luat legătura cu dl. prefect Sorin Vasilescu, convenindu-se cu acesta ca medierea între reprezentanţii celor 2 companii implicate SNIMVJ si CEH să aibă loc la sediul prefecturii, începând cu ora 10:00", se mai precizează în comunicat.
• Update 10:00:
Minerii au continuat şi astăzi protestele, refuzând să părăsească subteranul.
Aceştia îi cheamă pe premierul Victor Ponta şi ministrul Economiei, Varujan Vosganian, la discuţii, în Valea Jiului.
---
Conflictul spontan declanşat ieri dimineaţă la mina Paroşeni s-a extins şi la exploatările de huilă Petrila şi Uricani, peste 400 de ortaci blocându-se în subteran în semn de protest. Minerii sunt nemulţumiţi de faptul că termocentralele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) nu preiau producţia de cărbune extrasă de la cele trei mine din Valea Jiului, informează Agerpres.
Preşedintele Sindicatului "Huila", Laszlo Domokos, a declarat: "Cei 200 de mineri din schimbul întâi de la Mina Paroşeni nu au ieşit din subteran, iar schimbul al doilea a intrat la lucru, dar minerii au spus că vor rămâne şi ei acolo. Este vorba de 86 de oameni care lucrează în schimbul doi. Le vom trimite apă şi hrană celor care au decis să protesteze".
Potrivit domniei sale, alţi 120 de mineri care lucrează în schimbul al doilea la exploatările miniere Petrila şi Uricani au decis să se alăture protestului declanşat la Paroşeni. Ei aşteaptă un răspuns referitor la modul în care va fi preluat cărbunele produs de exploatările de huilă din cadrul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), companie din care fac parte minele Paroşeni, Petrila şi Uricani.
Pe de altă parte, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Daniel Andronache, a spus că a trimis ieri o notă conducerii SNIMVJ, prin care informează că poate prelua cantitatea de cărbune produsă la cele trei exploatări miniere, la preţul pieţei. "În Consiliul de Administraţie am luat decizia să lucrăm pe baza unui contract, aşa cum este normal. Le putem prelua producţia de cărbune, dar la preţul pieţei. Eu conduc o societate comercială care are nişte indicatori economici pe care trebuie să-i respect", a explicat directorul general al CEH.
Câteva sute de mineri de la exploatările Paroşeni, Petrila şi Uricani au protestat, şi săptămâna trecută, la Petroşani, nemulţumiţi de faptul că termocentralele nu preiau, conform unui grafic clar, tot cărbunele extras din subteran.
Sindicatul "Huila" de la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ) a sesizat Consiliul Concurenţei, semnalând faptul că huila produsă de minele Paroşeni, Petrila şi Uricani este preluată de Complexului Energetic Hunedoara (CEH) la un preţ mai mic decât cel oferit pentru cărbunele provenit din exploatările Lupeni, Lonea, Livezeni şi Vulcan, care fac parte din structura acestui complex.
SNIMVJ este formată din minele apreciate ca nerentabile din Valea Jiului, exploatările de huilă de la Paroşeni, Petrila şi Uricani fiind incluse în cadrul unui program de închidere până în anul 2018. În aceste mine lucrează peste 2.400 de mineri. Alte patru mine de cărbune din Valea Jiului - Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan - sunt apreciate ca entităţi viabile şi au fost incluse în cadrul CEH. La aceste mine lucrează peste 5.000 de angajaţi.