DNSC: Noi tentative de fraudă online în numele Interpol, Europol şi Poliţiei Române

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 12 februarie

DNSC: Noi tentative de fraudă online în numele Interpol, Europol şi Poliţiei Române

English Version

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) trage un semnal de alarmă cu privire la o nouă metodă de fraudă online, în care atacatorii se folosesc de identitatea vizuală a unor instituţii importante precum Interpol, Europol sau Poliţia Română pentru a înşela utilizatorii.

Cum funcţionează această metodă de fraudă?

Potrivit DNSC, hackerii trimit e-mailuri false care par a proveni de la autorităţi şi conţin acuzaţii grave, menite să sperie destinatarii. De obicei, mesajele fac referire la presupuse infracţiuni precum "pornografie juvenilă", "pedofilie" sau "exhibiţionism" şi includ un termen limită de răspuns de 48 de ore. Această tehnică de intimidare urmăreşte să reducă capacitatea victimei de a analiza logic situaţia, determinând-o să reacţioneze rapid şi să furnizeze date sensibile, inclusiv informaţii personale sau bancare.

Recomandările experţilor

Pentru a evita astfel de capcane, DNSC recomandă utilizatorilor să fie extrem de vigilenţi şi să ia în considerare următoarele măsuri: - Verificarea expeditorului: O instituţie oficială nu va trimite astfel de notificări prin e-mailuri suspecte. Adresele atacatorilor sunt adesea ascunse prin alias-uri; - Evitarea accesării link-urilor sau descărcării fişierelor ataşate: Acestea pot conţine malware ce poate compromite dispozitivul utilizatorului.

Ignorarea mesajelor alarmiste: Instituţiile oficiale nu solicită informaţii confidenţiale prin e-mail şi nu impun răspunsuri urgente în astfel de situaţii; - Raportarea incidentului: Dacă un utilizator a căzut în capcană şi a furnizat date personale sau bancare, este recomandat să contacteze de urgenţă banca pentru blocarea cardului şi a eventualelor tranzacţii frauduloase; - De asemenea, trebuie sesizate Poliţia şi DNSC pentru investigarea cazului.

DNSC, împreună cu Poliţia Română şi Asociaţia Română a Băncilor, derulează campania naţională de conştientizare #SigurantaOnline, prin care utilizatorii sunt învăţaţi să identifice şi să evite principalele ameninţări din mediul digital. Fraudele online sunt tot mai sofisticate, iar atacatorii profită de lipsa de informare a utilizatorilor pentru a obţine acces la datele acestora. Prin urmare, o atitudine preventivă şi o bună cunoaştere a metodelor utilizate de hackeri pot face diferenţa între a deveni victimă şi a evita o înşelătorie.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8244
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2894
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur450.2987

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb