Doar 50% dintre pensiunile turistice autohtone sunt pregătite pentru integrarea în UE

Ana Bâtcă
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 3 ianuarie 2007

Doar 50% dintre pensiunile turistice autohtone sunt pregătite pentru integrarea în UE

Tichetele de vacanţă ar putea fi introduse, anul acesta, în reţeaua ANTREC

Pensiunile turistice din ţara noastră sunt pregătite pentru integrarea în UE în proporţie de 50%, restul necesitând investiţii în "mobilier, uşi şi geamuri, grupuri sanitare, dotarea bucătăriei, curte, grădină şi în forţa de muncă (personal calificat)", ne-a declarat domnul Dărăguş Attila, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC).

Turismul rural şi ecologic este o ramură relativ nouă a indus­triei de profil din ţara noastră, aceasta dezvoltându-se continuu după 1989, astfel încât, în momentul de faţă, a ajuns să fie "o pârghie importantă de venit pentru mediul rural", a precizat domnia sa. De altfel, turismul rural a contribuit la dezvoltarea comunităţilor, determinându-i pe mulţi întreprinzători să în­cea­pă o afacere. Potrivit domnului Dărăguş Attila, "în Româ­nia sunt foarte multe pensiuni profitabile, ce s-au transformat în afaceri de succes. Pensiunile mici au ajuns complexe turistice, dar peste tot proprietarii şi familiile lor sunt implicate activ în succesul afacerii".

Pentru înfiinţarea unei pensiuni este necesară o sumă cuprinsă între 40.000 şi 180.000 de euro. Este "o investiţie serioa­să, dar în acelaşi timp este o investiţie reală şi fără risc, unde banii investiţi se dublează sau se triplează", ne asigură pre­şedintele ANTREC.

Necunoaşterea limbilor străine, o piedică în calea sosirii turiştilor străini

În prezent, în ţara noastră sunt peste 3.000 de pensiuni şi tendinţa este de creştere a numărului lor. Acest fenomen este benefic pentru încurajarea concurenţei dintre pensiuni. "Deja a apărut concurenţa între pensiuni, oferta fiind mai mare decât cererea, un lucru benefic pentru a creşte calitatea serviciilor şi dotarea pensiunilor", mărturiseşte domnul Dărăguş Attila.

Turismul rural din ţara noas­tră s-a dezvoltat mai mult în zona de munte, în special în jurul staţiunilor turistice, lângă lacuri şi râuri. Cele mai multe pensiuni agroturistice sunt amplasate în zonele Bran - Moeciu - Rucăr, Valea Prahovei, Bucovina, Maramureş, Munţii Apuseni, Curbura Carpaţilor (Vrancea, Covasna, Harghita, Neamţ), în Delta Dunării şi la mare.

Datorită peisajului natural deosebit, dar şi oportunităţilor pe care le oferă, pensiunile româneşti sunt căutate nu doar de turiştii români, ci şi de cei din străinătate. Principalele elemente ale turismului rural autohton care atrag turiştii străini sunt, potrivit domnului Dărăguş Attila, asocierea şi combinarea gastronomiei româneşti cu tradiţiile satului românesc (organizarea festivalurilor gas­tronomice, obiceiurile ţărăneşti interesante pentru turiştii străini), diversificarea peisajelor (munte, câmpii, deltă, mare), precum şi programele făcute de proprietarii de pensiuni ("po­mana porcului", turul îm­prejurimilor, refacere, crearea stării de "wellness", mofete etc.).

Pe de altă parte, mulţi turişti străini care ar fi interesaţi de un sejur la pensiunile româneşti sunt împiedicaţi să-şi petreacă vacanţele la noi de infrastructura proastă, în special de lipsa autostrăzilor. În plus, în puţine pensiuni se vorbeşte o limbă străină, acest lucru fiind o piedică în calea comunicării dintre proprietarii de pensiuni şi turiştii străini. Totuşi, pe lângă cerinţele de bază legate de condiţiile de cazare şi de cunoaşterea unei limbi de circulaţie internaţională, "pentru îmbunătăţirea şi eficientizarea activităţii pensiunilor este foarte important ca fiecare unitate să aibă un program specific, cu personal care ştie să vândă serviciile pensiunii cu zâmbetul pe buze şi cu căldura unei familii fericite", este de părere preşedintele ANTREC.

ANTREC se va reorganiza pe opt euroregiuni

Pentru anul 2007, această instituţie îşi propune să modifice regulamentele de clasificare şi omologare a pensiunilor la mai multe tipuri de categorii. Un alt obiectiv pentru acest an al ANTREC este inaugurarea unui nou sediu central ANTREC la Bucureşti, care să funcţioneze şi ca agenţie de turism, sub numele "Antrec Tour". De asemenea, în 2007 se va încerca introducerea "tichetelor de vacanţă" în reţeaua ANTREC. Reorganizarea ANTREC România pe cele opt euroregiuni, fiecare cu personalitate juridică distinctă şi continuarea programelor speciale "Vacanţa la ţară", pentru a atrage mai mulţi turişti români în reţeaua ANTREC sunt alte două obiective pe care şi le propune pentru acest an conducerea asociaţiei, pe lângă editarea unui catalog naţional al pensiunilor agroturistice.

ANTREC este o asociaţie care identifică, dezvoltă şi promovează ospitalitatea şi turismul rural românesc. Asociaţia este recunoscută pe plan naţional şi internaţional ca un lider în dezvoltarea turismului rural românesc, în încurajarea conservării ecologice şi păstrării culturii tradiţionale româneşti. Este o organizaţie neguvernamentală, apolitică, membră a Federaţiei Europene de Turism Rural - EUROGITES.

Asociaţia a fost înfiinţată în 1994 şi are 32 de filiale judeţene, un număr de 3.500 membri - proprietari de pensiuni turistice şi agroturistice din 800 de localităţi, care deţin peste 20.000 de locuri de cazare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb