Doar două ferme de păsări au falimentat în criză
EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 25 august 2011
Puţine sectoare se pot lăuda că au trecut peste recesiune fără prea multe falimente, lăudându-se, totodată, cu un trend pozitiv al activităţii şi cu perspective în creştere. Avicultura este unul dintre ele, doar două societăţi din domeniu, de mărime mijlocie, încetându-şi activitatea în perioada de criză, mai exact în anul 2009, ne-a declarat Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR). Domnia sa ne-a specificat că, din 2009, nicio altă companie din domeniu nu a mai falimentat şi ne-a prezentat o evoluţie pozitivă a sectorului avicol din ţara noastră: "Faţă de 56 de unităţi avicole exis-tente la fondarea UCPR, cu 18 ani în urmă, avem acum peste 200 de membri, din care circa 100 au aderat la UCPR în ultimii doi ani". Ilie Van ne-a menţionat că cei mai mulţi dintre întreprinzătorii din domeniul avicol sunt tineri care îşi înfiinţează, în această perioadă, cres-cătorii noi, majoritatea finanţate din fonduri structurale europene.
"Deşi UCPR încurajează punerea în funcţiune a noi societăţi avicole, în acelaşi timp susţine şi concentrarea producţiei avicole în mari societăţi, cu integrare totală, inclusiv prin producerea cerealelor pe suprafeţe agricole proprii, baze de recepţie şi FNC propriu, reproducţii şi incubaţie în amonte şi prelucrarea superioară a produselor, controlul pieţii interne şi cucerirea a tot mai multe pieţe din UE şi extracomunitare", ne-a mai spus domnul Van.
Perspectivele pieţei avicole sunt îmbucurătoare chiar dacă privim până în anul 2020, când, în opinia domnului Van, producţia totală de carne de pui va fi mai mare cu 50% faţă de cea din 2010 (620.000 tone/406.000 tone) şi producţia de ouă va fi mai mult decât dublă (5 miliarde bucăţi în 2020 faţă de 2,4 miliarde bucăţi în 2010).
• Producţie şi livrări de carne şi ouă - în creştere
Producţia autohtonă de carne de pasăre a crescut, în prima jumătate a acestui an faţă de perioada similară a anului trecut, de la 174.000 de tone la 182.000 de tone. Şi livrările de păsări vii au avut un trend pozitiv, crescând, în perioada analizată, de la 182.000 de tone la 185.000 de tone, în primul semestru al lui 2011 fiind livrate peste 623 de milioane de ouă pentru consum, faţă de 580 de milioane în perioada similară a lui 2010.
Astfel, potrivit UCPR, valoarea pieţei, pe segmente, în primele şase luni ale anului în curs faţă de peri-oada ianuarie-iunie 2010, este următoarea: păsări vii - 727 milioane lei/694 milioane lei, carne tăiată - 1,2 miliarde lei/880 milioane lei, ouă pentru consum - 187 milioane lei/174 milioane lei.
Primii zece producători de carne de pasăre au realizat, anul trecut, 59% din cantitatea totală de carne de pasăre. Totodată, primii zece producători de ouă pentru consum au realizat 54% din întreaga producţie industrială de ouă, în 2010.
Ilie Van suliniază că, în ceea ce priveşte comerţul extern cu produse avicole, s-a ajuns la o echilibrare a balanţei comerciale externe, rezultând un excedent de 7,5%, în perioada analizată.
Astfel, în primele cinci luni ale anului în curs, valoarea importurilor a fost de 60 de milioane de euro (42.550 tone), comparativ cu 42 milioane de euro (34.100 tone) - nivelul importurilor în ianuarie-mai 2010. În acelaşi timp, exporturile din domeniu au atins, în primele cinci luni din 2011, valoarea de 64 milioane de euro (34.000 tone), faţă de 29 milioane de euro (19.100 tone) - nivelul exporturilor din perioada similară a anului precedent.
"Înainte de anul 1989, exporturile de produse avicole erau relativ scăzute şi adresate în general fostei URSS şi unor ţări din extremul apropiat şi mijlociu. În anii 1996-2002, exportul de carne de pasăre a fost, de asemenea, neîn-semnat (1000-1300 tone carcasă pe an), cu oarecare creşteri în anii 2003-2005 (2.600-3.800 tone), o încetare a exporturilor în anul 2006 (al crizei "gripei aviare" în România) şi apoi o creştere semnificativă în perioada 2007-2010 (de la 1.800 tone în 2007 la 58.500 tone în anul 2010), perioadă în care importurile au fost foarte mari (158.000-160.000 tone în anii 2005-2006), cu o scădere a acestora la 93.500 tone în anul 2010", ne-a explicat preşedintele UCPR.
Avicultura industrială din ţara noastră a împlinit 50 de ani de existenţă.
1. pfff
(mesaj trimis de Gigel Coman în data de 25.08.2011, 09:31)
Mai madam Olescu, cine sunt companiile alea doua care au dat faliment, ce business aveau? de ce au iesit de pe piata? a preluat cineva infrastructura productiva a celor doua businessuri? Cine sunt cei mai mari jucatori de pe piata? Cum au mers business-urile cu pui anul trecut? ce export facem? etc etc etc? Mi-am pus 10 intrebari dintr-un foc......du-te acasa si pune-ti-le si tu inca odata