Banca Naţională a României ar putea majora nivelul dobânzii de politică monetară cu cel puţin 50 de puncte procentuale în prima şedinţă a Consiliului de Administraţie din 2008, consideră analiştii BCR. Un raport transmis ieri de către departamentul de Cercetare şi Strategie al Băncii Comerciale Române (BCR) arată că ţinta de inflaţie pentru 2008 poate fi atinsă în condiţiile aplicării unui cadru restrictiv al politicii monetare încă de la începutul anului, alături de o bună coordonare între politica monetară şi cea fiscală.
Analiştii BCR estimează un nivel al inflaţiei pentru anul 2008 de 4,8%, în condiţiile unui an agricol mai puţin afectat de condiţii meteorologice nefavorabile, alături de o politică monetară restrictivă din partea Băncii Naţionale. Pentru finele anului 2007, economiştii BCR estimează un nivel al inflaţiei în intervalul 6,6% - 6,9%.
Încă din ultimele săptămâni de tranzacţionare din anul 2007 s-a putut observa o preocupare a Băncii Naţionale pentru atingerea ţintei de inflaţie din 2008, consideră analiştii BCR. Astfel, banca centrală a atras excesul de lichiditate de pe piaţa monetară, rezultat din cheltuielile suplimentare din ultimele două luni din partea Ministerului Economiei şi Finanţelor.
În raportul citat, creşterea economică pentru 2007 este preconizată între 5,5% şi 6,5%, urmând ca valorile acesteia să se situeze în jurul nivelului de 6% pentru următorii ani. Reprezentanţii BCR anticipează că deprecierea leului din luna noiembrie va determina apariţia unor efecte pozitive în soldul balanţei comerciale, în trimestrul IV din 2007. Aprecierea monedei naţionale din lunile din vară, alături de încetinirea producţiei, cauzată de condiţiile meterorologice nefavorabile, au determinat o creştere mai semnificativă a importurilor faţă de exporturi. Astfel, deficitul comercial, principalul determinant al dezechilibrului extern, şi-a accelerat ritmul de creştere la 64,4% în primele zece luni din 2007.
Principalul pilon de susţinere al creşterii economice va rămâne sectorul construcţiilor, care se va majora cu 20 - 25% în următorii ani. Creşterea activităţii din construcţii a fost o constantă a cadrului macroeconomic încă de la începutul anului 2007, iar, în prezent, ţara noastră are unul dintre cele mai dinamice sectoare din Uniunea Europeană, menţionează raportul citat.
Construcţiile s-au majorat cu 35,5% în luna octombrie şi cu 34,5% în primele zece luni. O bună parte dintre noile construcţii au fost realizate de sectorul public, cheltuielile de capital din cadrul bugetului general consolidat crescând cu 0,5 puncte procentuale într-o singură lună.