DOINA PANĂ: "Plângere la Parchet pentru clarificarea tăierilor ilegale de păduri"

A.G.
Ziarul BURSA #Companii / 19 iulie 2017

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Doina Pană, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, că a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pentru clarificarea situaţiei legate de tăierile ilegale de pădure şi ieşirea dintr-un blocaj instituţional ce împiedică punerea în aplicare a Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) din iunie 2015.

Potrivit ministrului, Hotărârea CSAT făcea referire la defrişările ilegale ale fondului forestier naţional, iar pe baza acestuia s-a dispus o serie de măsuri: dezvoltarea sistemului informatic de urmărire a materialelor lemnoase SUMAL, operaţionalizarea sistemului informatic FMIMS şi dezvoltarea sistemului Radarul Pădurilor de alertare a instituţiilor cu responsabilităţi în materie.

În urma hotărârii CSAT, în septembrie 2015, la rectificarea bugetară Guvernul PSD a alocat suma de 1,2 milioane euro pentru implementarea acesteia în următorii trei ani, a precizat Doina Pană, potrivit Agerpres.

"În 2014, când am preluat mandatul de ministru al Apelor şi Pădurilor, tăierile ilegale de arbori reprezentau un fenomen ajuns la cote alarmante în România, scăpat total de sub control, şi pentru a cărui stopare nu s-a făcut niciun demers concret din partea autorităţilor publice centrale şi a instituţiilor abilitate. La nivel macro, mafia transpartinică pusese deja stăpânire pe pădurile României, iar la nivel local era generalizat micul furt, cu atelajele", a spus ministrul de resort.

Conform datelor prezentate de către Doina Pană, printre primele măsuri luate în anul 2014 s-au aflat: reglementarea funcţionării radarului pădurilor şi demararea procesului de operaţionalizare a sistemului informatic FMIMS (sistem naţional de monitorizare şi management informaţional forestier).

"O primă măsură pe care am luat-o în 2014 a fost radarul pădurilor, prin HG nr. 470 din 4 iunie, ce reglementează funcţionarea Sistemului Informaţional Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase - SUMAL. Acesta exista încă din 2008, dar a fost lăsat timp de şase ani să funcţioneze în regim de avarie, aducând în plus ca noutate două extensii informatice ale acestuia sub denumirea de Radarul Pădurilor. De asemenea, în vederea implicării directe a cetăţenilor în lupta contra tăierilor ilegale, complementar Radarului Pădurilor s-a activat numărul de urgenţă 112 pentru sesizarea transporturilor auto cu lemn realizate de populaţie", a explicat Doina Pană.

Aceasta a adăugat că tot în 2014 s-a demarat procesul de implementare a FMIMS destinat supervizării şi controlului sectorul forestier. Sistemul, finalizat în 2008 a costat statul român circa 2 milioane dolari, bani proveniţi printr-un împrumut de la BIRD (Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare), iar potrivit ministrului acesta a fost ascuns din 2009 până în 2014 şi documentaţiile aferente au dispărut.

"În 2015 PSD a iniţiat în parlament un nou Cod Silvic. Iniţiativa a creat o avalanşă de presiuni la cel mai înalt nivel pentru stoparea adoptării sale. Un raport al Curţii de Conturi a relevat la acea vreme că pagubele provocate de lemnul tăiat ilegal în România ultimilor 20 de ani se ridicau la circa 5 miliarde de euro. Reacţia populaţiei a determinat abordarea problemei în cadrul CSAT şi a dus la adoptarea unei hotărâri specifice în iunie 2015", a subliniat ministrul Apelor şi Pădurilor.

Doina Pană a amintit totodată că în 2016 guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloş a lansat aplicaţia pentru mobil Inspectorul Pădurii, însă pe baza unui contract cu atribuire directă şi care în final nu s-a concretizat printr-un produs final.

"La data de 17 august 2016 între Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi SC INDACO Systems SRL a fost încheiat contractul nr. 5613 având ca obiect principal servicii de îmbunătăţire a funcţionalităţilor existente şi de adăugare de noi funcţionalităţi sistemului informaţional integrat SUMAL. Contractul s-a realizat prin atribuire directă la valoare estimativă de 487.810 euro, plus TVA, invocându-se faptul că INDACO este proprietar unic al celor patru module (SUMAL Ocol, SUMAL Agent şi Radarul Pădurilor). Guvernul a făcut uz de date false pentru atribuirea directă a contractului", a explicat Pană.

În acest context ministrul Apelor şi Pădurilor a anunţat că a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea rezolvării situaţiei existente. Ministrul a susţinut că, de îndată ce va exista o soluţie din partea Parchetului, se va proceda atât la efectuarea demersurilor necesare achiziţionării legale de servicii şi astfel a atingerii obiectivului Hotărârii CSAT din iunie 2015 cât şi adoptarea unui nou act normativ de reglementare a acestei problematici, în deplină concordanţă cu situaţia existentă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb