Au curs dosarele penale după vizita Ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, în Vrancea. Primul acuzat de infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor a fost chiar fostul manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă " Sfâtul Pantelimon" din Focşani, Constantin Mândrilă.
Constantin Mândrilă s-a ales cu dosar penal după ce, infectat cu coronavirus a mers la spital apoi s-a autoizolat într-o pensiune unde se aflau şi alte cadre medicale sănătoase.
Informaţia a fost anunţată într-un comunicat de presă transmis de Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea.
Conform acestui comunicat, organele de urmărire penală s-au sesizat din oficiu cu privire la presupusa săvârşire a acestei infracţiuni de către managerul Spitalului Judeţean "Sf. Pantelimon" din Focşani, ca urmare a articolelor de presă publicate în mai multe publicaţii.
"În procesul verbal de sesizare din oficiu s-a reţinut că, după ce ar fi fost confirmat ca fiind contaminat cu noul coronavirus, managerul unităţii spitaliceşti s-ar fi prezentat la locul de muncă unde ar fi interacţionat cu mai mulţi colegi, iar ulterior s-ar fi autoizolat într-o locaţie hotelieră unde erau cazate cadre medicale neinfectate cu boala infecto-contagioasă, existând astfel posibilitatea de transmitere a acesteia", se arată în comunatul de presă.
În timpul vizitei pe care a făcut-o în Focşani, Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru a confirnat faptul că Mândrilă a fost depistat pozitiv cu Covid 19 apoi a închis biroul pe care îl avea la unitatea medical, a luat laptopul şi documente şi s-a izolat la o pensiune. De luni, Nelu Tătaru a decis ca Spitalul Judeţean din Focşani să aibă conducere militară, fiind astfel al treilea spital sub conducere militarizată.
Dosar penal şi pentru un medic de la Spitalul Militar
Parchetul de pe lângă Judecătoria Focşani a anunţat că a mai fost întocmit un dosar penal care are ca obiect infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, cel vizat fiind un medic.
Este vorba despre un cadru medical de la Spitalul Militar de Urgenţă "Dr Alexandru Popescu".
"La data de 14.04.2020 s-a preluat de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Focşani dosarul penal nr. 1959/P/2020 şi s-a înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea sub nr. 960/P/2020, având ca obiect infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor prevăzută de art. 352 Cod penal. Organele de cercetare penală au fost sesizate cu privire la faptul că la data de 26.03.2020, un medic din cadrul Spitalului Militar de Urgenţă "Dr. Alexandru Popescu", se arată în comunicatul de presă.
Medicul este acuzat că ar fi mers la Spitalu Judeţean din Focşani und ear fi solicitat internarea pentru că ar fi fost diagnisticat cu Covid 19.
" Medicul s-ar fi prezentat la Spitalul Judeţean "Sf. Pantelimon" din Focşani unde ar fi solicitat internarea, fără a anunţa Direcţia de Sănătate Publică, deşi acesta ar fi fost diagnosticat pozitiv cu virusul SARS-CoV-2. După ce ar fi pătruns singur în clădirea unităţii spitaliceşti, medicul ar fi fost direcţionat către triajul pentru pacienţi. Acesta a fost consultat de un specialist în boli infecţioase, iar la data de 27.03.2020 ar fi solicitat să fie externat în vederea izolării la domiciliu.La data de 07.04.2020, s-a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor prevăzută de art. 352 Cod penal", se arată în acelaşi comunicat de presă.
Atât în cazul fostului manager al Spitalului Judeţean deUrgenţă cât şi în cazul medicului de la Spitalul Militar procurorii au fpcut precizarea că "începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.